Foto: Shutterstock

Mums ir redzējums par ES augstākās izglītības nozari.
Un šo redzējumu var iedzīvināt tikai tad, ja gan studenti, gan mācībspēki var netraucēti pārvietoties no vienas universitātes uz citu, no vienas dalībvalsts uz citu, lai iegūtu labāko iespējamo mācīšanās un mācīšanas pieredzi. Jo nekas nav stimulējošāks kā saskare ar dažādām idejām, akadēmisko vidi un pieejām.

Daudzi jau izmanto mobilitātes piedāvājumus, bet viņiem, protams, ir jānokārto dokumenti, piemēram, saistībā ar apstiprinātajiem kursiem vai kredītpunktu atzīšanu. Tas var likties pārāk grūti un atturēt viņus no pieteikšanās.

Mēs vēlējāmies modernizēt un vienkāršot procesu. Tāpēc, atzīmējot programmas "Erasmus+" 35. gadadienu, mēs spērām soli atpakaļ un jautājām sev:

Vai būtu vienkāršs veids, kā atzīt studenta identitāti un statusu, kas nodrošinātu tiešu piekļuvi studentu pakalpojumiem visā ES? Un kā to var sasaistīt ar drošu digitālo informācijas apmaiņu starp augstākās izglītības iestādēm, kuras piedalās programmā "Erasmus+"? Kā padarīt "Erasmus+" pieredzi vēl pieejamāku visiem tiem, kas vēlas doties uz ārvalstīm, lai studētu, praksē vai māceklībā vai piedalītos darbinieku apmaiņā visās izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomās?

Tā tika izveidota Eiropas studenta kartes iniciatīva.

Ar tās palīdzību mēs digitalizējam visu, kas saistīts ar studentu mobilitātes organizēšanu saskaņā ar programmu "Erasmus+", sākot no informācijas sniegšanas un pieteikšanās procesiem līdz kredītpunktu atzīšanai, no studentu datu apmaiņas līdz dokumentu digitālajam parakstam.

Ja tas izskatās kā lielas pārmaiņas, tad tāpēc, ka tā ir.

Lai vērienīgo redzējumu pārvērstu realitātē, mēs cieši sasaistām četras darbības, no kurām katra risina vienu konkrētu vajadzību.

Protams, pati Eiropas studenta karte, kura deva nosaukumu šai iniciatīvai. Mēs izveidojām instrumentu, kas var garantēt drošu studentu informācijas apmaiņu un ļaut studentiem netraucēti pārvietoties starp augstākās izglītības iestādēm. Taču šī karte var darīt daudz vairāk, piemēram, nodrošināt studentiem piekļuvi tiešsaistes kursiem un pakalpojumiem, ko sniedz citās augstākās izglītības iestādēs, nevis viņu pašu alma mater. Šis papildinājums esošajām valstu studentu kartēm ir daudzsološs sākums. Līdz šim 2,6 miljoni studentu ir pārveidojuši savas kartes par Eiropas studenta kartēm. Un līdz 2025. gadam visiem studentiem Eiropā vajadzētu būt iespējai izmantot tās sniegtās priekšrocības, kas var arī nodrošināt piekļuvi bibliotēkām, transportam un izmitināšanai vai kultūras pasākumu atlaidēm visā ES.

Lai studenti varētu apliecināt savu statusu pāri robežām un starp iestādēm, bija vajadzīgs drošs un uzticams digitālais studentu identifikators. Komisija iesaistījās sadarbībā ar Eiropas studentu eID, kas nodrošina vietējo autentifikāciju un vispārēju piekļuvi pakalpojumiem.

Karte un eID papildina "Erasmus+" lietotni, ar kuras palīdzību studenti var viegli piekļūt noderīgai informācijai, kas vajadzīga pirms mobilitātes, tās laikā un pēc tās. Lietotne ir arī tiešsaistes sanāksmju telpa, kurā studenti var sazināties un runāt par savu pieredzi. 2021. gadā mēs publiskojām pārveidoto rīku, un līdz šim to ir lejupielādējuši vairāk nekā 160 000 studentu.

Runājot ar studentiem visā ES un uzklausot tos, man bija prieks uzzināt, kā šie pasākumi ir pozitīvi ietekmējuši viņu "Erasmus+" pieredzi.

Anna Belova, kas 2020. gadā piedalījās "Erasmus+" stažēšanās programmā Tartu, Igaunijā, man izklāstīja savu viedokli:

"Mācīšanās vai stažēšanās citā valstī var būt vienlīdz aizraujoša, gan spriedzes pilna. Turklāt es biju uztraukusies par to, kāda tur būs mana dzīve, kur palikšu, kā satikšu cilvēkus utt. Kad es piedalījos "Erasmus+" stažēšanās programmā, būtībā viss bija manā ziņā — atrast mītni un orientēties pilsētā. Šāda veida nelieli padomi un cita informācija ir ārkārtīgi noderīga jau ceļojuma sagatavošanas procesā. "Erasmus+" lietotne ļautu studentiem labāk sagatavoties savam laikam "Erasmus". Tas palīdzēs mazināt stresu un nebūs bail doties uz svešu vietu, jo jums jau būs norādījumi. Turklāt lietotne ļautu studentiem daudz ātrāk un vieglāk sazināties ar vietējām "Erasmus" studentu tīkla nodaļām. Tomēr "Erasmus+" lietotne ļoti atvieglotu studentu dzīvi un mazinātu stresu."

Mēs arī meklējām veidus, kā palielināt administratīvo procesu efektivitāti. Tāpēc mēs iniciatīvā iekļāvām tīklu "Erasmus bez papīra". Pašlaik vairāk nekā 3000 augstākās izglītības iestādes visā ES apmainās ar datiem tiešsaistē, izmantojot šo tīklu, tās paraksta sadarbības nolīgumus ar citām universitātēm un noslēdz mācību nolīgumus ar studentiem, kas iesaistījušies mobilitātē. Un mēs vēlamies, lai līdz 2023. gadam visas universitātes ES būtu savienotas.

Moderna un efektīva mobilitātes pārvaldība ir tuvāka nekā jebkad agrāk. Un tas ne tikai būtiski vienkāršos darbu visām iesaistītajām pusēm. Tā arī uzlabos izglītības kvalitāti ES un radīs apstākļus, lai būtiski palielinātu studentu mobilitāti saskaņā ar Eiropas izglītības telpas mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!