Foto: DELFI

Ikviens valsts vai pašvaldības budžets ir galvenais prioritāšu indikators. Ja politiķi saka, ka medicīna ir viņu prioritāte, bet budžetā naudu mediķiem nepiešķir, tātad tā nav prioritāte. Ja pilsētas vadība saka, ka sociālais atbalsts ir prioritāte, bet pilsētas budžetā nekas neliecina par atvieglojumiem un pabalstiem, tad tā nav prioritāte. Tieši tik vienkārši.

Rīga patlaban atrodas diezgan sarežģītā situācijā, jo vīrusa epidēmijas un arī ekonomikas krīzes laikā tai nav politiskās vadības. Bet izšķiršanās par prioritātēm ir politiķu darbs. Arī galvenais prioritāšu iedzīvināšanas instruments tā arī nav apstiprināts, par pilsētas budžetu vēl nav bijis domes vai pagaidu administrācijas lēmums. Taču ir izskanējušas ziņas, ka šonedēļ tāds lēmums būs. Un es ļoti ceru, ka administrācija tomēr spēs iedziļināties un apstiprināt tādu budžetu, kādu mēs to izveidojām gada sākumā. Īpaši būtiski ir apstiprināt visu, kas attiecas uz investīciju projektiem.

Sen zināms, ka, lai "sildītu" ekonomiku, ir jābūvē. Ieguldījumi infrastruktūrā ir nepieciešami vienmēr, taču ekonomiskās lejupslīdes laikā tie ir nepieciešami it īpaši.

Rīgas budžetā ir ieplānotas vairākas investīciju programmas. Ir ieplānota nauda skolu un bērnudārzu remontdarbiem 6,8 miljonu eiro apmērā. Ir ieplānoti pieci miljoni eiro jaunu bērnudārzu telpu būvniecībai.

Tāpat ir paredzēti līdzekļi Rīgas 1. slimnīcas operāciju bloka izbūvei un ierīkošanai 1,7 miljonu eiro apmērā. Arī ielu un tiltu remontdarbiem un būvniecībai ir ieplānots diezgan būtisks finansējums – vairāk kā 50 miljoni eiro, tai skaitā jaunā Sarkandaugavas pārvada būvniecībai. Budžetā ir arī izveidota jauna programma – galvaspilsētas parku labiekārtošana, kas nozīmē celiņu atjaunošanu un ierīkošanu un citus dažāda veida nelielus būvdarbus.

Ko šīs investīcijas nozīmē pilsētai un rīdziniekiem? Tās ir labākas un komfortablākas skolas, tās ir jaunas grupiņas bērnudārzos un mazākas rindas, tā ir vēl viena mūsdienīga slimnīca pilsētā, tie ir ilgi gaidītie ielu un tiltu remontdarbi. Arī labāks, ilgtspējīgāks mājoklis, jo gada sākumā izstrādātajā Rīgas budžeta projektā divi miljoni eiro ir paredzēti kā līdzfinansējums, tai skaitā dzīvojamo ēku renovācijai.

Taču šī sarežģītā gada griezumā pats galvenais, ko dod šīs investīcijas, ir darbs. Darbs būvniekiem un ar būvniecību saistītajās nozarēs strādājošajiem. Darbavietas un darbs šogad rīdziniekiem ir nepieciešams kā nekad, tāpēc aicinu pagaidu administrāciju apstiprināt visas ieplānotās investīciju programmas pilnā apmērā.

Investīcijas, kas ir ieplānotas galvaspilsētas budžetā, ir ne tikai lielie projekti, kur kvalificējas lielie būvniecības uzņēmumi. Skolu un bērnudārzu remontdarbi, parku labiekārtošana, māju renovācija – uz visiem šiem darbiem var pretendēt arī vidējie un mazie uzņēmumi, kuri piedāvā būvniecības pakalpojumus.

Pilsēta var atbalstīt uzņēmējdarbību, realizējot visus šos investīciju projektus, palīdzot noturēt darba vietas un izmaksāt algas, un rezultātā arī labiekārtot pilsētu. Budžets un investīciju programmas ir galvenais ekonomikas sildīšanas instruments. Tāpēc aicinu Rīgas pagaidu administrāciju lemt par labu darbam, ekonomikai un rīdziniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!