Godātais Birka kungs! Godātie Rīgas domes deputāti un cienītās deputātes!

Latvijas vēsturē nav daudz cilvēku, kuru nopelni valsts izveidošanas labā būtu tādi kā Z.A.Meierovicam. Pirmā jaundibinātās Latvijas valsts ārlietu ministra ieguldījums Latvijas de iure starptautiskajā atzīšanā, mūsu diplomātiskā dienesta izveidošanā ir nepārvērtējams. Faktiski Z.A.Meierovics ir Latvijas ārpolitikas un arī ārējās tirdzniecības politikas pamatlicējs. Kad Z.A.Meierovics kļuva par Latvijas pirmo ārlietu ministru, viss bija jārada no jauna - ministrija, diplomātiskais dienests, jādibina starpvalstu attiecības un jānoslēdz starptautiskie līgumi. Piemēram, arī labi zināmais 1920. gada miera līgums ar Krieviju ir pieskaitāms pie Z.A.Meierovica panākumiem. Viņš pagājušā gadsimta divdesmitajos gados panāca nepārprotamu starptautisku atbalstu Latvijas juridiskajam statusam, kas mums ļāva tiesiski nepārprotamā veidā gadsimta beigās atjaunot valstisko neatkarību. Z.A.Meierovics ir simbols gan mūsu vēsturiskajai atmiņai un valsts nepārtrauktībai, gan Latvijas valsts iespējām gūt panākumus pat ļoti grūtā situācijā.

Jums šodien ir jābalso par lēmumu tagadējam Basteja bulvārim atjaunot tā vēsturisko nosaukumu - Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris. Esmu pārliecināts, ka nav labāka un loģiskāka veida Z.A.Meierovica piemiņas iemūžināšanai, kā vēsturiskā nosaukuma atjaunošana viņā vārdā nosauktajam bulvārim. Šo bulvāri Z.A.Meierovica vārdā jau sauca no 1929. līdz 1941.gadam. Diskusijām par Z.A.Meierovica bulvāri ir bijis pietiekami daudz laika, un manā ieskatā līdz šim nav izkristalizējies neviens nopietns pretarguments vai alternatīvs priekšlikums. Latvijas valsts dibināšana ir politiski un simboliski daudz svarīgāks notikums, nekā Basteja bulvāra esošā nosaukuma liecība par Rīgu kā viduslaiku cietoksni.

Aicinu ikvienu domes deputātu atbalstīt lēmumu par Z.A.Meierovica bulvāra vēsturiskā nosaukuma atjaunošanu! Tā būtu pamatota un brīnišķīga dāvana Latvijas iedzīvotājiem un Rīgas viesiem laikā, kad svinam mūsu valsts deviņdesmitgadi!

 

Cieņā,

Māris Riekstiņš, ārlietu ministrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!