Sekojot pārmaiņām IeM struktūrās un aktivitātēm ap tām, rodas daudz jautājumu. 2004. gada 26. janvārī “Apollo” portālā publicētajā materiālā “Uz nepilnībām J.Rekšņas darbā norāda arī Lieljuksis”...
A. Lieljukša kungs raksta: “Manuprāt, reāls darbs nenotiek nevienā no policistu izglītošanas pakāpēm, ne policijas skolas, ne akadēmijas, ne kvalifikācijas celšanas kursu līmenī,” atzina A.Lieljuksis. “It sevišķi ministrijai būtu jādomā par ceļu policistiem, šajā policijas struktūrā, es uzskatu, visiem strādājošajiem būtu jābūt vismaz koledžas izglītībai. Ja reiz viņus nolemts sūtīt izsaukumos uz smago noziegumu notikuma vietām, tad vajag šos cilvēkus arī atbilstoši izglītot, lai viņi zinātu, ko un kā darīt,” sacīja Gulbja ārštata padomnieks.

Grūti saprast, ka A.Lieljuksis kā amatpersona, būdams Valsts policijas priekšnieks laikā no 1993. – 1998. gadam, var kritizēt policistu apmācības sistēmu, ja pats pieļāva situāciju, ka pastāvēja nereģistrēta mācību iestāde - Valsts policijas Mācību centrs. Šajā mācību iestādē tika īstenotas nelicencētas un neakreditētas mācību programmas un izsniegti izglītību apliecinoši dokumenti, kuriem ne tolaik, ne tagad, nav juridiska spēka.

Gribētos informēt plašāku sabiedrību, ka 1999. gadā, kad J.Rekšņa kļuva par valsts policijas priekšnieku, viņš pievērsa lielu uzmanību policistu izglītošanai un 15.11.2000. tika reģistrēta mācību iestāde LR Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Policijas skola (reģ.Nr.2933501285) un 05.09.2001. tā tika akreditēta. Skola piedalījās profesijas standartu izstrādē “Ierindas sastāva policists”, “Jaunākā komandējošā (instruktora) sastāva policists” un “Vidējā komandējošā sastāva policists”, tāpat tika izstrādātas arodizglītības programma un profesionālās vidējās izglītības programma, kā arī tālākizglītības programmas un profesionālās pilnveides programmas. Visas šīs programmas ir licencētas un akreditētas LR Izglītības un Zinātnes ministrijā. Tajā skaitā Ceļu policistiem domātā tālākizglītības programma, kuras saturiskajā izstrādē piedalījās Valsts policijas, Ceļu policijas pārvaldes un Policijas skolas speciālisti attiecīgajā nozarē un, kuras īstenošanā bez skolas personālsastāva ir iesaistīti starptautiski atzīti speciālisti. Sākot ar 2003.gada februāri šo programmu (Ceļu policistiem) apguvuši, kvalifikācijas eksāmenu nokārtojuši un ieguvuši valstī atzītu izglītības dokumentu 93 Ceļu policijas inspektori. Tie, kuri nenokārtoja kvalifikācijas eksāmenu tika pārcelti darbā citās policijas struktūrvienībās ārpus Ceļu policijas.

Vai šeit nav saskatāms interešu konflikts, ka A.Lieljukša kungs būdams iekšlietu ministra padomnieks un reizē arī Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) viesdocents, vienlaicīgi arī tās pašas augstskolas doktorantūras doktorants, aģitē Ceļu policijas inspektoru apmācību veikt LPA Koledžas izglītības programmā, kur katra studējošā apmācība viņiem orientējoši izmaksātu Ls 1000,00.

Valsts policijas Policijas skolā tālākapmācība tiek veikta Policijas skolas esošā finansējuma ietvaros, bez papildus finansējuma no pašiem apmācāmajiem. Nav grūti aprēķināt, kādi būtu LPA ienākumi, jo Latvijas Republikā ir liels skaits Ceļu policijas inspektoru, kuriem ir nepieciešams apgūt minēto tālākizglītības programmu. Pie vispārējās finansu taupības politikas Iekšlietu ministrijā, pie tā jau milzīgā LPA štata un finansējuma, pēc neoficiālas informācijas LPA tiek gatavota dokumentācija tālākizglītības institūta dibināšanai, (kura sastāvā būs Zinātniskās un metodiskās informācijas centrs un Tālmācības centrs), kurā tikšot apmācīti esošie policijas darbinieki (LPA pašreizējā praksē šāda apmācība tiek veikta par papildus finansējumu).

Pēc tās pašas neoficiālās informācijas, tiekot gatavota Latvijas policijas darbinieku apmācības reforma (neiesaistot visas to skarošās institūcijas). Jāsecina, ka tieši vai netieši tiek lobēta viena no policijas mācību iestādēm, neizvērtējot visus argumentus “par” un “pret”, kā arī neņemot vērā citu valstu pieredzi policistu apmācībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!