Foto: Shutterstock

"Reti kad latvieši paši sev cēluši tik daudz neslavas kā pēdējās dienās. … Vai mums nav jau tā pretinieku diezgan, kas visādi pūlas mūs nomelnot un pazudināt, kad mēs arī paši vēl atrodam par vajadzīgu visiem spēkiem viens otru ķengāt un gānīt?" "Delfi" lasītājs pēc citētā teksta stilistikas droši vien nojauš, ka komentārs nav rakstīts saistībā ar 14. Saeimas priekšvēlēšanu periodu. Droši vien vērtējums nāk no pagājušā gadsimta divdesmito gadu Latvijas politiskajām cīņām un dubļu mētāšanas? Nepareizi. Nevilksim garumā: tā "Latviešu Avīzes" rakstīja vēl pirms Latvijas valsts izveidošanās, 1909. gada 20. martā kontekstā ar Rīgas domes vēlēšanām 1909. gadā.

Vai šī ir liecība tam, ka pārņemtība ar "partiju kašķiem" mums Latvijā ir, ja tā var teikt, gēnos ierakstīta? Un tādēļ arī nav jābrīnās par mūsdienu Latvijas politiķu izdarībām un runām? Īsā atbilde: nē.

Labi saprotu cilvēkus, kurus tracina priekšvēlēšanu runu, saudzīgi izsakoties, vājā saikne ar realitāti. Tomēr, atklāti sakot, politikas un sabiedrības dienas kārtības vēsturē ļoti bieži nesakrīt. Domāju, ka nav jāskaidro, cik dramatiska bija situācija jaundibinātajā Latvijas valstī 1918.gada nogalē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!