2002.gadā parlamenta un prezidentu vēlēšanu netrūks, kas savukārt nozīmē, ka t.s. polittehnologiem darba netrūks.
Jādomā, ka īpaši daudz t.s “melnā PR” būs parlamenta vēlēšanās Ukrainā šopavasar, tādēļ pašmāju speciālistiem var rekomendēt uzmanīgi sekot tur notiekošajam. Jāpiezīmē, ka pirmais “melnā PR” mēģinājums Kijevā ir noticis – tiesa, neveiksmīgi paša mēģinājuma īstenotājiem. Īsi sakot, masu mediji tika iepazīstināti ar kādas sarunas ierakstu, kurā bijušais premjerministrs un Kijevas mērs apspriež, cik veiksmīgi viņiem izdevies panākt Ukrainas parlamenta vicespīkera demisiju. Akcijas mērķis bija kompromitēt sarunas dalībniekus, velkot paralēles ar Ukrainā bēdīgi slavenajiem prezidenta sarunu slepenajiem ierakstiem – Leonīds Kučma, tiekoties ar saviem līdzgaitniekiem, it kā mēģinājis panākt opozīcijas žurnālista Gongadzes apklusināšanu ar jebkuriem līdzekļiem.

Ekspremjera un galvaspilsēta mēra sarunu skandāls tomēr ieguva gluži negaidītu pavērsienu. Gan iesaistītie kungi, gan citi Ukrainas politiķi acīmredzot nolēma, ka skandāli vēl ir pāragri, tāpēc vienprātīgi paziņoja, ka skandāla iniciatori un organizētāji ir Maskavas polittehnologi Pavlovskis un Geļmans. Tā kā zināmā Ukrainas sabiedrības daļā “Maskavas roka” tiek uztverta saasināti, skandāla organizētāji tika nodefinēti par dzimtenes nodevējiem un Krievijas ietekmes aģentiem.

Izrādās, ka vecos labos “melnā PR” trikus nesmādē arī zemēs ar ilgām demokrātijas tradīcijām. Šoruden gaidāmas ASV Kongresa vēlēšanas, to skaitā Ilionoisas štatā. Runa ir par kandidātu no Demokrātu partijas. Par tādu, protams, vēlas kļūt pašreizējais kongresmenis Džese L.Džeksons, kurš nelaimīgā kārtā ir sastrīdējies ar vietējās melnādaino kopienas līderiem brāļiem Šoviem. Šovi nolēma kongresmeni pārmācīt, un kā vēl viens kandidāts uz demokrātu kandidāta vietu parādījās kāds … Džese L.Džeksons. “Otrais” Džeksons ir 63 gadus vecs pensionārs no Čikāgas, kurš ar politiku vispār nekad nav nodarbojies. Respektīvi, viņa vienīgā funkcija ir jaukt vēlētājiem prātus.

Šoruden parlamenta vēlēšanas un no tām izrietošā cīņa par valsts vadītāja posteni gaidāmas Vācijā. Sociāldemokrāta, pašreizējā federālā kanclera Šrēdera pretinieks būs Bavārijas zemes premjers Štoibers. Viens no Štoibera argumentiem pret Šrēderu ir pēdējā nespēja mazināt ekonomisko krīzi Vācijā, savukārt kā savu priekšrocību Štoibers var minēt viņa pārvaldītās Bavārijas ekonomisko augšupeju. Tad nu Štoibera pretinieki konsekventi un skrupulozi nodarbojas ar vienas no Bavārijas lielākās kompānijas, “Kirsch Group” (mediju bizness) nedienu atspoguļošanu, uzsverot kompānijas lielos parādus. “Kirsch group” gan ir privāts, nevis pašvaldības uzņēmums, tādēļ paralēļu vilkšana ir diezgan mākslīga, un tomēr viss liecina, ka kompānijas finansu grūtības var reāli apdraudēt Štoibera kā “ekonomiskā ģēnija” tēlu.

Aplūkojot dažādus politiskos skandālus Rietumos, dīvainā kārtā jāsecina, ka Latvijas politiķu niķi un stiķi bezkaunības ziņā vēl krietni atpaliek no “vecāko kolēģu” snieguma. Piemēram, Itālijā turpinās prāva pret premjerministru Berluskoni par viņa it kā līdzdalību tiesnešu piekukuļošanā 1987.gadā. Berluskoni advokāti ir viņa partijas biedri – tiktāl viss liekas pieņemami. Tomēr, ja ņem vērā, ka šie advokāti ir Itālijas parlamenta Juridisko lietu komitejas vadītājs un šīs komitejas loceklis… Japānā premjerministrs Koidzumi nesen atlika kāda specifiska vietējā mazalkoholiskā dzēriena pielīdzināšanu alum ar no tā izrietošo akcīzes nodokļa likmes piemērošanu, jo šī dzēriena telereklāmās aktīvu dalību ņem Koidzumi dēls… Latvijā pat neievērojamāki interešu konflikti radītu plašu darba lauku pašmāju PR speciālistiem, savukārt Rietumos tie sevišķu ažiotāžu neizraisa. Jāsecina, ka Latvijā politisko PR un anti–PR veidot vēl ir vieglāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!