Foto: DELFI

Nesen saņēmām ziņu no Rīgas pašvaldības policijas par aktuālo situāciju Vērmanes parkā. Kopš vasaras vidus policija ir pievērsusi pastiprinātu uzmanību šai vietai – kārtības nodrošināšanai parkā ir izvietotas pārvietojamās videonovērošanas kameras, parks ir iekļauts regulārajā patrulēšanas maršrutā, kā arī ir piesaistītas papildu kājnieku patruļas.

Policijas ziņojumā minēts, ka jau neilgi pēc videonovērošanas kameru uzstādīšanas tika pieķerta kāda pusaudze, kura apķēpāja parka estrādes sienu. Visbiežākie pārkāpumi ir smēķēšana un alkohola lietošana parkā, tāpat konstatēti piegružošanas un dabisko vajadzību nokārtošanas gadījumi. Un pēdējās nedēļās ir uzsākti arī divi administratīvie procesi par sīko huligānismu: Vērmanes dārzā ap plkst. 22.00 bija ieradušies vairāki astotklasnieki ar ruma pudeli un mēģinājuši dedzināt rudens lapas ar šķiltavām un aerosola baloniņu.

Satraucošs ir fakts, ka divās trešdaļās reģistrēto gadījumu pārkāpēji ir nepilngadīgi jaunieši. Bieži vien ar huligānismu un vandalismu nodarbojas jaunieši, kuru motivācija nav saistīta ar sociālo statusu, – viņi nāk no ģimenēm, kurās vecāki ir aizņemti biznesā un kurās vecākiem nav iespējas pilnvērtīgi veltīt laiku bērniem. Ir skaidrs, ka izaicinošā uzvedība vitāli signalizē par uzmanības trūkumu.

Arī manā ģimenē aug divi pusaudži, tāpēc es uzdodu sev jautājumu – ko mēs kā valsts un pašvaldība varam darīt, lai jaunības enerģiju no destruktīvas pārvērstu radošā (vienlaikus atceroties arī par vecāku atbildību bērnu audzināšanā)? Mums ir svarīgi nevis ierobežot vai sodīt, bet saprast, kā varam iesaistīties un palīdzēt visiem kopā izaugt par motivētiem un atbildīgiem mūsu pilsētas iedzīvotājiem.

Ir skaidrs, ka jaunam būt nav viegli, bet tam būtu jābūt skaisti. Kopā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu un jauniešu organizācijām mēģināsim aizsniegt un noskaidrot pašu jauniešu skaidrojumu šādai rīcībai, lai precīzāk mērķētu pašvaldības sniegto atbalstu.

Šobrīd, ievadot "Google" meklētājā terminu "pusaudzis", parādās vairāki atbalsta resursi vecākiem, lai izprastu savu jaunieti, un pašam jaunietim – lai labāk saprastu sevi.


  1. Pusaudžu resursu centrs – Bērnu slimnīcas fonda iniciēts projekts, kura mērķis ir nodrošināt psiholoģisko atbalstu gan vecākiem, gan pusaudžiem. Projekts tiek finansēts gan no Veselības, gan Labklājības ministrijas, līdz ar to pirmās 10 konsultācijas ir pieejamas bez maksas. https://pusaudzim.lv

  2. Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs – šī organizācija piedāvā maksas konsultācijas gan ģimenēm, gan pusaudžiem par mentālo veselību, psihodiagnostiku, kā arī virtuālo terapiju. https://www.pusaudzis.lv

  3. "Centrs Dardedze" – nevalstiska organizācija, kuras mērķis ir pasargāt bērnus no jebkura veida vardarbības, kā arī sniegt atbalstu un palīdzību rehabilitācijā. https://centrsdardedze.lv/lv

  4. Programma MOT – nodarbības skolā, koncepta pamatā ir vēlme veidot drošāku sabiedrību, stiprinot jauniešu izpratni un drosmi dzīvot, rūpēties un pateikt "nē". https://mot.lv

  5. OPEN radošie centri jauniešiem – vieta, kur jaunieši var nākt un pavadīt brīvo laiku drošā vidē vai radoši izpausties. Dalība ir bez maksas. Šobrīd 10 OPEN centros visā Latvijā ir apvienojušies jau 300 jaunieši. https://www.openrc.lv/

Vēl ir arī citas nevalstiskās organizācijas, kuras piedāvā iespējas sportot, attīstīties, palīdzēt, monitorēt, atbalstīt un būt blakus gan vecākiem, gan jauniešiem.

Tāpat vēlos atgādināt: ja jums nepieciešama tūlītēja palīdzība vai pastāv drauds veselībai vai dzīvībai, zvaniet uz 113 vai izmantojiet Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 pakalpojumu.

Šeit ir apkopoti bērniem un jauniešiem pieejamie valsts un Rīgas pašvaldības pakalpojumi, kas ir radīti, lai palīdzētu risināt bērnu un jauniešu iekļaušanās, socializācijas un komunikācijas grūtības, saskarsmes grūtības, kā arī citas grūtības, ar kurām viņi saskaras: https://ld.riga.lv/lv/Atbalsts-berniem-un-jauniesiem.html.

Rīga piedāvā arī plašas iespējas bērnu un jauniešu interešu izglītībā un brīvā laika pavadīšanā: https://izglitiba.riga.lv/lv/izglitiba.

Bet jautājums, kas paliek, – kas vēl būtu nepieciešams? Kādu papildu atbalstu mēs varam sniegt tai sabiedrības grupai, kas par mums visiem rūpēsies rīt?

Ja arī jums ir idejas, lūdzu, dalieties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!