Foto: Privātais arhīvs
Vieni saka, ka Rīgā drīz būs ārkārtas vēlēšanas, bet citi saka, ka to nebūs. Kā lai zina, kam ticēt un kas apzināti maldina sabiedrību!?

Pārsteidzoši ir tas, ka opozīcijas deputāti, dienu no dienas, tribīnē uzrunāja pozīcijas deputātus ar šādiem aicinājumiem: "Apdomājiet, ko jūs darāt! Jūs izmanto kā balsošanas mašīnas! Nāciet pie mums!" utt. u.tjp. Un kas notiek, kad 4 cilvēki paklausa ieteikumiem un aiziet opozīcijā?

Pārsteidzoši ir tas, kad ir jākritizē, Rīgas domes opozīcijas frakcijas ir vienotas, bet kad jāsāk strādāt, tad sākās sacensības sarkano, zilo un zaļo līniju vilkšanā. Vēlētāji vienreiz jau uzticējās ievēlētajiem deputātiem. Ja Rīgas domes opozīcija šobrīd nav spējīga vienoties un izvirzīt savu mēra kandidātu, kur ir garantija, ka spēs vienoties pēc ārkārtas vēlēšanām?

Te ir klasika - tie kas grib strādāt atradīs iespējas, tie kuri negrib, iemeslus un atrunas.

10. jūlijs bija diena, kad Rīgas domē bija jābūt balsojumam par jaunā Rīgas mēra iecelšanu. Šo jautājumu bija jāizziņo domes priekšsēdētāja vietas izpildītājam Oļegam Burovam (GKR), taču par cik viņš nebija pārliecināts par vairākuma atbalstu, nolēma pārbaudīt savas izredzes ar balsojumu par viņa iecelšanu Rīgas brīvostā. Taču atbalsta trūkuma dēļ, viņš netiek pie amata brīvostas valdē.

Šis balsojums kārtējo reizi pierādīja to, ka šobrīd, balsu vairākums ir opozīcijas pusē. Šobrīd opozīcijai pietiek balsis sava mēra ievēlēšanai un priekšvēlēšanu solījumu izpildei. Taču, diemžēl, politiķiem "nepielec", ka rīdziniekiem ir vienalga ar kādām balsīm tiek saremontētas ielas, atlaisti konsultanti, sakārtoti iekšpagalmi un aplietas puķes. Politika ir jāveido Saeimā, nevis pašvaldībās, kur ir saimnieciskais darbs!

Kādēļ mūsu frakcija "Rīgai!" neatbalstīja Burovu Rīgas ostā? Mēs uzskatām, ka pirms dalīt krēslus, vispirms ir jāieceļ pilsētas galva, kura pateiks virzienu kurā strādāt. Opozīcijas frakcijām vajag sanākt kopā un:

  1. izveidot komandu ar savu mēru un vice mēriem;
  2. no savām priekšvēlēšanu programmām, izveidot kopējo darbības plānu 2 gadiem;
  3. un tikai pēc tam lemt par krēsliem, ostām u.c. pakārtotiem jautājumiem.

Ir jābeidz maldināt sabiedrību ar ārkārtas vēlēšanām, jo tās Rīgas domē nav iespējamas tīri matemātiski. Rīgas domes vairākums vēlas strādāt jau šodien nevis rīt, parīt vai pēc pusgada.

Lai notiktu ārkārtas vēlēšanas, vairākumam deputātu ir jāizdara apzināti soļi, lai par tām varētu lemt Saeima.

Likuma "Par pašvaldībām" 91. pants paredz, ka Saeima var atlaist domi, ja tā:


  • atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta (MK) noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus;

  • atkārtoti pieņem lēmumus un veic darbības jautājumos, kas ir Saeimas, MK, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu vai tiesas kompetencē;

  • divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi vai pēc attiecīgo amatpersonu vai institūciju atkāpšanās nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai pastāvīgās komitejas;

  • nav spējīga pieņemt lēmumus sakarā ar to, ka trīs sēdēs pēc kārtas nepiedalās vairāk nekā puse no attiecīgās domes deputātu kopskaita.

Tie RD deputāti, kuri vēlas strādāt tagad un uzreiz (zaļā krāsā) un tie, kuri šobrīd nav gatavi strādāt un vēlas ārkārtas vēlēšanas (sarkanā krāsā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!