Valstij piederošo trīs procentu “Latvijas gāzes” akciju privatizācijas nosacījumi par sertifikātiem šķiet samērā pievilcīgi investoriem ar mazu sertifikātu skaitu, taču tā izdevīgums būs atkarīgs no tā, kad šīs akcijas tiks iekļautas biržā, un kāda būs to cena publiskā vērtspapīru tirgū.
Vadoties no pašreizējās vērtspapīru tirgus situācijas – tā vien šķiet valdība beidzot ir nākusi pretī to iedzīvotāju daļai, kuri savus sertifikātus tādu vai citu iemeslu dēļ nav realizējuši. Nosacījums, ka minimālai atlases cenai jābūt ne mazākai, kā septiņi lati par akciju, tomēr daudziem liek pavīdēt cerībām, ka labvēlīgs iznākuma gadījumā par vienu sertifikātu iespējams iegūt pat četras akcijas, kuras pārdodot biržā varēs labi nopelnīt. Mazajiem investoriem privatizācijas nosacījumi izdevīgi arī tādēļ, ka neviens šādi nevarēs iegādāties vairāk par 200 uzņēmumu akcijām, kas lielos investorus no spēles izstumj, vai arī liek tiem kļūt maziem. Šāds valdības lēmums gan šķiet salīdzināms ar burkāna karināšanu vienkāršās tautas degungalā vēlēšanas gaidot, jo par liela apjoma sertifikātu dzēšanu, vai valsts finansiālo ieguvumu šeit runāt nevar.

No otras puses šķiet, ka akcijas publiskajā piedāvājumā varētu būt lētas, jo Latvijas iedzīvotājiem interese par vērtspapīru iegādi ir zema, turklāt daudz, kas to darīja iepriekšējos publiskajos piedāvājumos akcijas pirka neadekvāti dārgi pašreizējai tirgus situācijai, līdz ar to faktiski zaudējuši lielu daļu savas sākotnējās ieguldījuma vērtības.

Cilvēki ir sabaidīti

Laiks kad akcijas iegādājoties publiskajā piedāvājumā, un vēlāk pārdodot biržā, ar vienu sertifikātu nopelnot vairākus desmitus latu ir palicis pagātnē. Protams var jau atcerēties laikus, kad par vienu sertifikātu varēja iegādāties 25 “Kaijas” akcijas, ko pārdodot biržā par maksimālo cenu 2,58 lati, varēja teorētiski iegūt 64,5 latus. Šāds ieguldījums bija izdevīgs tikai pateicoties tā brīža nestabilajai valsts ekonomiskās situācijai, kas nerosināja iedzīvotājus domāt par vērtspapīru iegādāšanos.

Redzot, ka dažiem paveicies cilvēku prāti tika sakairināti ar vieglas peļņas perspektīvām, kuras lielākajai daļai tā arī palika tikai perspektīvas, kurām tuvākajos gados diezin vai lemts piepildīties. Palielinoties interesei, akciju atlases cenas publiskajos piedāvājumos sāka pieaugt, kamēr biržā parādījās pilnīgi pretēja tendence, līdz ar to daudzi pirkumi jau drīz pēc akciju kotācijas sākšanās biržā kļuva neizdevīgi.

“Latvijas gāze” pelna investoru uzticību

“Latvijas gāzi” var uzskatīt par vienu no biržas kvalitatīvākajiem emitentiem gan sniegtās informācijas, gan stabilās dividenžu politikas ziņā. Tas un uzņēmuma stratēģiskā nozīme Latvijas ekonomikā, nodrošinājusi nepārtrauktu investoru intereses saglabāšanos. Uzņēmuma maksātās dividendes 12 – 13 santīmi par akciju, priekš akciju cenas, gan nav pārāk augstas, tomēr rada stabilitāti mazajos akcionāros un veicina uzticību emitentam kā tādam. Cīņa par ietekmi uzņēmumā veicināja akciju cenas pieaugumu pat virs 11 latiem gabalā. Šobrīd viena “Latvijas gāzes” akcijas cena biržā svārstās 6,60 – 6,70 latu robežās, kas priekš pašreizējās tirgus situācijas ir samērā augsta. Tomēr jāatzīst, ka akciju apgrozījums ir mazs, jo gandrīz viss ir sadalīts dažu lielo akcionāru starpā, taču šī kapitāla koncentrēšanās notikusi tieši uzņēmuma pievilcības dēļ.

Cena biržā ir pārvērtēta

Jau daudzkārt izskanējis, ka neatbilst uzņēmuma reālajai biznesa vērtībai, lai arī kā daži politiķi populistiski neizteiktos. Tirdzniecība biržā liecina, ka patlaban šādu akciju cenu uztur pāris pircēju, taču tas būs tikai tik ilgi, kamēr tie sasniegs savus mērķus. Pazūdot pircējiem arī akciju cena neglābjami samazināsies, turklāt Latvijas akciju tirgus zemā likviditāte šo procesu var tikai paātrināt. Tie kas publiskajā piedāvājumā šīs akcijas iegādāsies nevajadzētu cerēt uz pagājušā augusta cienīgu cenu ralliju, kad akciju cena sasniedza savu vēsturiski augstāko līmeni. Patlaban akciju tirgū nav tādu dzinējspēku, kas dažu tirdzniecības sesiju laikā cenai ļautu dubultoties, turklāt stratēģiskie investori sev nepieciešamo akciju daudzumu varētu būt jau iegādājušies.

Akciju iegādes izdevīgums visvairāk būs atkarīgs no iedzīvotāju aktivitātes publiskajā piedāvājumā. Tomēr pat tad ja par vienu sertifikātu izdosies iegādāties kaut vai pusotru vai divas akcijas, var uzskatīt, ka ieguldījums bijis veiksmīgs, pat ja akcijas netiks pārdotas, bet gaidītas dividendes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!