Uz jautājumu, kādi tad īsti ir paralimpisko komiteju pienākumi, Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) ģenerālsekretārs Andris Ulmanis atbildēja, ka būtībā – apvienot dažādas invalīdu sporta federācijas, nodarboties ar sporta pasākumu organizāciju un piesaistīt papildus finansējumu. Te gan uzreiz jāsaka, ka rūpēties par paralimpisko sportu Latvijā, tas faktiski nozīmē – nepārtraukti meklēt naudu.

Ar A.Ulmani tikāmies jau vasaras nogalē, kad viņš ieminējās par janvārī gaidāmo pasaules čempionātu vieglatlētikā, kas notiks Kristčērčā (Jaunzēlandē). Jau tad bija zināmas bažas par mūsu sportistu dalību tajā. Problēma viena, bet liela. Gluži vienkārši nav finansējuma šādam braucienam. LPK esot izdarījusi visu iespējamo, vērsusies arī LR Izglītības un zinātnes ministrijā ar lūgumu pēc papildus finansējuma 31 tūkst. Ls apmērā, tomēr atbilde par lēmumu vēl kavējas ministrijas gaiteņos. Tikmēr strauji tuvojas 30.novembris. Tas ir termiņš, kad jāapmaksā dalības maksa minētajā čempionātā, lai mūsu paralimpieši – Aigars Apinis, Edgars Bergs, Taiga Kantāne, Dmitrijs Silovs un Liene Gruzīte nezaudētu iespēju Jaunzēlandē kvalificēties paralimpiskajām spēlēm, kas 2012.gadā gaidāmas Londonā.

"Bez normāla finansējuma arī normāls darbs nav iespējams. Nav mums Latvijā tās bāzes, lai paralimpiskā komiteja varētu darboties. Neviens tā īsti nevar saprast, kā sporta budžets mums valstī tiek dalīts. Ja paskatāmies uz LPK 2010.gada budžetu, tad vairāk kā 60% no tā veido pašu spēkiem piesaistītais atbalsts no sponsoriem – pašvaldībām, privātuzņēmumiem," tā A.Ulmanis. Šogad valsts finansējums paralimpiskajām sportam bija 40 360 Ls. Un ar to jāpietiek visiem paralimpiskajiem sporta veidiem. Jāatgādina, ka dalība minētajā čempionātā vien jau prasa vairāk kā 30 tūkst. Ls ieguldījumu. Tādēļ atliek vien apbrīnot, ka, neskatoties uz "izdzīvošanas režīma" apstākļiem, paralimpiskais sports Latvijā ne tikai nav panīcis, bet mūsu sportisti uzstāda labus rezultātus starptautiskās sacensībās (piemēram, loka šāvējs Gints Jonasts šogad ieguva 4.vietu Eiropā) un attīstās arī jaunas disciplīnas (paralimpiskā iejāde, riteņbraukšana) ar perspektīvu dalībai Londonas spēlēs.

LPK prezidente Daiga Dadzīte norāda, ka no augsto sasniegumu sporta budžeta mūsu sportisti ar īpašām vajadzībām neesot saņēmuši ne latu kopš 2008.gada. Lai gan maldīgi domāt, ka nav bijis attiecīgu nopelnu.

Protams, ka diskusija par prioritātēm un valsts budžetu kā padilušu segu, ko katrs velk uz savu pusi, ir mūžīga. Taču jācer, ka situācija, kas izveidojusies šobrīd, kad mūsu panākumiem bagātākais paralimpiskais vieglatlēts Aigars Apinis izsaka gatavību izsolē pārdot savu medaļu un LPK jāķeras pie ziedojumu lūgšanas (šāda informācija jau pāris dienas redzama viņu mājas lapā) nekļūs par ikdienas praksi.

Sarunu ar LPK ģenerālsekretāru Andri Ulmani skaties raidījumā "Kopā" sestdien, 27.novembrī, LTV1 plkst. 17.45.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!