Pavisam drīz sāksies jaunā profesionālā tenisa sezona un mūsu līdzjutējiem visvairāk interesē, ko tad 2011.gadā spēs sasniegt Ernests Gulbis un Anastasija Sevastova. Abiem šogad jauni rekordi reitingā, taču apstāties nedrīkst, jo tenisā visai ātri var pazaudēt iekrātos punktus. Tuvoties virsotnei nav viegli, bet noturēties tajā – vēl grūtāk.

Anastasijas Sevastovas veikums  šajā sezonā sadalījies  vienmērīgāk un var prognozēt, ka arī nākamgad  viņa spēs noturēties šajā līmenī vai pat pakāpties nedaudz augstāk.  Pašlaik liepājniece ir 45.pozīcijā WTA reitingā. Pirmais lielākais pārbaudījums mūsu labākajiem tenisistiem būs "Australian Open", kas Melburnā sāksies 17.janvārī. Tiesa, jau vairāki iesildīšanās turnīri pirms tam.  Ja neskaita Kataru, tad pērn sezonas ievads Gulbim neizdevās. Šogad viņš spēlēs gan Katarā, gan Sidnejas turnīrā un tā ir laba iespēja papildināt savu punktu guvumu. Jebkurā gadījumā Ernests būs izlikto spēlētāju vidū  "Australian Open". Pērn bija zaudējums jau pirmajā kārtā pret argentīnieti Huanu Monako, šogad jācer uz daudz veiksmīgāku turnīru. Protams, var izloze savest kopā arī pirmajā kārtā ar gana labu spēlētāju, tomēr pienācis laiks arī pašam  ko izdarīt "Grand Slam" . Kopš "French Open" 2008.gadā un ceturtdaļfināla sasniegšanas tas nav izdevies.

Jā, šogad  Ernestam  bijušas vairākas spožas uzvaras un pat pirmais ATP čempiona tituls, taču reizēm pietrūka stabilitātes. Par Gulbi jau daudziem izveidojies tāds priekšstats, ka viņš cīnās un bieži vien labi nospēlē pret pasaules izcilākajiem tenisistiem (uzvara pret Federeru, līdzīgās spēles ar Nadalu), taču reizēm nespēj pietiekami motivēt sevi spēlēs pret ne tik slaveniem pretiniekiem. Nu viņam jābūt krietnai motivācijai nospēlēt labi un aizstāvēt punktus. Pērn februārī uzvara Delrejbīčā,  pavasarī arī vairāki veiksmīgi turnīri.  Vislielākais guvums bija par sasniegto pusfinālu Romas "Masters" turnīrā - 360 punkti ir vērā ņemams cipars pat pirmā desmitnieka spēlētajiem...

Pirms sezonas ko prognozēt grūti, taču diezin vai notiks kādi ārkārtēji pārsteigumi. Pasaulē labākie būs spēcīgi arī gada sākumā, īpaši jau Melburnā. Iespējams, kādā mazākā turnīrā var notiks kāds liels pārsteigums, taču diezin vai "Grand Slam". Atklāti sakot, es īpaši neredzu, kas varētu sagādāt kādu lielu pārsteigumu "Australian Open" un tikt kaut vai līdz pusfinālam. Par Nadalu, Federeru, Džokoviču, Mareju, arī Sederlingu viss skaidrs. Vēl jau pirmajā desmitniekā gana spēcīgi ir Berdihs un Rodiks, tūdaļ aiz viņiem Conga. Bet citi ? Pērn nekāds progress nesanāca Marinam Ciličam un arī citādi reitinga galvgalī bija maz izmaiņu. Protams, pēc ilgstošā savainojuma un operācijas var atgūties Huans Martins del Potro, tāpat uz daudz ko spējīgs cits argentīnietis Dāvids Nalbandjans, tomēr viņu panākumus jau vairs nevarētu uzskatīt par pārsteigumiem. Mums jācer uz Ernestu Gulbi un viņa nopietno noskaņošanos lielākajiem turnīriem un katrai spēlei. Ar vienu talantu piecsetu mačos vien neuzvarēt.

Anastasija Sevastova ir vairāk prognozējama - savu iespēju garām nepalaidīs.  Sieviešu tenisā tagad ir tāda situācija, ka pārsteigumu ir visai daudz. Dažas bijušās līderes vairs nevelk fiziski vai psiholoģiski, tādējādi paveras iespējas citām. Skaidrs, ka mūsdienu sieviešu teniss ,pateicoties modernajām rakešu tehnoloģijām, ir palicis ļoti ātrs un bez izcilas fiziskās sagatavotības arī ko grūti sasniegt. Paļauties tikai uz bijušajiem lauriem vairs nevar - Savastova šogad arī apspēlēja gan Anu Ivanoviču, gan Jeļenu Jankoviču. Jāteic, Nastja sezonai sāka gatavoties ļoti savlaicīgi - vien uz dažām dienām novembrī pabijusi dzimtajā Liepājā , viņa devās uz siltajām zemēm un jau paguvusi uzspēlēt nelielā turnīrā Apvienotajos Arābu Emirātos. Tas nekas, ka bez dižiem panākumiem, galvenais ir pierast pie gadulaiku maiņas, jo pirmie turnīri ir Dienvidu puslodē un tas nozīmē - klimatiski vasarā.

Kopumā ATP reitingā vīriešiem no mūsējiem ir seši spēlētāji.  Vai Andis Juška spēs atgriezties labāko 300 skaitā vai varbūt to ātrāk izdarīs Kārlis Lejnieks ? Pašlaik reitingā viņus šķir tikai 41 pozīcija un Kārlim pēc savainojuma izārstēšanas gads ir bijis visai veiksmīgs.  Gada nogalē Lejnieks  Floridā trenējās kopā ar Ernestu Gulbi un tas vien viņa izaugsmē var daudz ko dot. Tāpat kā cits treneris, jo sadarbība ar zviedru Mikaelu Pernforsu esot pārtraukta.  Gulbis pie  Ernāna Gumī trenējas  jau nedaudz vairāk nekā gadu un jācer, ka šī sadarbība nav sevi izsmēlusi. Lai vai kā, argentīnietis spējis mūsu tenisistam iemācīt daudz ko jaunu, ne tikai tehniskajā izpildījumā vien.

No Denisa Pavlova vai Adriana Žguna lielus pārsteigumus laikam gan vairs nesagaidīt, vēl atliek cerēt uz jauno Miķeli Lībieti. Viņš jau gana augstu ticis dubultspēlēs un noteikti ir spējīgs iegūt vēl kādus punktus arī vienspēlēs.

Sievietēm pēc Anastasijas Sevastovas būtībā nekā diža mums nav, jo Diānai Marcinkevičai  neizdevās atrast tādus līdzekļus, lai varētu nodrošināt pilnvērtīgu treniņu procesu un arī startēt daudzos turnīros. Ar Līgu Dekmeijeri vienmēr var rēķināties dubultspēlēs , ir jau daudzsološas jaunietes, taču viņu ieiešana profesionālajā tenisā tāpat ir miglā tīta. Tur ir tik daudz faktoru, ka prognozēt ko grūti - sākot ar nepieciešamo naudu un beidzot ar pašas sportistes talantu, darbaspējām un arī veiksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!