Foto: Publicitātes foto

Igaunijas finanšu institūcija "KredEx" ir paziņojusi par valsts līmeņa atbalstu IT nozares attīstībai un plāniem novirzīt 60 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES), kā arī 20 miljonus eiro privāto investoru finansējuma.

Igaunijas amatpersonas plāno atjaunot riska kapitāla nozari, lai paātrinātu start-up tehnoloģiju uzņēmumu attīstību ar mērķi radīt inovatīvus IT pakalpojumus jeb nākamo Baltijas IT veiksmes stāstu.

Latvijas IT nozare piedāvā konkurētspējīgas inovācijas

Igaunijas valdības atbalsts IT nozarei un plānotais stimuls inovatīvu tehnoloģiju izstrādāšanai ir apsveicama iniciatīva un uzskatu, ka tas ir lielisks piemērs pārējām Baltijas valstīm.

Es ticu mūsu IT nozares potenciālam, sasniegumiem un idejām, esmu pārliecināts par Latvijā radītu risinājumu – nākamo pasaules līmeņa veiksmes stāstu. Šonedēļ Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) savā 15. gadskārtējā konferencē piešķīrusi Latvijas IT gada balvas "Platīna pele 2013". Kategorijas "E-pakalpojumi" uzvarētājs - datu vizualizācijas aplikācija "Infogr.am", ko izstrādājis "Tech Hub Riga" uzņēmums "Infogram" - ir piemērs, ka Latvijas IT nozares profesionāļi var radīt inovatīvus un pasaules līmenī konkurētspējīgus risinājumus. Arī Tildes mašīntulkošanas platforma "LetsMT", ko Eiropas Komisija novērtējusi kā izcilu, ir rādītājs Latvijas IT nozares potenciālam.

Nav noliedzams, ka Baltijas valstu IT nozares izaugsmei pasaules līmenī ir nepieciešama starpvalstu sadarbība, sniedzot katras valsts unikālo kompetenču ieguldījumu. Igaunija ir spērusi būtisku soli investīciju piesaistē IT nozarei, kas arī Latvijas IT speciālistiem pavērs inovāciju izstrādes iespējas, īstenojot sadarbību ar kaimiņvalsts speciālistiem.

Savukārt Latvija šobrīd jau aktīvi strādā inovāciju projekta attīstības virzienā. Sadarbojoties privātajam un akadēmiskajam sektoram, zinātniekiem un inovatoriem, kā arī piesaistot riska kapitāla investorus, esam spēruši būtisku soli Latvijas un Baltijas valstu veiksmes stāsta radīšanā – ir izveidota unikāla platforma "Universitāšu – uzņēmējdarbības sadarbības attīstība, balstoties uz veiksmes stāstiem" dažādu nozaru inovatīvu ideju un risinājumu īstenošanai globālā līmenī. Galvenais platformas darba uzdevums ir ilgtermiņā strādāt ar daudzsološiem, inovatīviem projektiem un radīt eksportspējas potenciālu Latvijas zināšanu un ideju bāzei.

Veiksmes stāsts meklējams lielapjoma datu pakalpojumu izstrādē

Domājot par virzienu, kurā attīstīt Latvijas un Baltijas IT veiksmes stāstu, uzskatu, ka, pirmkārt, jākoncentrējas uz lielapjoma datu pakalpojumu attīstību. Par šo tendenci un iespējām jau runā tādi pasaules tehnoloģiju līderi kā "IBM" un "Microsoft", tieši šie ražotāji ir nosaukuši lielapjoma datus par vienu no IT nākotnes noteicošajām jomām.

Arī "DPA Squalio" eksperti paredz inovāciju un start-up uzņēmumu attīstības potenciālu lielapjoma datu pakalpojumu virzienā un jau šobrīd atbalsta start-up uzņēmumus inovāciju procesa vadībā un lielapjoma datu apstrādē, piedāvājot Baltijā un Skandināvijā unikālas tehnoloģijas - programmatūru un aparatūru, tajā skaitā jaudīgu datu apstrādes, simulācijas, modelēšanas un uzglabāšanas infrastruktūru, kas var kalpot kā attālinātais sensoru datu centrs.

Pasaulē strauji pieaug lielapjoma datu kopums, ko rada gan cilvēki, gan dažādu iekārtu sistēmas un sensori. Aizvien pieaug sensoru izmantošana tā saucamajās viedajās ierīcēs, sistēmās kā arī pieaug komunikācija starp ierīcēm un tā saucamais "lietu internets" (angļu val. - Internet of Things). Turklāt arī aizvien vairāk tālvadības sensoru datu tiek radīti zemes novērošanas industrijā, izmantojot satelītus un radio teleskopus.

Piemēram, novembrī Starptautiskajā kosmosa stacijā uzsākts unikāls projekts – reālā laika zemes video tiešraide no izplatījuma HD kvalitātē, izmantojot īpašu kameru sistēmu. Tas ir vēl viens lielisks piemērs starpnozaru sadarbībai un paver vēl nebijušas iespējas iegūto lielapjoma datu izmantošanai. Uz zemes bāzēto sensoru dati kopā ar kosmosā radītajiem zemes novērošanas datiem sniedz lielu attīstības potenciālu dažādu praktisku risinājumu izstrādē plaša spektra tautsaimniecības nozarēm, ko jau aktīvi inovācijās izmanto autobūves gigants "BMW" un "gudro pilsētu" koncepta ieviesēji.

"DPA Squalio" ir Latvijas IT uzņēmuma "DPA" un Latvijas Universitātes kopuzņēmums, tā izveidošanā ieguldītas investīcijas 5 miljonu eiro apmērā, piesaistot ERAF līdzfinansējumu. Par "DPA Squalio" bāzi izvēlēts "Ventspils Augsto tehnoloģiju parks", ņemot vērā tā attīstīto infrastruktūru un optiskā kabeļa savienojumu zem Baltijas jūras, starp Ventspili un Skandināviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!