Foto: Privātais arhīvs
Februārī ar fondu "Make Room" sazinājās Latvijā dzīvojošais zobārsts Rahūfs (vārds mainīts), kurš pēc 5 gadu studijām Baltkrievijā ieguvis augstākās izglītības diplomu zobārstniecībā. Latvijā jaunais zobārsts, lūdzot patvērumu, nokļuva 2018. gadā un kopš tā laika viņam piešķirts alternatīvais statuss. Lai arī zobārsts savu profesiju Baltkrievijā praktizējis jau 4 gadus, dažādu birokrātisku iemeslu dēļ viņš joprojām nav spējis Latvijā strādāt par spīti lielajam zobārstu pieprasījumam vairākās pašvaldībās.

Gaidot diploma atzīšanu, strādā noliktavā

Pēc nokļūšanas Latvijā no Baltkrievijas jaunais profesionālis līdzīgi kā citi Latvijā nokļuvušie nedaudz vairāk kā 6 mēnešus nodzīvojis Patvēruma meklētāju izmitināšanās centrā "Mucenieki". Jau toreiz aktīvi meklējis latviešu valodas mācību kursus, kā arī darbu. Pēdējos 2 gadus viņš ir pavadījis, mācoties latviešu valodu un šobrīd ir nodarbināts kādā lieluzņēmuma noliktavā, krāmējot kastes, saņemot nedaudz vairāk par minimālo algu un ik dienu cerot, ka reiz atkal varēs strādāt savā profesijā - zobārstniecībā. Lai tas notiktu, nepieciešams atzīt viņa ārvalstīs iegūto kvalifikāciju un darba pieredzi pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā. Līdz šim to nav izdevies izdarīt, kā arī skumji, ka daudzas valsts un pašvaldību iestādes un nevalstiskās organizācijas nav spējušas Rahūfam ar šo palīdzēt.

Jau pagājušā gada nogalē Rahūfs iesniedza savus izglītību apliecinošos dokumentus Akadēmiskajam informācijas centram (AIC), kas Latvijā veic ārzemju diplomu ekspertīzi. Pēc ekspertīzes veikšanas AIC informāciju nosūta tālāk Latvijas Ārstu biedrībai (LĀB), kas atbild par kvalifikācijas atzīšanu patstāvīgai darbībai Latvijā zobārsta profesijā strādājošajiem. Vēl tā paša gada nogalē LĀB vēstulē informēja Rahūfu, ka viņa absolvētā medicīnas iestāde Baltkrievijā ir iekļauta Pasaules medicīnas skolu direktorijā un viņa iegūtais izglītības diploms Latvijā ir pielīdzināms profesionālā maģistra grādam. Tāpat arī izskatot visus iesniegtos dokumentus, tika konstatēta studiju kursa apjoma atbilstība izglītības programmu minimālajām prasībām zobārsta profesionālās kvalifikācijas iegūšanai, kā arī izpildīta prasība par nepieciešamo studiju programmas ilgumu, kas Rahūfa gadījumā ir pieci gadi jeb 5000 kontaktstundu.

Pašreiz nav iespējams veikt kvalifikācijas atbilstības pārbaudes eksāmenus

Pēc AIC sniegtās informācijas LĀB apstiprināja, ka Rahūfam ir tiesības "uzreiz kārtot kvalifikācijas atbilstības pārbaudi", lai pierādītu, ka viņam ir nepieciešamās zināšanas darbībai zobārsta profesijā Latvijā. Kvalifikācijas atbilstības pārbaude ir 3 eksāmeni - gan teorijas, gan praktisko zināšanu pārbaude. Šo pārbaudi zobārstiem Latvijā veic tikai un vienīgi Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Tālākizglītības fakultāte. Pēc saziņas ar RSU sapratām, ka pārbaude sastāv no 3 daļām: 1.daļa – pārbaudījums preklīnikas studijās; 2.daļa – klīnisko prasmju pārbaudījums; 3.daļa – integrētais rakstiskais pārbaudījums. Lai gan šajās pārbaudēs netiek prasīts apgūt kādu konkrētu studiju posmu vai apmeklēt mācības, šos pārbaudījumus ir iespējams veikt trīs semestru garumā, tas nozīmē, ka viss process aizņemtu vairāk kā pusotru gadu, kā arī šis trīs daļu pārbaudījums Rahūfam izmaksātu 3400 eiro. Taču papildus ilgaicīgajam procesam un augstajām izmaksām šos pārbaudījumus pašreiz nav iespējams veikt, jo pēc saņemtās informācijas no RSU un LĀB pašlaik tiek pārskatīta kārtība, kādā turpmāk tiks atzīta ārvalstīs iegūtā izglītība zobārsta profesijā.

Līdz ar to Rahūfs pašreiz tiek atstāts nesaprotamā situācijā: ir pieejama dziļi birokrātiska sistēma, kādā atzīt ārvalstīs iegūto izglītību, bet arī tā pašlaik nestrādā, kā arī netiek piedāvāta alternatīva laikā, kad kārtība tiek pārskatīta. Turklāt ar 3 eksāmenu veikšanu process nebeidzas. Ja Rahūfs tos nokārtotu, LĀB izsniegtu kvalifikācijas atzīšanas apliecību. Tālāk Rahūfam būtu jānokārto valsts valodas prasmes eksāmens. Zobārsta profesijai nepieciešamas zināšanas, kas atbilstu augstākajam, C1 līmenim. Jāpriecājas, ka šis ilgais laiks ir devis iespēju jaunajam zobārstam apgūt latviešu valodu un C1 līmeņa iegūšanai nevajadzētu radīt problēmas. Visbeidzot ar kvalifikācijas atzīšanas apliecību un C1 valodas zināšanu līmeņa iegūšanu ir jāpiesakās ārstniecības reģistrācijas apliecībai, kuru izsniedz Veselības inspekcija. Pēc reģistrēšanās Rahūfam ir jāaizpilda sertifikācijas lapa un tā jāiesniedz LĀB Sertifikācijas padomei, kura tad varēs izsniegt sertifikātu zobārsta specialitātē. Tikai tad Rahūfs varēs pilnvērtīgi un patstāvīgi strādāt zobārsta profesijā Latvijā.

Zobārsts saņēmis piedāvājumus no privātklīnikām un pašvaldībām

Ik pa laikam medijos varam lasīt, ka Latvijā pietrūkst zobārstu. Ir pašvaldības, kurās iedzīvotāji gaida rindā mēnešiem un vietām pat gadu, lai saņemtu zobārsta pakalpojumus gan pieaugušajiem, gan bērniem. Arī Rahūfs ir saņēmis piedāvājumus no vairākām privātajām klīnikām un pašvaldībām, kuras gatavas nodrošināt Rahūfu ar dzīvesvietu un atalgotu zobārsta darbu. Taču tā kā šobrīd tiek pārskatīta kvalifikācijas atbilstības pārbaudes norises kārtība, Rahūfa kvalifikāciju nespēj atzīt, un viņš turpina gaidīt. Tā vietā, lai procesu pāatrinātu, padarītu to pieejamāku un piedāvātu Latvijas iedzīvotājiem kaut par vienu zobārstu vairāk, mēs šo iespēju palaižam garām, noskatoties kā jauns profesionālis ar 5 gadu izglītību un 4 gadu darba pieredzi zobārstniecībā nerealizē savu potenciālu.

Mēs varam būt neapmierināti par šo 8 soļu birokrātisku šķēršļu pilno procesu, kamēr Rahūfs bija apņēmības pilns, respektējot izstrādāto kārtību, atzīt savu profesionālo kvalifikāciju un strādāt savā nozarē. Visvairāk skumdina fakts, ka, ja arī pašreiz tiek veikta kārtības pārskatīšana, netiek piedāvāta alternatīva vai noteikti konkrēti datumi, ar kuriem Rahūfs varētu rēķināties un plānot savu nākotni Latvijā.

Skumji.

Kaste: Ārpus ES un EEZ iegūtas augstākās izglītības zobārstniecībā kvalifikācijas atzīšanas process patstāvīgai darbībai Latvijā

  1. Nosūta izglītību apliecinošus dokumentus Akadēmiskajam informācijas centram (AIC). Centrs veic diplomu ekspertīzi. Maksas pakalpojums - 240 eiro.

  2. AIC ar savu ekspertīzes ziņojumu iepazīstina Latvijas Ārstu biedrību (LĀB), kas atbild par kvalifikācijas atzīšanu patstāvīgai darbībai Latvijā zobārsta profesijā. LĀB iepazīstina kandidātu ar tālāko procesa kārtību.

  3. Jākārto kvalifikācijas atbilstības pārbaudes eksāmeni 3 daļās, vairāk kā pus otra gada garumā Rīgas Stradiņa universitātes Tālākziglītības fakultātē. Maksas pakalpojums - 3400 eiro

  4. Pēc pārbaudes eksāmeniem LĀB izsniedz kvalifikācijas atzīšanas apliecību.

  5. Pēc kvalifikācijas atzīšanas apliecības iegūšanās Valsts valodas centrā jānokārto valsts valodas eksāmens, ar ne zemāku kā augstāko līmeni - C1.

  6. Jāreģistrējas Veselības inspekcijā ārstniecības reģistrācijas apliecībai.

  7. Pēc apliecības saņemšanas jāaizpilda ārstniecības sertifikācijas lapa un tā jāiezsniedz LĀB Sertifikācijas padomei.

  8. Pēc sertifikācijas lapas saņemšanas LĀB vēlreiz izvērtē un izsniedz ārstniecības personu sertifikātu zobārsta specialitātē un kandidāts ir tiesīgs strādāt.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!