Foto: LETA
2017. gada februārī žurnāls "Nature Communications" publicēja pētījumu [1], kura autori centās iegūt atbildi uz šādu jautājumu (vienkāršoju): cik agresīvi noskaņoti indivīdi nepieciešami dzīvnieku, konkrētajā gadījumā – cūkastes makaku (Macaca nemestrina), barā, lai sāktos vispārējs kautiņš? Atbilde: 48 indivīdu kompānijā pietiek ar 4–5 (dažkārt pat 3) kaušļiem, lai šie jaukie cilvēki, atvainojos, cūkastes makaki izraisītu plūkšanos visā kopienā.

Par pētījumu atcerējos, šomēnes lasot ekspertu analīzi, uz kuru atsaucās pat prezidents Baidens, proti, ka autoru skaits vairumam dezinformācijas par Covid-19 ir nieka 12 personāži. Respektīvi, apmēram 59 miljoni sociālo tīklu lietotāju seko 12 personāžu ģenerētiem murgiem. [2]

Tomēr tālākās rindas būs ne tik daudz par Covid-19, cik par līdzībām, kas saskatāmas cilvēku un citu dzīvnieku uzvedībā pandēmijas kontekstā. Skaidrs, ka pandēmija ir izcils iemesls politiķiem un dažādiem uz slavu kāriem tēliem par sevi skaļi atgādināt, radot pārspīlētu iespaidu par savu nozīmi. Tas savukārt man atgādina kādu rakstu [3] 2016. gada septembrī "Journal of Ethology". 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!