Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas ģenerālprokurors ceturtdien Rijādā, sākoties prāvai žurnālista Džamala Hašogi slepkavības lietā, pieciem no 11 apsūdzētajiem pieprasījis piespriest nāvessodu.

Tiesas sēdē bija ieradušies visi 11 apsūdzētie un viņu advokāti, teikts ģenerālprokurora paziņojumā, ko izplatījusi oficiālā ziņu aģentūra SPA.

Turcijai, kur Hašogi tikai nogalināts Saūda Arābijas konsulātā, Rijāda divas reizes oficiāli pieprasījusi sniegt pierādījumus šajā lietā, taču uz šiem pieprasījumiem atbildes nav saņemtas, skaidroja ģenerālprokurors. 11 apsūdzēto vārdi oficiāli nav nodoti atklātībai.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2. oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Savukārt pēc ASV mediju ziņām, ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

Rijāda apgalvo, ka Hašogi nogalināts varasiestāžu nesankcionētā operācijā.

Kā skaidro Turcijas amatpersonas, 15 saūdarābu komanda, kas uz Stambulu nosūtīta Hašogi noslepkavošanai, žurnālistu nožņaugusi, bet viņa līķi sadalījusi gabalos.

Žurnālista mirstīgās atliekas izšķīdinātas skābē, vēsta mediji.

Ankara centusies panākt, lai aizdomās turētie, kas atrodas apcietinājumā Saūda Arābijai, tiktu izdoti tiesāšanai Turcijā, bet Rijāda šo prasību vairākkārt noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!