Foto: Shutterstock
Šogad aprit 85 gadi, kopš pasaule iepazinusi ērču encefalītu tieši ar šo nosaukumu. Savā ziņā paradoksāli, ka par ērču encefalītu joprojām jārunā kā par aktuālu apdraudējumu atšķirībā no, piemēram, difterijas, masalām vai garā klepus. Tāpat kā pret uzskaitītajām, arī pret ērču encefalītu jau gadiem pieejamas efektīvas vakcīnas, kas savu "nēsātāju" pasargā no šīs bīstamās slimības...

Lai arī pēdējos gados priekšplānā it kā izvirzījusies Laimas slimība, tās fonā joprojām tikpat bīstama kā vienmēr vīd smagā neiroinfekcija – ērču encefalīts. Medicīnas speciālisti uzsver – nekādā gadījumā nedrīkst pret to izturēties vieglprātīgi, jo šī slimība inficētajam var sagādāt ne mazumu problēmu. Arī ilgtermiņā. Pat nākamajām paaudzēm!

20. gadsimta "atradums"

Encefalītam ir dažādi izraisītāji – ērces ir tikai viens no tiem. Šo slimību var izraisīt arī citi parazīti, kā arī vīrusi, baktērijas un sēnītes. Turklāt bieži vien izraisītājs pat nav zināms, kas savukārt apgrūtina diagnostiku un ārstēšanu. Encefalīta izpausmes ir drudzis, galvassāpes, arī reiboņi, krampji, smagākos gadījumos letarģija un koma. Maziem bērniem saslimšana ar encefalītu var izpausties kā aizkaitināmība, slikta apetīte, konvulsijas un drudzis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!