Latvijā kaut ko uz labo pusi var vērst tikai pilnīga valdošās elites nomaiņa. Ekonomiskās krīzes apstākļos šī atziņa ieskanas ar jaunu sparu.

Ar eliti šajā gadījumā tiek saprasta tā sabiedrības daļa, kas ietekmē dzīvi valstī kopumā. Pirmām kārtām lēmumu pieņēmēji, politiķi un uzņēmēji - redzamie un arī pelēkie kardināli. Bet ne tikai. Sabiedrības uzvedību caur domāšanu ietekmē arī mediju cilvēki un kultūras cilvēki. Arī popzvaigznēm var būt liela ietekme uz sabiedrības domāšanu un uzvedību. Bez tam popzvaigznes arī iekļaujas dažādu partiju akcijās un pat sarakstos.

Latvijā ik pa brīdim radušās vairākas partijas un to savienības, kuru nosaukumos ir vārdi "jauns" un "cits", it kā cenšoties norādīt, ka nu beidzot būs kaut kas pavisam cits nekā līdz šim. Beigās tas pats vien sanāk. Cilvēki jau tie paši vien ir, tikai tagad pārkrustās citos nosaukumos. Tas pats politiskās sistēmas mehānisms visus padara vienādus.

Pilnīga elites nomaiņa paredz veidot sabiedriski politisku kustību, kas pilnībā sarauj saites ar līdzšinējām partijām un arī tajās esošajiem politiķiem. Atklāts paliek jautājums, vai jaunā kustība pati var pārtapt partijā, jo tādējādi tā ir zināma iekļaušanās esošajā politiskajā sistēmā.

Argumenti par un pret jaunas elites veidošanu.

PAR

-         Jaunu partiju veidošana neko neglābs, jo tās visas agri vai vēlu iebrauc tajās pašās sliedēs, uzkāpj tiem pašiem grābekļiem.

-         Arī visi līdzšinējie politiķi savstarpēji ir pārāk saistīti. Viņi nav spējīgi pieņemt jaunu/ citu domāšanu.

-         Partiju demokrātijas sistēma deputātiem un amatpersonām liek nemitīgi domāt par savu vietu saglabāšanu, nevis ļauj patiesi darboties sabiedrības labā.

PRET

-         Jauna elite pati no sevis nevar rasties, vecajiem to tik un tā skolos.

-         Jaunas elites radīšanai ir nepieciešams vairāku gadu, pat gadu desmitu laiks.

-         No kurienes viņi uzradīsies?

-         Jaunie gurķi sākumā ilgi nodarbosies ar jauna velosipēda izgudrošanu un kāps uz tiem pašiem grābekļiem.

Vai arī Tu esi par jaunas elites nepieciešamību Latvijā? saki savu PAR vai PRET.

Viedokļus un argumentus izmantosim TV raidījumā "Viss notiek" un interneta vietnes www.vissnotiek.lv materiālos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!