Šonedēļ beidzot piepildījies viens no Latvijas Institūta direktora Ojāra Kalniņa ilgi lolotajiem sapņiem – savu darbību sākusi Latvijas vizītkarte internetā – oficiālais Latvijas saišu portāls "latvija.lv". Droši vien būtu nepieklājīgi aizmirst par latvieša pamatnostādnēm un neizteikt pāris dzēlīgas piezīmes šīs vizītkartes sakarā.
Galvenais, ko gribētos pieminēt, ir saprātīgā naudas summa, kas ieguldīta šī portāla izstrādē. Oficiālā summa, kas paredzēta saišu portālam un Ministru Kabineta portāla atjaunošanai, ir 87 tūkstoši latu. Varētu pieņemt, ka kādi 50 tūkstoši saišu portālā jau ir ieguldīti un tiek ziņots, ka vēl 50 tūkstoši būšot nepieciešami, lai portālā varētu veikt dažādus e-pakalpojumus, taču tas gaidāms vēl tikai tālākā nākotnē (ievērojot to, cik operatīvi šie e-pakalpojumi mūsu valstī tiek ieviesti).

Loģiski būtu uzdot jautājumu: ko tik ekskluzīvu piedāvā šī 50 tūkstošus latu vērtā Interneta vietne? Faktiski viss jau pateikts definīcijā – "saišu portāls" jeb interneta lapa, kurā strukturēti izvietotas saites uz dažādiem Latvijas interneta resursiem. Vizuāli skaisti noformēts grāmatzīmju krājums, tā laikam varētu raksturot šo portālu.

Vai patiešām šāds portāls "sver" 50 tūkstošus? Gribētos redzēt kādas šī projekta tāmes, pretējā gadījumā situācija skaidra nešķiet. Cik man zināms, interneta resursa izstrādē resursu ieguldījumus var nosacīti iedalīt sekojošās kategorijās (kas var arī daļēji pārklāties):

  1. dizaina izstrāde
  2. koda (aizmugures) izstrāde
  3. satura izstrāde
  4. uzturēšana

Rūpīgāk pievērsīsimies šiem punktiem. Vispirms, dizains. "Mediaparka" veikumam šeit īpaši kaut ko pārmest nevarētu – visai atturīgs noformējums šāda rakstura lapai ir pilnīgi saprotams. Zināmā mērā gan izbrīna valodas izvēlne, kas iznesta ārā atsevišķā pirmajā lapā, taču to varētu pamatot ar nepieciešamību padarīt situāciju skaidrāku lietotājiem no ārzemēm. Tomēr viena lieta ir skaidra – "latvija.lv" nav gluži dizaina šedevrs un diez vai šāda noformējuma lapas izstrādē ir jāiegulda pārākie tūkstoši. Lapā nav izmantoti nekādi dinamiski dizaina elementi – viens pats godīgs HTML bez jebkādas animācijas, pat saitēm nekādi teksta efekti netiek piemēroti. Es varu arī kļūdīties, bet, manuprāt, ievērojami vairāk laika nekā viena cilvēknedēļa šāda dizaina izstrādei nebūtu nepieciešams.

Par "saišu portāla" kodu pārāk daudz pateikt no lietotāja gala nevar, tomēr mēģināšu. Vēl dažas stundas pirms šī teksta tapšanas "latvija.lv" izstrādātāja "RIX Technologies" mājaslapā redzēju apgalvojumu, ka saišu portāla izstrādē esot izmantotas modernākās interneta tehnoloģijas, taču tagad to vairs atrast nevaru. Dīvaini – kā tā? Vai patiešām ASP tehnoloģija būtu tikai vakar radusies? Vai arī dizaina izvietošana tabulās skaitās grandiozs sasniegums? Es ticu, ka izstrādātāji varētu ļoti skaisti pamatot, cik naudas viņiem bijis nepieciešams tā vai cita servera licencēšanai, kas bijis nepieciešams, lai varētu šo grandiozo projektu īstenot, taču personīgi mani māc šaubas, ka visas augstās (un galvenokārt – dārgās) tehnoloģijas pat tad, ja tās vispār te ir izmantotas, bija patiešām vajadzīgas. Vismaz es varu visai labi iztēloties, ka šāds portāls varētu būt aprīkots ar pašu primitīvāko datubāzi vadības galā un pāris prastiem web serveriem ar statiskām lapām lietotāja pusē. Pieņemsim, ka viens cilvēkmēnesis šī portāla izstrādei varētu būt nepieciešams, bet arī ne vairāk.

Cik daudz varētu maksāt šī portāla saturs? Manā izpratnē – ne pārāk daudz. Cik daudz var izmaksāt saišu savākšana? Viens cilvēkmēnesis ne pārāk kvalificēta darba, varbūt mazāk. Protams, vēl nepieciešams visu pārtulkot uz angļu un krievu valodu, taču arī tas nav nekas necilvēcīgs – darīšana tomēr tikai ar virsrakstiem un nevis reāliem tekstiem.

Atliek vēl uzturēšana. Ja neprognozē, ka "latvija.lv" būs tāds pats noslogojums kā "google" vai vismaz kā "draugiem.lv" (un to, droši vien, negaida pat Ojārs Kalniņš), tad arī milzīgas jaudas serveri nešķiet nepieciešami. Lieki piebilst, ka diska vietas saišu uzglabāšanai pārmērīgi daudz nevajag (saite tomēr nav video fails).

Tagad varam veikt saskaitīšanu. 9 cilvēknedēļas + datubāze + servera uzturēšana = 50000 Ls. Neslikti, vai ne?

Tomēr to visu varētu saprast, ja būtu pamats uzskatīt, ka šī summa ieguldīta lietderīgi un ka tā kādreiz sevi arī atpelnīs. Īsi sakot: neticu. Ja cilvēku interesē kaut kāda konkrēta iestāde, viņš ieraksta tās nosaukumu "www.google.com" un atrod adresi sekundes laikā. Ja viņš nezina, ko tieši meklē – viņš tāpat izmantos ārējo meklētāju. Un tikai cilvēks, kuru interesē, kādas lapas par tēmu "Aizsardzība" ir atrodamas Latvijas tīmeklī, izmantos portālu "latvija.lv". Cik daudz tādu būs – redzēsim. Pesimista prognoze: pēc pāris mēnešiem par šo skaisto portālu neviens neatcerēsies un tiks meklēta nauda jauna Latvijas tēlam svarīga portāla izveidei.

Un vēl pilnai skaidrībai: Jā, es arī labprāt būtu piedalījies šī projekta īstenošanā un saņēmis par to smuku naudiņu, bet man nepiedāvāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!