Mūs, nekustamo īpašumu attīstītājus, nopietni satrauc pēdējā laikā publiski vairākkārt izskanējusī informācija par valdības vēlmi ieviest kredītu nodokli. Šī iecere tiek minēta kā viens no inflācijas ierobežošanas plāna instrumentiem.
Diemžēl nākas konstatēt, ka vēl piecpadsmit gadus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas šādi nozīmīgi priekšlikumi tiek radīti un attīstīti, pat nekonsultējoties ar uzņēmumiem un asociācijām, tostarp nekustamo īpašumu attīstītājiem, kas gadiem strādā nozarēs, kuru attīstību var būtiski ietekmēt šādas nepārdomātas ieceres īstenošana. Tiek pat apgalvots, ka „inflācijas apkarošanas pasākumu plāns nav apspriežams publiskā telpā”. Rezultātā, tāpat kā risinot bēdīgi slaveno jautājumu par vārāmās sāls jodēšanu, tiek radīta augsne spekulācijām un baumām.

Šajā situācijā uzskatām, ka mūsu pienākums ir norādīt valdībai uz iespējamajām dramatiskajām sekām, jo jau tagad izskanējušās runas par kredītu nodokļa ieviešanu sāk neveselīgi stimulēt kreditēšanas tempu pieaugumu valstī. Mēs nevēlamies, lai šaurā ierēdņu un politisko padomnieku lokā tapuši priekšlikumi novestu pie nepārdomātu un visas Latvijas tautsaimniecības attīstībai kaitīgu lēmumu pieņemšanas.

Vēršam valdības uzmanību uz neapstrīdamo apstākli, ka kredītu nodokļa ieviešana bremzēs iedzīvotāju dzīves līmeņa pieaugumu, sadārdzinās dzīvokļu cenas, kā arī nopietni apgrūtinās nekustamo īpašumu attīstības nozares sakārtošanu un vienmērīgu attīstību, radot arī virkni citu negatīvu seku.

Aicinām valdību nepieļaut nepamatotu steigu un vispirms veikt nopietnus pētījumus, iesaistot problēmas risināšanā arī mūsu nozares pārstāvjus. Uzskatām, ka pirms lēmuma pieņemšanas par tik svarīga jautājuma kā inflācijas ierobežošanas risināšanu, nepieciešams veikt plašu un atklātu demokrātisku diskusiju ar Latvijas tautsaimniecības nozaru pārstāvjiem un visu sabiedrību.

Mēs būsim pateicīgi par iespēju tikties ar inflācijas samazināšanas plānu izstrādes darba grupu, kas izstrādā inflācijas samazināšanas plānus, lai detalizētāk izklāstītu savu nostāju un piedāvātu savu nozares kompetenci un zināšanas situācijas risināšanā, kā arī aicinām visus nekustamo īpašumu attīstītājus pievienoties Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācijas dibināšanas iniciatīvas grupai, kas tādējādi varētu pārstāvēt profesionālu nekustamo īpašumu attīstītāju viedokli sarunās ar valdību.

Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācijas dibināšanas iniciatīvas grupa:

Uģis Vāverāns - "BŪVE – 93"

Andis Lagzdiņš - "KNUTS INVEST/VENCEB"

Uģis Stīpnieks – "PARKHAUS"

Jānis Vaivods - "PBLC"

Raimonds Kreišs – "REMARKS"

Raitis Avots - "STONE DEVELOPMENT"

Ilvars Metnieks - "URBAN ART"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!