Foto: Privātais arhīvs

"Olainfarm" ir viens no lielākajiem un veiksmīgākajiem farmācijas uzņēmumiem Latvijā. Tāpēc nav brīnums, ka pēc tā lielākā īpašnieka Valērija Maligina nāves ir liels interesentu loks, kas labprāt vēlētos pakampt kaut daļu no uzņēmuma. Pati šī ziņa vēl nav slikta, jo apliecina, ka "Olainfarm" ir labs un perspektīvs uzņēmums. Nepatīkamais šajā kontekstā ir tas, ka mantinieču nesaskaņas tiek mēģināts izmantot, lai "Olainfarm" nopirktu par ļoti zemu cenu. Neskatoties uz to, šobrīd jelkādi mēģinājumi ļaunticīgi vai reiderisma ceļā sagrābt "Olainfarm" ir novērsti un ir iecelta jauna uzņēmuma padome, kuras uzdevums ir to nepieļaut.

Juridiski V. Maligina mantojums ir sadalīts, jo visas meitas ir izņēmušas mantojuma apliecības. Tagad pašu mantinieču ziņā ir panākt kādu kopīgu vienošanos par kopīpašumā esošo akciju sadali. Šajā kontekstā arī būtu vērtējami Nikas Maliginas un Annas Emīlijas Maliginas aizbildnes Signes Balderes-Sildedzes publiskie uzbrukumi Irinai Maliginai – tā ir spēle no spēka pozīcijām ar vēlmi panākt sev izdevīgāku piedāvājumu šo sarunu laikā.

Gaidām vienošanos

Kopumā "Olainfarm" var droši strādāt neatkarīgi no tā, vai mantinieču starpā ir vai nav panākta vienošanās. Uzņēmumam tagad ir rīcībspējīga valde un padome ar apstiprinātu "Olainfarm" attīstības un izaugsmes vīziju. Tomēr līdzās uzņēmuma attīstības un izaugsmes nodrošināšanai uzņēmuma valdei un padomei ir jāvelta arī laiks, lai mazinātu sekas, ko uzņēmuma tēlam nodara N. Maliginas un S. Balderes-Sildedzes publiskie uzbrukumi.

Šobrīd to arī ir izdevies veiksmīgi panākt – ir beigusies uzņēmuma akciju vērtības lejupslīde un tirgus ir pozitīvi reaģējis gan uz jaunās padomes iecelšanu, gan S. Balderes-Sildedzes atkāpšanos no padomes locekles amata. Aktīvi tiekamies ar uzņēmuma sadarbības partneriem gan Latvijā, gan ārvalstīs. Esam uzlabojuši arī komunikāciju ar uzņēmuma investoriem un mazākuma akcionāriem, kas bija atstāta novārtā iepriekšējās uzņēmuma padomes laikā.

Jaunās padomes pamata nostādne ir – uzņēmums netiek pārdots. "Olainfarm" ir jāturpina attīstīties un augt, kā to bija iecerējis V. Maligins. To pilnībā atbalsta V. Maligina vecākā meita Irina Maligina, uzņēmuma padome un valde, kam šobrīd ir vienots uzņēmuma tālākās attīstības redzējums.

Ielauzties Rietumeiropas tirgū un kļūt par Eiropas mēroga spēlētāju

Mūsu mērķis ir, lai "Olainfarm" no Baltijas reģiona farmācijas uzņēmuma kļūst par Eiropas mēroga farmācijas kompāniju. Meklēsim jaunus tirgus un izpletīsimies jau esošajos. Lai to panāktu, tiek plānota farmaceitiskās rūpnīcas iegāde Rietumeiropā. Ļoti iespējams, ka šo darījumu izdosies noslēgt jau šogad. Šis projekts bija attīstības stadijā jau tad, kad "Olainfarm" vadīja Valērijs Maligins, un šobrīd mums ir tam nepieciešamais finansējums.

Līdz ar jaunas rūpnīcas iegādi strauji paplašināsies arī "Olainfarm" piedāvāto produktu portfelis. Līdzīgi kā V. Maligins, uzskatām – lai spētu pacelties jaunā līmenī, nepietiek tikai ar savu produktu attīstīšanu mūsu "Olainfarm" pamatražotnē, bet ir nepieciešams pārņemt arī citus uzņēmumus ar jauniem produktiem, tehnoloģijām un pieeju Rietumeiropas tirgum.

Vēl viens nopietns attīstības virziens ir aptieku tīkla paplašināšana – plānojam palielināt gan "Latvijas aptiekas" tīklu, gan arī iegādāties jaunas aptiekas Baltkrievijā. Tas ir svarīgi, jo tādējādi iegūstam garantētu vietu savas produkcijas noietam.

Trešais attīstības virziens, līdzīgi kā daudziem citiem starptautiskiem farmācijas uzņēmumiem, būs veterināro medikamentu līnijas attīstīšana. Arī "Olainfarm" ir savi resursi, lai to varētu izdarīt, – ir gan tehniskā rezerve, gan ražošanas jaudas, gan arī produkti, ko varam piemērot veterinārijas vajadzībām, jo daudzus cilvēkiem domātus medikamentus izmanto arī veterinārajā medicīnā. Tas ir jauns biznesa virziens ar augstu pievienoto vērtību, kas nākotnē varētu ievērojami palielināt rūpnīcas ražošanas apjomus un peļņu.

Ceturtais attīstības virziens ir veselības aprūpes joma – attīstīsim gan nesen iegādāto "Olaines veselības centru", gan arī klīniku "DiaMed", kas tika iegādāta pirms diviem gadiem. Šis ir viens no pēdējiem virzieniem, par kuru lielu interesi izrādīja V. Maligins, un uzskatām, ka veselības aprūpes sektors Latvijā, līdzīgi kā visā Eiropā, ir ar lielu ilgtermiņa izaugsmes potenciālu.

"Olainfarm" ir uzņēmums ar senām tradīcijām, augsta ranga speciālistiem un stabilu nākotnes redzējumu. Tāpēc ļoti ceru, ka jau tuvākajā laikā ziņu virsrakstus par mantojuma dalīšanas peripetijām aizstās ziņu virsraksti par uzņēma panākumiem Eiropas farmācijas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!