Foto: Privātais arhīvs
Vēsturiski mobilo sakaru tīkli ir attīstījušies pa desmitgadēm. 1980. gados ar 1G ieviešanu parādījās pirmie mobilie telefoni; tālruņi bija lieli un smagi. 1990. gadi atnesa saziņas iespēju teksta veidā, ko nodrošināja 2G tīkls; uzņēmumi sacentās, lai tālruni padarītu iespējami mazāku. Tūkstošgades mija iezīmēja 3G ēru, dodot iespēju internetu lietot tālrunī, lai gan tas vēl bija ļoti lēns. Ap 2010. gadu telefonā sākām skatīties augstas izšķirtspējas "YouTube" videoklipus, kas kļuva iespējams ar 4G; gandrīz ikvienam bija viedtālrunis, un pogu tālruņus atstājām vecvecākiem. Ir klāt jauna desmitgade, bet jautājums, ar ko mūs pārsteigs un kā mūsu dzīvi mainīs 5G, joprojām nav līdz galam atbildēts.

Kā jau ierasts, arī nākamā mobilo tīklu paaudze jeb 5G iezīmē vēl vienu nozīmīgu lēcienu mobilo tīklu attīstībā, piedāvājot vēl nebijušu datu pārraides ātrumu, palielinātu joslas platumu un ievērojami samazinot latentumu jeb signāla aizkavēšanos. Turklāt 5G ir konceptuāli jauna tehnoloģija, kas paver pilnīgi jaunas iespējas - savienot reālā laikā mākslīgā intelekta rīkus ar lietu internetu. 5G ir daudz jaudīgāks, ne tikai salīdzinot ar 4G, bet pat ar lielāko daļu fiksēto līniju tehnoloģiju, piemēram, DSL.

Veselība un sabiedriskā drošība

Vieni no visbūtiskākajiem 5G ieguvumiem iedzīvotājiem būs neatliekamās palīdzības nodrošināšanā un citas kritiskās sociālās infrastruktūras uzlabošanā. Sākot no veselības aprūpes (ar 5G savienoti neatliekamās palīdzības rīki) līdz katastrofu seku likvidēšanai (dronu monitorings). Jaunie tehnoloģiskie risinājumi nodrošinās iespēju koplietot augstas rezolūcijas video saturu ar iesaistītajām iestādēm, pieaicināt nepieciešamos ekspertus, kā arī veikt attēlu analīzi ar mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās palīdzību, lai ātrāk reaģētu krīzes situācijās.

5G palīdzēs mediķiem savlaicīgāk ierasties notikuma vietā un pat attālināti vadīt diagnostiku. Insulta gadījumos, kas ir ļoti biežs nāves vai invaliditātes cēlonis, uzlabotā diagnostika ļaus uz pusi samazināt laiku no insulta sākuma līdz nepieciešamās terapijas uzsākšanai. 5G un mākslīgais intelekts palīdzēs daudz precīzāk uzstādīt diagnozi un būtiski paaugstināt datu ticamību, ko ar 4G nav iespējams sasniegt.

5G būs nozīmīgs arī pētniecības procesā: ja līdz šim gēnu pētniecības datu kopas lielā apjoma dēļ nereti starp pētniecības iestādēm tika pārvietotas, fiziski pārnesot ārējos cietos diskus, tad lieljaudas datu tīkli atvieglos šo procesu un milzīgu datu apjomu varēs nosūtīt pāris minūšu laikā. Šādu projektu tepat Latvijā jau īstenojuši "MikroTik" un LMT, izveidojot lieljaudas datu tīklu starp Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, gēnu sekvencēšanas centru "Latvia MGI Tech" un RTU Zinātniskās skaitļošanas centru, kur tiek apstrādāti apjomīgie dati.

Būtiski ieguvumi būs arī likumsargiem un militārpersonām, jo tūlītēja un plaša informācijas apmaiņa ļaus precīzāk reaģēt uz incidentiem, pasargājot iedzīvotājus, kā arī policistu un karavīru veselību un dzīvību. Jau šobrīd pašmāju inovāciju un tehnoloģiju uzņēmumi kā LMT, ir izstrādājuši mašīnredzes risinājumus droniem, kas ļauj attālināti reāllaikā apsekot meža un purvu teritorijas, lai savlaicīgi identificētu, piemēram, ugunsgrēkus.

Digitālā infrastruktūra

Covid-19 pandēmija parāda, cik liela daļa mūsu dzīves var notikt un nākotnē notiks digitāli – no attālināta darba līdz medicīnas pakalpojumu saņemšanai. Tas nozīmē, ka stabila un jaudīga digitālā infrastruktūra tagad ir tikpat svarīga kā labi ceļi. Tā kā šobrīd mājās bezvadu internetu vienlaikus lieto daudz vairāk ģimenes locekļu, jaudīgāks internets kļūst par nepieciešamību. Jau šobrīd interneta pārslodze un lēnums mēdz negatīvi ietekmēt videozvanu kvalitāti un dokumentu lejupielādi, kas darbu attālināti padara apgrūtinošu. Pozitīvi, ka, piemēram, uzņēmums "Mikro Tik" jau ir radījis jaunu, ļoti jaudīgu rūteri, kas ļauj iegūt maksimāli ātru internetu no 4G tīkla, uz kā bāzes taps arī 5G rūteris.

Tāpat iedzīvotāji iegūs no tehnoloģiski inovatīvu risinājumu ieviešanas pilsētvidē jeb viedo pilsētu attīstības, kurās autonomie transportlīdzekļi spēs sazināties savā starpā, izvairīties no sastrēgumiem un ceļu satiksmes negadījumiem, kā arī nosūtīt papildu sabiedrisko transportu liela pasažieru pieplūduma gadījumā, pielāgojoties iedzīvotāju vajadzībām. Tas nozīmē efektīvāku satiksmi un mazāk stundu satiksmes sastrēgumos. Visuresošie sensori, 5G un mākslīgais intelekts nodrošinās, ka pilsēta un tās iedzīvotāji dzīvo un elpo vienā ritmā.

Izklaide

Tendences pasaulē liecina, ka būtiskas izmaiņas gaidāmas arī izklaides industrijā, īpaši paplašinātās realitātes un spēļu jomā. Situācija, kad ne tikai skatāmies filmu labākā kvalitātē, bet stāvam tieši ainas vidū ar pilnu 360° skatu uz notiekošo un varbūt pat pārvietojamies un mijiedarbojamies ar varoņiem, sāk kļūt reāla. Mūsu pieprasījums pēc unikālas pieredzes, piemēram, vēlme sporta pārraides un filmas skatīties 3D vai izbaudīt virtuālās realitātes spēles un piedzīvojumus, visticamāk, ļoti būtiski mainīs to, kā patērējam digitālo izklaidi..

Šobrīd lielākā problēma ir tā, ka piekļuve 5G joprojām ir ierobežota, un nekas ikdienas dzīvi mainošs nevar rasties, kamēr nav atbilstoša vide, kur idejām materializēties. Tomēr inovatīvi risinājumi pamazām sāk parādīties, tāpēc par 5G pienesumu sabiedrībai diskutēsim arī šī gada Baltijas jūras reģiona ekosistēmas forumā "5G Techritory", kurā pulcēsies 5G eksperti no visas pasaules.

Telekomunikāciju nozare šobrīd ļoti aktīvi strādā, lai maksimāli palielinātu 5G vērtību un paātrinātu tā nonākšanu līdz produktu radītājiem un pēc tam arī patērētājiem. Kavēšanās potenciāli maksā dzīvības, jo avārijas dienesti turpina darbu ar šobrīd pieejamām tehnoloģijām, lai gan pozitīvas pārmaiņas nesoši risinājumi ir tepat aiz stūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!