Foto: DELFI

Šodien Ķīnas galvaspilsētā Pekinā sāksies svarīgākais notikums sportistu dzīvē un viens no svarīgākajiem četrgades notikumiem lielākajai daļai pasaules valstu – Olimpiskās spēles.

Mēs visi turēsim īkšķus par saviem olimpiešiem, kuri ietekmīgākajā Āzijas valstī centīsies izcīnīt godalgas un, lai cik šis teiciens nebūtu nobružāts – godam nestu mūsu vārdu pasaulē.

Dažādos laikos olimpiskajās spēlēs ir piedalījušies daudzi Latvijas sportisti. Jā, ne vienmēr tas noticis zem Latvijas karoga, bet vienmēr ar Latviju sirdī. Un ir ļoti svarīgi, lai mēs par šiem cilvēkiem, kuri visu savu dzīvi atdevuši sportam, neaizmirstu, līdz ar viņu pēdējo fotogrāfiju uz goda pjedestāla.

Tāpēc jau teju pirms 20 gadiem – 2004. gadā Rucavas dendroloģiskajā parkā ar šī projekta idejas autore un īstenotājas Ināras Bondares kundzes aizrautību un laipnību, Latvijas olimpieši sāka stādīt dažādus kokus, sekojot leģendārās latviešu šķēpmetējas Ineses Jaunzemes idejai, kas sasaucās ar Atēnu Olimpisko spēļu rīkotāju iniciatīvu "Globālais Olīvas zars" par to, ka katram olimpietim savā valstī būtu jāiestāda pa kokam.

Septiņpadsmit gadus vēlāk – 2021. gadā olimpiešu parkā ar Olimpiešu kluba iniciatīvu Rucavā iedibināta jauna tradīcija – kokus tajā stāda ne tikai sportisti, kuri pārstāvējuši Latviju olimpiskajās spēlēs, bet arī to valstu vēstnieki, kurās šis vērienīgais sporta pasākums tiek rīkots. Kā pirmo šīs tradīcijas aizsācēju pērnā gada vasarā uzrunāju Ārkārtējo un pilnvaroto Japānas vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Kawaguchi Yasuhiro. Japānas vēstnieks laipni piekrita šim aicinājumam, iestādot brīnišķīgu Japānas ķirša koku.

Pagājušā gada 1.oktobrī Ķīnas nacionālajā dienā uz Rucavu devās Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijā V.E. Liang Jianquan, lai olimpiešu parkā stādītu īpašu koku šķirni, kas radīta Ķīnā pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados. Jāpiebilst, ka uz Latviju šāds augs ceļoja pirmo reizi. Rucavas Dendroloģiskā parka stādījumos pie Rucavas vidusskolas vēstnieks ar saviem kolēģiem iestādīja arī Relikto Metasekvoju, kas Ķīnā tikusi atklāta pirms 70 gadiem.

Koku stādīšanas pasākums tika apvienots ar vizīti Kurzemes reģionā - Dienvidkurzemes novadā un Liepājā, kur Vēstnieka kungu laipni uzņēma vietējo pašvaldību vadītāji, iepazīstinot viesus ar vietējām tradīcijām un Liepājas skatu par attīstību nākotnē. Tas apliecināja spējas laikā, kad Latvijā un visā pasaulē notiek cīņa ar Covid-19 pandēmiju, palūkoties uz sportisko sasniegumu nozīmi ikdienā un vienlaikus pragmatiski raudzīties uz apsvērt kopīgu sadarbību.

Kā simboliska pateicība par Ķīnas vēstnieka izrādīto godu apciemot Olimpisko parku Rucavā Ķīnas Nacionālajā dienā, akcentējot to, ka Olimpiskais gars uzvar un godīgā cīņā izcīnītas uzvaras izceļ arī cilvēciskās vērtības, Ķīnas vēstniekam tika dāvināta bilde ar mūsu bobsleja izlases zelta medaļniekiem, kuri spēlēs Sočos izcīnīja zelta medaļas – Oskaru Melbārdi, Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu, un viņu autogrāfiem. Dāvinot šo mūsu valsts simbolu, mēs ticējām un joprojām ticam, ka tas nesīs laimi, un mūsu sportisti arī Pekinā izcīnīs medaļas. Ceru, ka pēc šīm spēlēm līdzīga bilde būs jālūdz parakstīt arī mūsu hokejistiem...

Cenšoties panākt Rucavas dendroloģiskā parka atpazīstamību un augu kolekcijas pastāvīgu bagātināšanu, vēlos aicināt ikvienu Latvijas iedzīvotāju apmeklēt šo parku pastaigāties un apskatīt visnotaļ unikālus kokus, vienlaikus atceroties cilvēkus, kuri tiešām daudz izdarījuši savai valstij, lai vēlreiz sajūsminātos par viņu panākumiem.

Piesaistot valstis, kas spēj sarīkot Olimpiskās spēles, iesaistot šo valstu vēstniekus, tiek turpināta pirms daudziem gadiem iesāktā olimpiešu dibināšanas tradīcija, atstājot ilgtermiņa liecības par cilvēkiem, notikumiem, sasniegumiem, kas ir kaldinājuši Latvijas vārdu pasaulē, devuši mūsu valstij pozitīvu atpazīstamību. Turklāt savs stāsts Rucavā faktiski ir ne tikai katra koka stādītājam, bet arī pašam kokam. Ar Ķīnas vēstniecības gādību Rucavā nonākuši divu veidu koki – Ķīnas Henrija kļava, kā arī vien 1941. gadā Ķīnā atklāts teju jau izmiris koks ar gana sarežģītu nosaukumu "Reliktā metasekvoja", kurš arī mūsdienās skaitās rets un aizsargājams. Latvijā nonāca aptuveni piecus gadus veci koki, kas šeit tika pārstādīti, turklāt ņemot vērā, ka tiem jāatrodas tiešā ūdens tuvumā, lai tie laika gaitā neizkalstu.

Līdz pat 1941. gadam zinātnieki domājuši, ka šā koka paliekas atrodamas tikai fosilijās, bet tad Ķīnas dienvidrietumos atklāti dabā augoši koki. Ķīnā tas ir liels, 40 metrus augsts lapu koks. Savukārt jau pieminētā Henrija kļava introducēta Eiropā no Ķīnas centrālās daļas 1903. gadā. Tās atklājējs ir īru kolekcionārs. Henrija kļava ir neliels koks, ar koši sarkanu lapu krāsu rudenī, arī šis koks ir ziemcietīgs, un arī uzskatāms par retumu mūsu platuma grādos. Proti, Latvijā šī kļava reģistrēta tikai divās kolekcijās. Nupat minētajos faktos ir vēl kāda laba ziņa parka apmeklētājiem... Nereti ar koku stādīšanu tiek saprasta dažu centimetru lielu stādu iedēstīšana zemē – šādiem kociņiem vieglāk ir uzkāpt virsū, nekā tos pamanīt, ja vien apkārt stādījuma vietai nav uzlikta sētiņa. Savukārt šajā gadījumā runa ir par jau pietiekami lieliem kokiem, ko katrs parka apmeklētājs var bez jebkādiem sarežģījumiem apskatīt.

Iesaistoties Rucavas dendroloģiskā parka stādīšanā, vēstnieki ir apliecinājuši, ka to valstīm ir svarīgi visi procesi, kas saistās ar olimpiskajām spēlēm, Olimpisko garu, tostarp "Godīgas spēles" (Fair play) principa ievērošana.

Cerībā turpināt šo tradīciju, izrādot cieņu Latvijas Olimpiešu sasniegumiem un sabiedrībai kopumā, šopavasar iestādīt savai valstij simbolisku koku Rucavas muižas parkā plaukstošajā olimpiešiem veltītajā augu kolekcijā tiks aicināta Francijas vēstniece Latvijā. Šis notikums būtu īpaši nozīmīgs, jo Francija šobrīd ir Eiropas savienības prezidējošā valsts. Vēstnieces vizīte būtu pagodinājums un liels notikums, pievērošot Eiropas mēroga uzmanību Latvijas attālākajiem reģioniem, šoreiz – lielākajam Latvijas novadam – Dienvidkurzemei un protams, Latvijas Olimpiešiem.

Man ļoti uzrunāja Ķīnas vēstnieka V.E. Liang Jianquan sacītais, ka ziemas Olimpiskās spēles iedvesmo vietējo sabiedrību vairāk pievērsties ziemas sporta veidiem, bet Olimpisko spēļu viesiem organizatori sola, ka spēles būs vienkāršas, drošas un lieliskas.

Novēlot veiksmi mūsu Olimpiešiem, es ticu, ka pēc olimpiskajām spēlēm Pekinā Latvijai būs vēl vairāk godalgoti olimpieši, nekā līdz to atklāšanas pasākumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!