Foto: Shutterstock
Šā gada 5. februārī kādā "Facebook" profilā parādās īsa informācija: "Šodien Eiropas Vides aģentūra atklāja jaunu ES Meža informācijas portālu. Man ir aizdomas, ka viņi tūlīt saņems no Zemkopības ministrijas oficiālu sūdzību, ka nezina, kas Latvijā skaitās mežs."

Par ko ir runa? Minētajā portālā dati par Latvijas mežiem būtiski neatbilst Latvijas Meža monitoringa datiem. Šī neatbilstība, kas Latvijas mežu situāciju it kā rāda krietni sliktāku, "Facebook" profila īpašnieka un viņam uzticīgo biedru lokā rada īpatnu, bet nešaubīgu prieku: virkne Latvijas pilsoņu ir atraduši Eiropas institūciju, atsaucoties uz kuru var mūsu mežu bagātību vērtēt sliktāk! Kāds prieks!

Tā nav pirmā reize, kad nesaprotamas izcelsmes informācija ar datiem, kas nesakrīt ar Latvijas meža nozares zinātnieku un profesionāļu ilggadējā darba rezultātiem, ar sajūsmu tiek uztverta šepat, pie mums...

5. februārī "Facebook" ziņu pārpublicē virkne ļaužu, dažas dienas vēlāk jautājumu it kā analizē "Re:Check", publiskojot uzzināto "tvnet.lv" un "lsm.lv". Jautājumu skar žurnāls "Ir".

18. februārī top Latvijas Mežu sertifikācijas padomes vēstule EK Pārstāvniecībai Latvijā ar konkrētiem jautājumiem:

"Vai ir kāda iespēja gūt skaidrojumu par informācijas autentiskumu, metodiku utt. (kur un kā var secināt, ka meža platība Latvijā samazinās, ja Nacionālā meža monitoringa dati rāda pretējo...).

Jautājums: cik nopietni var/vajag vērtēt šādus datus, tie apšauba mūsu uzskaiti vismaz 20 gadu garumā. Kā tie tiks izmantoti turpmāk?

Latvijas Mežu sertifikācijas padome ne pirmo reizi sastopas ar datiem, kas "nāk no ES institūcijām", bet kuru izcelsme meklējama Latvijā."

Dienu vēlāk saņemam ziņu, ka EK Pārstāvniecība Latvijā nosūtījusi jautājumu pēc piekritības kompetentai Eiropas institūcijai. Atbildi saņēmām no Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāta!

Ar vēstuli varat iepazīties paši, aicinām pievērst uzmanību diviem svarīgiem teikumiem:

"Latvijas meža zemju platība, ieskaitot mežus un pārejas perioda meža zemi, 2000.–2018. gadā ir bijusi gandrīz nemainīga: apmēram 3,46 miljoni hektāru un 53,7% no zemes platības!!!"

"FISE neapšauba mežu platību lielumu Latvijā, ne arī Latvijas nacionālās meža inventarizācijas ilgtermiņa novērtējumos iegūto informāciju."

Secinājums

Runa nav un nekad nav bijusi par datiem, to ieguves metodēm vai strīdiem par tādu vai citādu zinātnisku pieeju. Runa ir par jebkādu datu (emocionālu, izdomātu, vēlamu, iespējamu, varbūtēju...) izmantošanu spēcīgas, pelnošas un tautsaimniecību stiprinošas nozares mērķtiecīgai nopelšanai, lai būtu, ko sargāt un aizsargāt (lasi – lai būtu slikti!). Latvijas meža nozares oponenti jau labu laiku nav meža zinātnieki vai meža nozares profesionāļi, bet noteiktā virzienā strādājoši cilvēki, kam Latvijas tautsaimniecība un tajā nodarbinātie nedz rūp, nedz rūpēs!

Vai ar šādiem cilvēkiem premjers aicina vienoties spēcīgai Latvijas tautsaimniecības nozarei?

Līdz 14. aprīlim vēl laiks...

Avoti:


  1. https://www.lsm.lv/raksts/zinas/zinu-analize/faktu-parbaude-vai-zm-par-meziem-runa-patiesibu.a349901/


(Visbeidzot "Re:Check" pievērsa uzmanību arī ZM nereti paustajam argumentam, ka Latvijā meži sedz vairāk nekā pusi valsts teritorijas un mežu platības pakāpeniski pieaug. ...

Taču februāra sākumā Eiropas Savienības institūcija Eiropas Vides aģentūra publicēja statistiku, kurā redzams kas cits – Latvijā mežu klājums ir tikai nepilni 38% teritorijas.

Turklāt 20 gadu laikā tas par 4% samazinājies – atšķirībā, piemēram, no Igaunijas un Lietuvas. Tur mežiem klātās teritorijas īpatsvars palicis nemainīgs vai pat mazliet audzis. Aģentūras statistika arī rāda, ka Latvija nav ar mežiem visvairāk klāto Eiropas valstu pirmajā sešiniekā, savukārt ZM savā mežu pārskatā norāda, ka "Latvija ir ceturtā mežainākā valsts Eiropā".)


  1. Žurnāls "Ir". 2020. gada 19. februāris, Gunitas Nagles raksts "Cirst nedrīkst aizliegt"

  2. https://www.zemeunvalsts.lv/datu-trukuma-del-

  3. https://land.copernicus.eu/pan-european/corine-land-cover

  4. https://land.copernicus.eu/eagle/files/eagle-related-projects/pt_clc-conversion-to-fao-lccs3_dec2010

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!