Foto: F64
Runājot par likuma grozījumiem, jāņem vērā kā finansiālais guvums, tā arī iespaids uz sabiedrības psiholoģisko noskaņu. Ar to nu mums ir tā, kā ir. Uzticība valdībai laika posmā no 8. Saeimas līdz 10. Saeimas sākumam kritusies no vairāk kā 50 % līdz 13 % (2010.g. decembris, SKDS), zemāk vairs nav kur! Tikai 14% tic, ka ar protesta akcijām ir iespējams iespaidot valdības lēmumu, tādēļ kā pretreakcija šādam sabiedrības noskaņojumam veidojas masveida emigrācija, taču tās turpināšanos mēs nedrīkstam pieļaut, jo šī valsts mums ir jānosargā par jebkādu cenu. Mēs nedrīkstam atļauties krīzes laikā būt viena no noslāņotākajām Eiropas valstīm.

Neticība nav nekāds pārsteigums, jo smagu iespaidu atstāj ne tikai elites cinisms, bet arī nevienlīdzība. Džīnī indekss Latvijā pēdējo gadu laikā ir kāpis dramatiski, kas nozīmē, ka Latvijā ir notikusi ļoti izteikta noslāņošanās!

2003 - 37.67
1998 - 33.62
1996 - 31.60
1993 - 26.99
1988 - 22.49

Vizuāli uz Eiropas fona tas izskatās šādi -

Foto: DELFI Aculiecinieks

Jāpieņem strauji mēri, lai mazinātu sociālo nevienlīdzību; laiks pagriezties virzienā uz rietumiem (precīzāk ziemeļrietumiem), tas ir, laiks ieviest progresīvo nodokļu sistēmu. Maldās tie, kas solidaritāti saista ar komunismu, tieši otrādāk- tā ir izteikta rietumvalstu vērtība. Progresīvā nodokļu sistēma nav arī nekas jauns, tā ir ieviesta 92% pasaules valstu. Esmu izveidojis vizuālu karti, kurā var redzēt Eiropas valstis un to iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmju veidu.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Es negribu dziļi iedziļināties detaļās par to, kādām ir jābūt likmēm, jo jebkurā gadījumā ir nepieciešama rūpīga, spēcīgas komandas izstrādāta, fiskālā analīze (lai gūtu maksimālu ekonomisko ieguvumu, reizē maksimāli mazinātu noslāņošanos un celtu sabiedrisko noskaņojumu, tādejādi palēninot emigrācijas tempus, kā arī, lai iespējami vairāk cilvēku atvilinātu no ēnu ekonomikas). Es vēlos parādīt Finanšu Ministrijas 2009.gada jūnijā piedāvātās likmes jeb progresīvās nodokļu sistēmas idejas sabotāžu. Nodokļu progresijas aizsegā politiķi vēlējās ievērojami pacelt nodokļus uz zemākā un vidējā slāņa rēķina.

virs 300 latiem - 29%, (no 23%)
virs 500 latiem - 33%, (no 23%)
virs 600 latiem - 35%, (no 23%)
virs 800 latiem - 40%. (no 23%)

Krīzes laika nodokļu apmēram (ļoti aptuveni) būtu jābūt tādam, kāds tas redzams nākamajā rindkopā. Ar laiku, kad krīze būs aiz muguras, manuprāt, algu, kas balansē uz izdzīvošanas rēķina, (+/- 3 x Iztikas minimums), nodokļu slogam būtu jākļūst simboliskam. (Piezīmēšu, ka pārmaksai, protams, jābūt tikai par to, ko nopelni, tātad, ja tava alga ir 305 lati, tad par pirmajiem 300 latiem maksā 22%, bet atlikušajiem 5 latiem 24%. Pretējā gadījumā radīsies absurda situācija, ka cilvēks ar 300 latu lielu algu saņems vairāk kā cits ar 305)

līdz 300 latiem būtu 23%, (plānots 25%)
no 300 līdz 600 latiem – 24%, (plānots 25%)
no 600 līdz 800 latiem – 25%, (plānots 25%)
no 800 līdz 1200 latiem – 28%, (plānots 25%)
no 1200 līdz 2000 latiem – 30%, (plānots 25%)
no 2000 līdz 3000 latiem – 34%, (plānots 25%)
virs 3000 latiem – 38%, (plānots 25%)

Pētījumi uzrāda samērā līdzīgus rezultātus. Lielākais vairākums jeb 77.0% latviešu atbalsta progresīva iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu jau no 2011. gada. Tik lielu cilvēku daļu nedrīkst ignorēt. Tāpat nedrīkst aizmirst savus solījumus – jā, vairums ievēlēto spēku pirmsvēlēšanu periodā iestājās par progresīviem nodokļiem. Pat ja šie solītāji ciniski balso pret, par ko es šaubos, tautai ir tiesības teikt savu vārdu, kā to nosaka likuma "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" 1. panta 4. daļa, 22. un 23.pants. Pie tam materiālu jautājumu pakete var gūt daudz lielāku atbalstu par kultūras vai valsts pārvaldes jautājumiem. (Vēl ir daudzas citas progresīvas idejas, ko ir nekavējoties jāievieš, sākot ar pazeminātu nodokli pirmās nepieciešamības precēm, maizei, pienam utt., bet par to kādu citu reizi.)

No vārdiem pie darbiem! Kamēr citi guļ, mēs sapņus varam pārvērst par realitāti. Laikam taisnība tiem, kas saka, ka politiķa spējas parādās brīdī, kad viņš cīnās par solītā izpildi arī „bez ieročiem”. Un, protams, es cīnīšos par mūsu mērķiem, jo arī man, tāpat kā pārējiem Visu Latvijai! biedriem, Saeima ir tikai līdzeklis mērķu sasniegšanai. Gadījumā, ja netiks pildīti solījumi un koalīcija drīzumā neieviesīs progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, tad noteikti ierosināšu attiecīgas darba grupas izveidi partijā. Līdz tam iesaku piebiedroties vairākiem tūkstošiem cilvēku, kas jau ir parakstījuši petīciju par nodokļu sloga novelšanu no mazturīgo pleciem http://www.kreisie.lv/paraksties. Tāpat tos, kas ir gatavi progresīvas idejas aizstāvēt ar vismaz pāris stundām savas dzīves, aicinu pieteikties, sūtot e-pastu uz progresivitāte@gmail.com. Par tiesisku, pārtikušu un latvisku Latviju!

Mārtiņš Krusts

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!