Foto: Scanpix
Domājot plašāk kā vien tikai par valūtu un monetāro sistēmu, pasaulē daudzviet preces un pakalpojumus pārdod citu principu ietvaros.

Bieži tie ir līdzīgi bartera darījumiem, taču popularitāti ir guvusi Lokālā maiņas tirdzniecības sistēma jeb LETS (Local Exchange Trading System), kura piedāvā daudzas priekšrocības salīdzinājumā ar ekonomiskajām aktivitātēm monterārajā sistēmā - ja vien cilvēki spēj kaut uz brīdi aizmirst klasiskās monetārās sistēmas likumus un ierobežojumus.

Rietumeiropā jau kādu laiku pastāv alternatīvas monetārās sistēmas, kuras atbalsta vietējās pašpārvaldes un tās netiek uzskatītas par draudiem pastāvošajai tirgus ekonomikai. LETS radās astoņdesmitajos gados Kanādā, tās otrais uzplaukuma vilnis, šādām sistēmām izplatoties arī šaipus kontinenta, bija vērojams deviņdesmito gadu sākumā, it īpaši Vācijā, Šveicē, Nīderlandē, kā arī Lielbritānijā u.c.

LETS ir slēgta apmaiņas sistēma, kurās dalībnieki maina pakalpojumus un preces, iegūstot noteiktu skaitu kādu noteiktu vienību. Sistēmas ietvaros indivīdi darbību uzsāk ar nulli šo monetāro vienību. Katram ir neierobežotas iespējas iegūt pakalpojumus vai preces uz bezpeļņas kredīta. Reizēm gan tiek ierobežots šī kredīta apmērs, taču ierobežojumu mērķis nav novērst pakalpojumu trūkumu, bet gan uzturēt sistēmā balansu. LETS būtība ir tāda, ka tās radītā valūta tiek izmantota nevis kā uzkrājoša vērtība, bet gan kā mērvienība. "No šāda skatupunkta cilvēki nekad nav bez naudas, ja vien ir gatavi un spēj tirgoties," norāda pētnieki  Jefs fan Oujtsels un Katraina Fanderveidena, kas pētījuši LETS sistēmas darbības principus.

Tomēr šīs sistēmas lielākais trūkums ir cilvēku nespēja domāt plašāk par valūtas tradicionālajām īpašībām un ikdienā tik ierasto monetāro sistēmu. Pētot neveiksmīgu mēģinājumu uzturēt LETS sistēmu kādā Londonas Rietumu rajonā, Terēza Dž. Aldridža un Alans Patersons konstatēja, ka iedzīvotājiem bija grūti atteikties no tirgus ekonomikas un monetārās sistēmas principiem. Viņi tos piemēroja arī Lokālajā maiņas tirdzniecības sistēmā. Tādējādi, piemēram, kreditēšana tika uztverta kā negatīva parādība, kā dēļ cilvēki vairījās izmantot otra pakalpojumus. Turklāt cilvēki nespēja psiholoģiski veikt darījumus bez naudas iesaistes. Kāds no informantiem pētniekiem atklāti arī atzina: "Mēs cenšamies izvairīties no monetārās sistēmas, bet cilvēkiem ir iesakņojusies vērtības izpratne sasaistē ar naudu."

Tāpēc biežāk sastopamas maiņas sistēmas, kur tiek ieviesta kāda paralēla valūta- Argentīnā pastāv Red Global de Clubes de Trueque, kur bartera darījumos tiek izmantota "sociālā valūta". Klubu dalībnieki var mainīt ne tikai preci pret preci, bet tā vietā saņemt valūtu Red Global de Trueque, kuru iespējams mainīt pret citām precēm jebkurā no bartera klubiem visā valstī. Šādā gadījumā iespējams maiņas sistēmas izplatīt plašākā teritorijā, ne tikai vienas kopienas ietvaros un jau atgādina klasiskās valūtas īpašības. Tomēr tas arī prasa lielākus resursus un pūliņus sistēmas uzturēšanai. Savukārt savā kopienā radīt LETS apmaiņas sistēmu nav tik sarežģīti un laikietilpīgi - nepieciešama vien iniciatīva un atvērtība savstarpējai sadarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!