Gadsimtiem ilgi Eiropa ir bijusi ideja, kas uzturēja cerību uz mieru un saprašanos. Šī cerība ir piepildījusies. Eiropas vienotība mums ir nesusi mieru un labklājību. Tā ir radījusi kopību un uzveikusi atšķirības. Katra dalībvalsts ir palīdzējusi vienot Eiropu un stiprināt demokrātiju un tiesiskumu. Pateicoties Centrālās un Austrumeiropas iedzīvotāju alkām pēc brīvības, beidzot ir pārvarēta nedabiskā Eiropas sašķeltība. Eiropas vienotība ir pierādījusi, ka mēs mācāmies no asiņaino sadursmju un ciešanu pilnās vēstures. Tagad mēs dzīvojam kopā – tā, kā vēl nekad agrāk tas nav bijis iespējams.
Mēs, Eiropas Savienības pilsoņi, esam apvienojušies kopējai nākotnei.

Mēs Eiropas Savienībā īstenojam kopīgus ideālus: Cilvēks mums ir pirmajā vietā. Cilvēka cieņa ir neaizskarama. Cilvēka tiesības ir nepārkāpjamas. Sieviešu un vīriešu tiesības ir vienlīdzīgas.

Mēs tiecamies pēc miera un brīvības, pēc demokrātijas un tiesiskuma, pēc savstarpējas cieņas un atbildības, pēc labklājības un drošības, pēc iecietības un līdzdalības, pēc taisnīguma un solidaritātes.

Mums Eiropas Savienībā ir unikāla pieredze, kā kopā dzīvot un strādāt. To apliecina dalībvalstu un Eiropas Savienības institūciju demokrātiskā sadarbība. Eiropas Savienība ir veidota uz līdztiesības un savstarpējas solidaritātes pamatiem. Tas ļauj mums taisnīgi saskaņot dalībvalstu intereses.

Mēs Eiropas Savienībā sargājam katras dalībvalsts identitāti un daudzveidīgās tradīcijas. Atvērtās robežas un dzīvā valodu, kultūru un reģionu daudzveidība mūs bagātina. Daudzus mērķus mēs nevaram sasniegt vienatnē, bet tikai kopīgiem spēkiem. Eiropas Savienībai, tās dalībvalstīm un vietējām pašvaldībām ir katrai savi uzdevumi, lai sasniegtu šos kopīgos mērķus.

II.

Mums priekšā ir lieli izaicinājumi, kas pārsniedz atsevišķu valstu robežas. Mūsu atbilde uz šiem izaicinājumiem ir Eiropas Savienība. Tikai kopīgiem spēkiem mēs arī nākotnē spēsim uzturēt eiropeiskos sabiedrības ideālus visu Eiropas Savienības pilsoņu labā. Šis Eiropas modelis apvieno ekonomiskos panākumus un sociālo atbildību. Kopējais tirgus un eiro dara mūs stiprus. Tas ļauj mums ietekmēt pasaules ekonomikas arvien ciešāko savstarpējo atkarību un augošo konkurenci starptautiskajos tirgos atbilstoši mūsu vērtībām. Eiropas bagātība ir tās cilvēku zināšanās un spējās, tā ir atslēga uz izaugsmi, nodarbinātību un sociālo saliedētību.

Kopīgiem spēkiem cīnīsimies pret terorismu un organizēto noziedzību. Mēs aizstāvēsim brīvības un pilsoniskās tiesības, arī cīnoties pret to pretiniekiem. Mēs nekad vairs nedrīkstam pieļaut rasisma un ksenofobijas atgriešanos.

Mēs tiecamies panākt, lai konfliktus visā pasaulē atrisinātu mierīgā ceļā un cilvēki nekļūtu par kara, terorisma un vardarbības upuriem. Eiropas Savienība vēlas veicināt brīvību un attīstību visā pasaulē. Mēs vēlamies mazināt nabadzību, badu un slimības. Mēs vēlamies arī turpmāk uzņemties vadošo lomu šajā cīņā.

Mēs vēlamies kopīgi virzīties uz priekšu, risinot enerģētikas un klimata aizsardzības jautājumus, un dot savu ieguldījumu, lai novērstu klimata pārmaiņu izraisīto pasaules mēroga apdraudējumu.

III.

Eiropas Savienības atklātība un tās dalībvalstu griba arī nākotnē stiprinās tās iekšējo attīstību. Eiropas Savienība arī turpmāk sekmēs demokrātiju, stabilitāti un labklājību aiz tās robežām.

Eiropai apvienojoties, iepriekšējo paaudžu sapnis ir kļuvis par īstenību. Vēsture brīdina, ka šī laime jānosargā nākamo paaudžu vārdā. Tādēļ mums atkal un atkal ir jāatjauno Eiropas politiskais veidols atbilstoši laikmeta garam. Tādēļ mums šodien, piecdesmit gadus pēc Romas līgumu parakstīšanas, ir vienots mērķis – līdz 2009. gadā paredzētajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām atjaunot Eiropas Savienības kopīgos pamatus.

Jo mēs zinām – Eiropa ir mūsu kopīgā nākotne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!