Ar interesi vērojām Jūsu uzstāšanos 8.marta ekspremjeru diskusijā Latvijas Neatkarīgajā televīzijā. Piekrītam Jūsu viedoklim par nepieciešamību veikt reformas Latvijas ekonomiskajā politikā. Šādos priekšlikumos ir īpaši nopietni jāieklausās tad, ja priekšlikumus pauž ļaudis ar tik neapšaubāmiem nopelniem un pieredzi pašaizliedzīgā darbā mūsu valsts labā.
Tomēr dažas lietas Jūsu sacītajā mums viesa bažas. Latvija pēdējo mēnešu laikā ir "izcēlusies" daudzējādā ziņā - gan ar savas finansiālās krīzes apjomiem, gan politisko nestabilitāti. Cik noprotams no Jūsu sacītā, mūsu valstij tuvākajā laikā vajadzētu izcelties vēl kādā ziņā - proti, ierobežojot izglītības iespējas sociālajās zinātnēs, t.i., politikas zinātnē, socioloģijā un komunikāciju zinātnē. Demokrātiski ievēlētam politiķim ir neapšaubāmas tiesības paust savus uzskatus - arī tad, ja šiem uzskatiem ir maz kopīga ar 21. gadsimta realitāti. Tomēr šāda "pievienotās vērtības" piesaukšana attiecībā uz izglītību socioloģijā, politikas zinātnē un komunikāciju zinātnē ir, maigi izsakoties, nevietā. Valsts nespēs attīstīt inovatīvu tautsaimniecību un dinamisku ekonomiku, ja sabiedrības pārvaldība būs neefektīva, lēmumu pieņēmējiem trūks mūsdienīgas informācijas par sabiedrībā notiekošajiem procesiem, un demokrātiskās institūcijas būs atrautas no sabiedrības interesēm. Ja mūsu valstī būtu vairāk kompetentu sociālo speciālistu un to prestižs būtu augstāks arī politiķu vidū, varbūt mēs nebūtu nonākuši līdz šodienas "Eiropas slimākās valsts" statusam. Tieši Latvijas sociālās zinātnes jau sen brīdināja par valsts nesabalansēto attīstību un reformu nepieciešamību - kā redzams, ne bez pamata.

Mēs gribam uzzināt, vai, Jūsuprāt, būtu lietderīgi:

• Grozīt Saeimas vēlēšanu likumu, padarot par obligātu prasību deputāta kandidātam pabeigtu vai nepabeigtu izglītību lauksaimniecībā vai lopkopībā. Vai šo profesiju pārstāvju izcilā plejāde mūsu valsts augstākajā politiskajā vadībā pēdējo desmit gadu laikā ir vērtējama kā mūsu turpmāko panākumu ķīla?

• Aizliegt publiski paust savu viedokli politologiem, sociologiem vai komunikācijas zinātniekiem, t.i., cilvēkiem, kuri nav izrādījuši vēlmi iesaistīties Tautas partijas pozitīvisma kampaņā un tādējādi nav radījuši "pievienoto vērtību"?

• Visām politiskajām partijām, īpaši priekšvēlēšanu periodā, atteikties no sociologu, politikas zinātnieku un komunikācijas zinātnieku pakalpojumu izmantošanas. Tieši minēto profesiju pārstāvji acīmredzot ir noveduši valsti tur, kur tā pašreiz ir. Tādēļ partijas nedrīkstētu aptraipīt savu nevainojamo reputāciju ar tik apšaubāmu sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!