Foto: Privātais arhīvs
Novembra sākumā viens no Latvijā radītajiem pasaulē populārajiem sociālajiem tīkliem paziņoja, ka līdz ar īpašnieku sastāva maiņu, tas pārceļ savu biroja mītni no Latvijas uz Īriju.

Jau vairākus gadus, ik pa laikam publiskā telpā parādās ziņas, ka viens vai otrs uzņēmums, kurš nav apmierināts ar dažādiem valsts vai iedzīvotāju uzliktajiem slogiem veiksmīgai uzņēmējdarbībai, draud pamest Latviju, lai dotos uz tām valstīm, kur šķiet, ka būs daudz labāk - lētāks darbaspēks, mazāki nodokļi, lielāka pirktspēja. Taču analizējot situāciju, ir skaidri redzams, ka ir daži elementi, kādēļ Latvijā ir labākā vieta, kur attīstīt un uzturēt savu biznesu.

Kvalificēts darbaspēks un augsta darba kultūru

Lai arī cik bieži dzirdam, ka Latvijas augstskolām ir vēl kur augt savā profesionalitātē, tomēr tie cilvēki,  kuri ir iznākuši no šīm augstskolām ir spējuši parādīt augstus rezultātus. To pierāda augstā darba kultūra, kura piemīt latviešiem. Vadot starptautisku uzņēmumu, esam novērojuši, ka ir projekti, kur indiešu lētās izmaksas izkonkurē dārgākie latvieši, tieši savas darba kultūras dēļ. Klienti no visas pasaules uzteic un izvēlas strādāt ar Latvijas kolēģiem to atbildības izjūtas, darba spēju ne tikai izpildīt prasītos uzdevumus, bet arī kreativitātes dēļ. IT nozarē vairs nepietiek ar prasmīgu noteiktu procesu izpildi, liela nozīme ir reputācijai, kuru veido vienas valsts nozaru pārstāvju darba kultūra.

Infrastruktūra un datu drošība

Vienu no iemesliem Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) min Latvijā augsti attīstīto infrastruktūru. Proti, Rīgā bāzējas lielākā lidosta Baltijas valstīs (apkalpo pusi no visiem Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pasažieriem), kas pastāvīgi strādā uz jaunu maršrutu atklāšanu, sniedzot iespēju vēl lielākai cilvēku plūsmai uz Latviju. Attīstīts ir arī ofisa telpu nekustamā īpašumu tirgus, kas piedāvā modernas un starptautiskiem kvalitātes un inovāciju standartiem atbilstošas telpas, kā arī nepieciešamās komunikācijas.

Kā arī, viens no aktuālākajiem ieguvumiem ir datu drošības sistēmas, ko Latvijas informācijas tehnoloģiju produktu un pakalpojumu sniedzēji piedāvā vietējiem uzņēmumiem. LIAA komentē, ka līdz ar attīstīto banku sektoru Latvijā, kas savā ziņā ir viens no faktoriem, kas veicinājis daudzu citu pakalpojumu sniegšanas attīstību lielu datu apstrādē un klientu privātuma nodrošināšanā, Latvijā datu drošībai pievērsta pastiprināta uzmanība un novērtēta tās nozīme uzņēmumu darbību sekmēšanai.

Internets

Pat to, cik ātrs un pieejams internets ir Latvijā ziņo pat teleoperatoru TV reklāmās, taču tas nav tikai izdomāts reklāmas triks. Saskaņā ar "Akamai Technologies" ziņojumu, 2014.gadā Latvija ierindojas 6.vietā starp valstīm ar ātrāko internetu. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ Latvijā IT vidē vienus un tos pašus procesus var īstenot ātrāk un kvalitatīvāk nekā daudzās citās pasaules valstīs, tādējādi ietaupot izmaksas. Cilvēks, kurš ikdienā nesaskaras ar dažādu valstu interneta ātrumiem, iespējams, to nevar novērtēt, taču tieši šis aspekts ir viens no būtiskākajiem, lai IT bizness spētu darboties un konkurēt starptautiskā līmenī.

Salīdzinoši lētas uzņēmuma uzturēšanas administratīvās izmaksa

Šobrīd "Accenture Latvia" strādā vairāk nekā 500 darbinieku gan no Latvijas, gan no citām pasaules valstīm. Kopumā, lai varētu eksistēt šāds uzņēmums, ir nepieciešamas lielas administratīvās izmaksas - telpas, tehniskais nodrošinājums, administratīvais personāls un vēl daudzas sadzīves lietas, ar kurām jānodrošina darbinieki tā, lai visu savu enerģiju un laiku, savas darba dienas ietvaros viņi varētu veltīt tiešajiem darba pienākumiem. Ja mēs salīdzinātu, kā atšķirtos izmaksas Latvijā un, piemēram., Skandināvijā, būtu redzams, ka īstenot uzņēmējdarbību šādā griezumā izdevīgāk ir šeit. Latvija nav lēta, nodokļu politika nav no tām vieglākajām nastām uzņēmējam, tomēr uzņēmuma administratīvo izmaksu ziņā, daudzos gadījumos tā ir daudz izdevīgāka.

Atrašanās vieta un daudznacionālā sabiedrība

Viena no būtiskākajām priekšrocībām ne tikai Latvijai, bet visam Baltijas reģionam ir ģeogrāfiskā atrašanās vieta - tuvu Skandināvijai, tuvu Krievijai, iespēja no Latvijas aizlidot uz jebkuru pasaules valsti, turklāt Eiropas Savienības pilsonība atvieglo pārvietošanos uz daudzām valstīm, ietaupot laiku un līdzekļus uz vīzu rēķina. Ideāla vieta, lai veidotu starptautiskus kontaktus un sadarbību ar jebkura virziena valstu pārstāvjiem. Ideālā atrašanās vieta, jūras klātesamība attīstītās tranzīta, lauksaimniecības un citas nozares nodrošina, ka Latvijā ir ļoti plašs rūpniecības un ekonomisko virzienu spektrs, kas veido ļoti daudzpusīgi informētu un izglītotu sabiedrību. Pieņemot "Accenture" darbā cilvēkus, mēs redzam, ka tie vairs nav tikai programmētāji, bet tie ir IT speciālisti, kuriem ir zināšanas loģistikā, grāmatvedībā un starptautiskajos sakaros, kas veicina un attīsta mūsu radītos IT produktus un mēs varam izstrādāt tos maksimāli specifiskus katram klientam un nozarei.

Vēl būtiska loma, kādēļ Latvija ir labākā vieta, kur attīstīt savu uzņēmējdarbību ir daudznacionālā sabiedrība. Reti kurā valstī ir pieejams darbinieks, kurš tikko ir beidzis universitāti, bet pārvalda ne tikai savu dzimto, bet arī krievu un angļu valodu, kas būtiski atvieglo un veicina tālāku šī speciālista apmācību un karjeras attīstību.

Prasmīgs uzņēmuma vadītājs saskatīs Latvijas potenciālu un īstenos savas biznesa idejas tieši šeit. Tāpat arī liela atbildība ir uz uzņēmēju pleciem - aktīvi piedalīties procesos, lai veicinātu savam biznesam labvēlīgāku vidi, veidotu kvalificētāku darbaspēku un izglītotu sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!