Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas futbola tiesneši un inspektori atklātā vēstulē uzrunājuši Latvijas Futbola federāciju (LFF), tās gaidāmo vēlēšanu kandidātus un biedrību "Latvijas Futbola virslīga" saistībā ar tiesnešu videi svarīgiem jautājumiem. Portāls "Delfi" publicē Latvijas Futbola tiesnešu asociācijas vēstuli pilnā tās apmērā.

Biedrība "Latvijas Futbola federācija" (LFF) ir atbildīga par futbola attīstību Latvijā, tajā skaitā arī par futbola tiesnešu un inspektoru kvalitatīvu darbības nodrošināšanu.

Futbola tiesāšanas nozare visos tās līmeņos, sākot ar jauniešu sacensībām un noslēdzot ar Virslīgu, šobrīd atrodas kritiskā stāvoklī, kas daudzu gadu gaitā veidojusies atbildīgo personu bezdarbības rezultātā, nepieciešama tūlītēja rīcība krīzes situācijas apturēšanai un situācijas uzlabošanai. Vērojams būtisks tiesnešu skaita kritums un vidējā vecuma pieaugums. Sagaidāma situācija, ka visu līmeņu Latvijas futbola čempionātu apkalpošana šodien un arī nākotnē ir apdraudēta.

Biedrība "LATVIJAS FUTBOLA TIESNEŠU ASOCIĀCIJA" (Asociācija) futbola tiesnešu un inspektoru vārdā (vēstuli atbalstošo tiesnešu, inspektoru saraksts zemāk) aicina šajā vēstulē tiesāšanas jomas aprakstītos problēmjautājumus, uzskaitītos faktus, izskatīt prioritārā kārtībā un organizēt kopēju atbildīgo personu tikšanos jautājumu risināšanai. Asociācijas pārstāvji ir gatavi sniegt savus ieteikumus, veicamās darbības situācijas uzlabošanai.

1. Tiesnešu vecums un motivācija

2. Atalgojums un sociālās garantijas

3. Tiesneša/inspektora pakalpojuma sniegšanas juridiskais pamats

4. Fiziskās sagatavotības prasības

5. Fiziskā atjaunošanās, traumu profilakse un apdrošināšana

6. Transporta un naktsmītņu jautājums


Priekšlikumi situācijas uzlabošanai:

1. Izstrādāt apmaksas sistēmu atbilstošu esošajai ekonomiskajai un darba tirgus situācijai.
2. Abām pusēm vienoties par darba tiesisko attiecību nodibināšanu.
3. Piesaistīt pilna laika fiziskās sagatavotības treneri, atrast vietu un veidu, kā tiesnešiem trenēties.
4. Izveidot atjaunošanās, traumu profilakses sistēmu, fizioterapiju, nodrošināt sporta uzturu.
5. Visiem tiesnešiem nodrošināt veselības apdrošināšanu.
6. Izveidot transporta kompensācijas, nakšņošanas sistēmu.

Asociācija visu zemāk norādīto tiesnešu/inspektoru vārdā aicina LFF, Virslīgu un citas iesaistītās puses uz dialogu, ar mērķi uzlabot kritisko situāciju.

Andris Treimanis, Jevgenijs Morozovs, Aleksandrs Golubevs, Aleksejs Spasjonņikovs, Mārtiņš Veģeris, Ralfs Dirnēns, Valdis Koritko, Eduards Borisevičs, Artūrs Šakurovs, Mārtiņš Veģersis, Artis Ķēniņš, Raimonds Tatriks, Vitālijs Spasjonņikovs, Ivars Caune, Artūrs Vītoliņš, Deniss Ševčenko, Haralds Gudermanis, Jurijs Popovičenko, Romans Platonovs, Kiazo Leladz, Jānis Pukijans, Andrejs Kolosovs, Edgars Maļcevs, Jevgenijs Vasjukovs, Ādolfs Supe, Niklāvs Lācis, Dmitrijs Naļivaiko, Rihards Saulenbergs, Mareks Ķere.

Tiesnešu/inspektoru vārdā vēstuli paraksta biedrības "LATVIJAS FUTBOLA TIESNEŠU ASOCIĀCIJA" valdes loceklis Andris Treimanis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!