Foto: Privātais arhīvs

Eksperti uzsver, ka piektās paaudzes mobilais tīkls jau šobrīd ir viens no desmitgades nozīmīgākajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem un tā nozīme nākotnē aizvien pieaugs. Diemžēl veiksmīgu 5G tīkla attīstību daudzās valstīs ievērojami kavē ASV noteiktās sankcijas pret vienu no lielākajiem tīkla aprīkojuma ražotājiem – "Huawei".

Kiberdrošība ir nozīmīga ikvienam no mums, jo dzīvojam laikā, kad informācijai un datiem ir vislielākā vērtība. Tieši tādēļ mēs ļoti piesardzīgi izturamies pret savu datu un personīgās informācijas drošību un privātumu.

Kiberuzbrukumi ir potenciāls drauds katram no mums – par plaša mēroga vīrusu un pikšķerēšanas upuriem var kļūt mobilo telefonu un citu viedierīču lietotāji, taču mērķtiecīgus uzbrukumus var piedzīvot arī uzņēmumi vai konkrētas amatpersonas. Šādu uzbrukumu mērķis ir mēģinājums radīt kaitējumu kādai kompānijai vai pat valstij, veicot uzbrukumus valsts iestādēm. Lai no šādām situācijām izvairītos, daudz svarīgāk ir koncentrēties uz kiberdrošu tehnoloģiju izstrādi un pilnveidošanu, nevis veltīt laiku cīņai par varu, politizējot kiberdrošības jautājumu.

Jauna pieeja kiberdrošībai un nacionāla līmeņa drošībai

Uzskatu, ka informācijas drošība pēc savas uzbūves ir tikpat daudzslāņaina kā sīpols. Bieži vien apstājamies pie pirmā, visvienkāršākā no slāņiem, uzskatot, ka mums pieejamās tehnoloģijas pašas spēj nodrošināt pilnīgu datu drošību. Taču lietotājs bieži piemirst, ka daudzus izaicinājumus rada arī tādas jomas kā ar konkrēto tehnoloģiju saistītās īpašumtiesības un patenti, dažādie noteikumi, likumi, direktīvas, kiberstratēģijas, standarta darbības procedūras, kā arī kiberdiplomātija. Nereti tieši šīs jomas rada pat vairāk ar drošības nodrošināšanu saistītu izaicinājumu nekā pati tehnoloģiju radīšana.

Mūsu mērķis ir nodrošināt jaunu pieeju kiberdrošības un nacionālā līmeņa drošības jautājumiem, tādējādi stiprinot Eiropas digitālo patstāvību. Mēs ievērojam visus Eiropā un Latvijā aktuālos tiesību aktus un vairākus no juridiskajiem aspektiem esam ņēmuši vērā pat daudz atbildīgāk nekā citi 5G tīkla aprīkojuma ražotāji.

5G tīkla aprīkojums ļauj valstīm izmantot to pašu izstrādātos datu šifrēšanas algoritmus, kuru šifrēšanas atslēgas nav pieejamas nepiederošām personām vai citām valdībām – pieeja datiem dota tikai vietējiem mobilo sakaru operatoriem brīžos, kad tas nepieciešams saskaņā ar valsts likumdošanu. Citiem vārdiem sakot – "Huawei" pat nav piekļuves datiem, kas plūst cauri pašu ražotajām tīkla ierīcēm. Tāpat katrs lietotājs var būt drošs, ka viņa personīgā informācija netiks nodota trešajām pusēm, – "Huawei" neizmanto datus peļņas gūšanas nolūkos, tāpēc konfidenciālie dati tiek glabāti tepat Eiropā.

5G aprīkojumu plānots ražot Eiropā

Stājoties spēkā jaunajām Eiropas prasībām attiecībā uz 5G tīklu analīzi un riskiem, visi iekārtu piegādātāji tiek izvērtēti pēc identiska un objektīva riska novērtējumu pārskata, kurā viens no kritērijiem ir piegādes ķēdes drošība. Jaunie nosacījumi "Huawei" nerada bažas, jo uzņēmumam jau pieder izpētes centri daudzviet Eiropā un tuvākajā nākotnē 5G aprīkojuma ražošanu plānots uzsākt arī Francijā.

Tas tiek darīts ne tikai, lai novērstu jebkādas bažas par drošību, bet arī lai sniegtu pievienoto vērtību Eiropas valstīm.

Piemēram, Francijā vien "Huawei" plāno ieguldīt vairāk nekā 200 miljonus eiro, izveidojot jaunu telekomunikāciju aprīkojuma ražotni. Tā radīs aptuveni 500 jaunas darbvietas un gadā ražos produkciju aptuveni viena miljarda eiro vērtībā. Līdz šim (20 gadu pastāvēšanas laikā) uzņēmums Eiropā nodarbinājis 12 tūkstošus cilvēku, bet tā piegādes ķēdē iesaistītie uzņēmumi radījuši vēl 170 tūkstošus darbvietu.

Monopola rašanās draudi Latvijā

"Huawei" izslēgšana no Latvijas tirgus ļautu tajā iesaistīties mazākam skaitam telekomunikācijas iekārtu ražotāju. Tas nozīmē, ka negaidītu tīkla problēmu vai kiberuzbrukuma gadījumā visas valsts 5G tīkla infrastruktūra var kļūt paralizēta, radot virkni problēmu un neērtību.

Savukārt, ja "Huawei" ieņemtu vienlīdzīgu un taisnīgu tirgus daļu starp citiem ražotājiem, tīkla problēmu gadījumā uzņēmuma aprīkojums, visticamāk, aizvien spētu pildīt savas funkcijas līdz brīdim, kamēr citu iekārtu nepilnības tiktu novērstas. Savukārt, ja problēmas rastos "Huawei" pusē, citi iesaistītie tirgus dalībnieki turpinātu nodrošināt tīkla darbību. Šādu tīkla infrastruktūras izveides stratēģiju atbalsta un iesaka vairums kiberdrošības ekspertu, taču Ķīnas uzņēmuma piespiedu izslēgšana no tirgus šāda tīkla izveidi var apgrūtināt. Tādēļ, ņemot vērā, ka šobrīd vien daži uzņēmumi spēj piedāvāt līdzīgus 5G risinājumus, valstīm vēlams izvairīties no tirgus monopola situācijas radīšanas.

"Huawei" iestājas par spēcīgu un digitāli neatkarīgu Eiropu ar konkurētspējīgu mobilo tīklu, kur visiem tirgus spēlētājiem ir garantēti vienlīdzīgi darbības noteikumi. Lai gan šo mērķu sasniegšana nebūs viegla, mēs ticam, ka atrodamies uz pareizā ceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!