Foto: DELFI
2012.gada 20.augusta laikrakstā "Latvijas Avīze" tika publicēta intervija ar LR Aizsardzības ministru Arti Pabriku. Šajā intervijā Artis Pabriks norādīja sekojošo: "Es, piemēram, negribu aizvainot mūsu austrumpuses ļaudis, taču, sekodams līdzi latgaliešu kongresam, secināju, ka labus un vislabākos nodomus izmanto atsevišķi politiskie spēki, lai veicinātu iekšējo nesaskaņu valstī. (..) Viens piemērs – pēc nesekmīgā valodu referenduma Lindermans solījās, ka viņš lielāko uzmanību veltīšot Latgalei, bet tēzes par lielāku autonomiju, separātismu atkārtojās arī minētajā kongresā."

Pilns intervijas teksts elektroniskā formātā atrodams "Latvijas Avīzes" rakstā  "Pabriks: armijā nav latviešu un krievu bataljonu".

Atgādinām, ka Rēzeknē no 3.-10.augustam notika 3.Pasaules latgaliešu saiets, kura konferences daļu ministrs neprecīzi dēvē par kongresu.

Uzskatām, ka Aizsardzības ministrs Artis Pabriks nepamatoti un bez pierādījumiem lielākas autonomijas un separātisma tēžu paušanā apvaino gan 3. Pasaules latgaliešu saieta dalībniekus, gan Latgales iedzīvotājus kopumā. Informējam, ka konferences atklāšanā piedalījās arī Kultūras ministre un Tieslietu ministrs, bet debatēs aktīvu dalību ņēma Labklājības ministre - visi šie ministri, atšķirībā no 3.Pasaules latgaliešu saietā klāt nebijušā Pabrika, par lielākas autonomijas un separātisma tendencēm klusē, jo šādu tendenču saietā vienkārši nebija!

Ar šo atklāto vēstuli vēršamies pie aizsardzības ministra Arta Pabrika un lūdzu minēt konkrētas lielākas autonomijas un separātisma tēzes, kas 3. Pasaules latgaliešu saieta ietvaros tika publiski un oficiāli pasaustas konferencē "Latvijas neatkarības laiks - Latgales iespēja vai iznīcība", kā arī separātisma tēzes, kas no 3.-10.augustam tika publiski un oficiāli paustas citos ar latgaliešu saietu saistītos kultūras pasākumos.

Ja šādas uz lielāku autonomiju un separātismu aicinošas tēzes ministrs nespēj nosaukt, tad no ministra Pabrika pieprasām sekojošo:

1) publisku atvainošanos 3.Pasaules latgaliešu saieta dalībniekiem un visiem Latgales iedzīvotājiem;

2) nepatiesās un aizvainojošās informācijas publisku atsaukšanu laikrakstā "Latvijas Avīze".

Vēstules autori: Mareks Gabrišs un Ivo Brūvers

Varakļānos, 29.08.2012.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!