Foto: LETA
Energoefektivitāte un ēkas ilgtspēja mūsdienu nekustamā īpašuma tirgus kontekstā ir divi savstarpēji saistīti jēdzieni, īpaši attiecībā uz biroja ēkām, kam mūsdienās tiek izvirzīti arvien augstāki standarti. To apzinās arī biroja platību pircēji un nomnieki, kas kļūst arvien izglītotāki un prasīgāki attiecībā uz ēku kvalitāti, izvēlētajiem būvniecības un apdares materiāliem, un tās ietekmi ne tikai uz darbinieku labsajūtu, bet arī uz apkārtējo vidi.

Latvijas nekustamā īpašuma tirgus ir cietis no lētas un nekvalitatīvas būvniecības prakses, tāpēc izpratne par to, ka saskaņā ar ilgtspējas standartiem celtas ēkas vērtība ilgtermiņā pieaug un kļūst par ienesīgu investīciju nākotnē, ievērojami paaugstina šobrīd pieejamo jauno projektu būvniecības kvalitāti.

Lai arī Rīgā joprojām vērojams A klases biroju ēku piedāvājuma trūkums, pieprasījums ir augsts. Starptautiski klienti interesējas par biroja telpām, taču Latvijas tirgus šo pieprasījumu nespēj pienācīgi apmierināt, lielākoties neatbilstošu platību un ēku ilgtspējas apliecinājuma trūkuma dēļ.

Ēkas ilgtspēju noteicošos faktorus lielākoties veido ēkas energoefektivitāte. To vai ēka ir energoefektīva, šodien ir grūti noteikt, taču prognozējams, ka nākotnē tas vairs problēmas nesagādās. Pamazām arī Latvijā jaunu ēku būvniecība tiek mērķtiecīgi plānota, lai atbilstu BREEAM sertifikācijas prasībām, tāpēc nekustamo īpašumu attīstītājiem ārvalstu klientu piesaiste nākotnē būs veiksmīgāka.

Konkrētā sertifikācija kalpo kā instruments, ar kā palīdzību iespējams salīdzināt dažādu ēku vērtību un būvniecības parametrus saskaņā ar standartiem, kas vienādi visā pasaulē. Ko ēkas attīstītājam un lietotājam garantē ēka, kas būvēta pēc BREEAM standartiem?

Lai arī sākotnējās izmaksas ilgtspējīgas ēkas būvniecībā ir augstākas, tomēr tās ekspluatācijas izmaksas ilgtermiņā ir krietni vien zemākas, savukārt ēkas energoefektivitāte - augstāka. Šādā ēkā ir ievērojami zemāki komunālie maksājumi, kas būtiski samazina ēkas ekspluatācijas izmaksas. Šajos jautājumos labi orientējas potenciālie ārvalstu nomnieki, tāpēc BREEAM sertifikāts tiem kalpo kā uzskatāms apliecinājums.

Videi un cilvēkiem draudzīgas ēkas tiek būvētas arī Latvijā, piemēram, tāds būs topošais A klases biroju centrs Place Eleven Skanstes rajonā, ko attīsta Hanner. Šis biroju centrs var kļūt par piemēru ne tikai Rīgas un Latvijas, bet visas Baltijas mērogā energoefektivitātes un ilgtspējas kontekstā. Topošā biroja ēka jau ieguvusi pirmo BREEAM Excellent sertifikātu par dizainu Baltijā, kas nozīmē augstāko novērtējumu enerģijas patēriņa, transporta un ūdens patēriņa vadības kategorijās.

Lai piesaistītu ārvalstu klientus biroju platību tirgū, ēku attīstītājiem nākotnē nāksies veikt arvien lielākas investīcijas būvniecības kvalitātē, koncentrējoties uz ilgtspējīgas vides veidošanu un priekšplānā izvirzot cilvēka ērtības un labsajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!