Foto: Privātais arhīvs

Digitālo prasmju pilnveide vairs nav tikai šauras jomas jautājums, tas skar ikvienu gan darbā, gan ikdienā. Aizvadītais gads ir apliecinājums tam, ka sabiedrības digitālā transformācija norisinājusies daudz straujāk, nekā prognozēts jebkad agrāk.

Pārmaiņas iet roku rokā ar aktuālajām un nākotnes darba tirgus tendencēm. Vismaz puse no Pasaules ekonomikas foruma definētajām TOP10 prasmēm, kas būs pieprasītas 2025. gadā, ir cieši saistītas ar tehnoloģijām. Tās ir tehnoloģiju pielietošana un monitorings, dizains un programmēšana, analītiskā domāšana un inovācijas, kā arī spēja risināt sarežģītus uzdevumus.

Ja iepriekš cilvēkus nācās pārliecināt apgūt digitālās prasmes, tad tagad daudzi paši saskaras ar nepieciešamību tās apgūt un praktiski pielietot. Tehnoloģiju attīstība un, kā pastiprinošs faktors, epidemioloģiskās drošības situācija, strauji veicinājusi sabiedrības digitalizācijas procesu, kas nākamo gadu laikā vēl turpināsies. Līdz ar to pašlaik augstā līmenī digitālās prasmes tiek pieprasītas pilnīgi visās nozarēs, kļūstot par arvien svarīgāku kompetenci un konkurences priekšrocību darba tirgū.

Jauna iespēja un izaicinājums – virtuālās prakses

Lai attīstītu savas zināšanas, iegūtu un nostiprinātu savas prasmes, arvien lielāku popularitāti, un arī vērtību, iegūst virtuālās prakses. Ko tas nozīmē? Virtuālās prakses – tā ir šobrīd unikāla iespēja gūt praktiskās iemaņas darba vidē uzņēmumā attālināti. Gan jaunieši, gan ikviens, kurš vēlas mainīt savu karjeru, var iejusties pilnvērtīga darbinieka lomā, tādā veidā pakāpeniski nosakot savu profesionālo darbības virzienu nākotnē. Šādas virtuālās prakses attīsta disciplīnu un iniciatīvu, kas tiek augsti vērtētas darba tirgū. Virtuālās prakses ir veids, kā arī esošajā situācija iegūt patstāvīga darba prasmes un efektīvi izmatot informācijas tehnoloģijas. Turklāt viena no šādu prakšu priekšrocībām – iegūt profesionālo pieredzi jebkurā pasaules valstī, piemēram, kādā ārzemju uzņēmumā, radot iespējas konkurēt starptautiskajā darba tirgū.

Profesionālo prasmju attīstība Baltijas valstu programmā

Daudzi interesenti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas jau šobrīd ar apņēmību piedalās Digitālo prasmju pilnveides programmā. Mācību pamatbūtība – mūsdienu digitālie izaicinājumi datu analīzes un mazkoda, bezkoda programmēšanā. Mācības un virtuālās prakses šobrīd piedāvā LU Inovāciju centrs LUMIC sadarbībā ar Microsoft, ISM Vadības un ekonomikas universitāti Viļņā un Igaunijas Biznesa skolu Tallinā.

Dalībniekiem ir iespēja bez maksas apgūt datu analīzi un vizualizāciju, saprast mākoņdatošanas pamatus, sistēmu projektēšanas pamatprincipus, iemaņas darbā ar platformu Power BI, kā arī citas iemaņas, kas ne tikai uzlabo digitālās prasmes, bet arī sniedz priekšstatu par jaunajām par inovatīvām pieejām. Savukārt pēc sekmīgas mācību programmas apguves tiek saņemts sertifikāts un piedāvāta virtuālo prakšu iespēja. Ja cilvēks ir motivēts, tad virtuālā prakses var būt kā pirmais solis karjeras izaugsmei. Jau šobrīd varam secināt, ka dalībnieku motivācija digitālo prasmju pilnveidē ir augsta. No 9823 dalībniekiem, kuri janvārī uzsāka pašvadītās mācības, 1045 dalībnieki ne tikai ieguva jaunās zināšanas, bet apliecināja savas prasmes, iegūstot sertifikātu, kas ļauj jau tagad pieteikties praksēm visdažādākajos uzņēmumos un organizācijās, piemēram, Preiļu slimnīcā, Nodarbinātības Valsts aģentūrā, AS "SAF Tehnika". Tas pierāda, ka augsta līmeņa digitālās prasmes ir pieprasītas un novērtētas gan privātajā, gan publiskajā sektorā.

Laiks domāt par inovācijām

Nevar noliegt, ka šobrīd ir izaicinājumu pilns laiks gan jaunu zināšanu un kvalifikācijas ieguves ziņā, gan arī nodarbinātībā un darba tirgū kopumā. Tomēr uzskatu, ka tagad vairāk kā nekad iepriekš, ir jāizmanto šī laika sniegtās iespējas, nevis jāgaida, kad "viss būs tāpat kā iepriekš". Pasaule ir mainījusies, jo ātrāk to pieņemsim un pielāgosimies, tai skaitā apgūstot jaunas prasmes, jo ātrāk būsim ieguvēji – spēsim efektīvi un radoši darboties gan klātienē, gan attālināti neatkarīgi no vispārējās situācijas pasaulē.

Lai padarītu efektīvus dažādus procesus, piesaistītu klientus un darbiniekus, piedāvātu savus produktus un pakalpojumus, aizvien nozīmīgāka loma ir dažādām koplietošanas platformām un digitālajiem rīkiem. Ikviens no mums var iniciēt jaunas idejas un inovācijas, taču mūsdienās praktiski tās palīdzēt tieši digitālās prasmes. Nākotne un konkurences priekšrocības darba tirgū būs tiem, kuri apzinās vajadzību pēc šīm prasmēm, nepārtraukti pilnveidojas un veicina jaunu tehnoloģiju ieviešanu gan savā ikdienā, gan darbavietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!