Foto: morgueFile
Latvijā ir viens no ātrākajiem internetiem pasaulē, atpaliekot tikai no tādām tehnoloģiju lielvalstīm kā Honkonga, Dienvidkoreja un Japāna, liecina interneta tehnoloģiju dažādu kompāniju ziņojumi un pētījumi. Tas noteikti ir viens no virzieniem, kas Latvijai ir jāattīsta, lai gūtu izcilus rezultātus. Bet medaļai ir arī otrā puse… Tieši internetā izplatās nelicencētās interaktīvās spēles, kurām brīvi piekļūst pat nepilngadīgie jaunieši. Un diemžēl šī sērga Latvijā ir ļoti izplatīta.

Pašreiz viens no galvenajiem virzieniem, kas arī nākotnē saglabās savu aktualitāti, ir cīņa ar ēnu ekonomiku. Latvijā šobrīd ir brīvi pieejama iespēja interaktīvi spēlēt Latvijā nelicencētas azartspēles, kas ir acīmredzama ēnu ekonomikas sastāvdaļa.

Jau vairākus gadus par vēršanos pret Latvijā nelicencētajām interaktīvajām azartspēlēm aktīvi iestājas gan Latvijas iedzīvotāji, gan Latvijā licencētie azartspēļu organizētāji. Šādu spēļu organizētajiem grūti arī noteikt pakalpojuma sniedzēju, tādējādi patērētāji nevar pilnvērtīgi realizēt savas tiesības, vēršoties pret viņiem.

Šajā kontekstā Saeima ir rosinājusi vairākas iniciatīvas likumdošanā, kuru galvenais mērķis ir vēršanās pret Latvijā nelicencētajām interaktīvajām azartspēlēm.

Šobrīd likumdošanas jomā ir iezīmējušies divi galvenie instrumenti, kurus ir paredzēts izmantot cīņā pret Latvijā nelicencētajām interaktīvajām azartspēlēm:
• Elektronisko sakaru likumā – vēršanās pret piekļuvi nelicencēto interaktīvo azartspēļu mājaslapām, kas vairākus gadus jau tiek īstenota Igaunijā, un
• Grozījumi Kredītiestāžu likumā – vēršanās pret iespēju veikt norēķinus (ar banku starpniecību) ar Latvijā nelicencētu azartspēļu organizētāju (piem., iemaksāt azartspēles likmes).

Saeima pagājušā gada nogalē, pieņemot 2014. gada budžetu, ir devusi uzdevumu sagatavot Ministra Kabineta (MK) noteikumus, kas nodrošina kārtību, kādā Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija informē elektronisko sakaru komersantus un domēna ".lv" reģistra turētāju par Elektronisko sakaru likuma normas par konkrētu interneta resursu bloķēšanu piemērošanas uzsākšanu. Tādējādi deputāti jau minētajā likumā ir paredzējuši, ka ir jāveic minēto interneta resursu bloķēšana, bet pašos noteikumos ir jānosaka tikai veids, kā elektronisko sakaru komersanti saņem informāciju par bloķējamajiem resursiem.

Pamatojoties uz likumdevēja uzdevumu, Finanšu ministrija ir sagatavojusi MK noteikumu projektu, kas nodrošinās efektīvu cīņu ar ēnu ekonomiku nelicencēto interaktīvo azartspēļu piedāvājuma sektorā. Saskaņā ar tiem elektronisko sakaru komersants un domēna ".lv" reģistra turētājs elektroniski saņems informāciju no Inspekcijas par bloķējamajiem domēna vārdiem, zem kuriem pieejamas nelicencēto interaktīvo azartspēļu mājaslapas.

Informācijas aktualizēšana no Inspekcijas puses ir paredzēta regulāri, bet ne retāk kā reizi ceturksnī. Tas nodrošinās operatīvu cīņu pret nelicencētajiem pakalpojuma piedāvājumiem. Vienlaicīgi ir paredzēts, ka elektronisko sakaru komersants domēnu bloķēšanu un atbloķēšanu nodrošina piecu darba dienu laikā no dienas, kad saņems informāciju no Inspekcijas. Tādējādi iespēju robežās ir ievērotas arī komersantu intereses.

Šis regulējums nav uzskatāms par tādu, kas aizliedz komersantam piedāvāt savus pakalpojumus Latvijas teritorijā. Tas tikai nodrošina Latvijā nelikumīgas darbības efektīvu pārtraukšanu. Ja Latvijā nelicencēts interaktīvo azartspēļu pakalpojumu komersants, kura mājaslapai Latvijā būs bloķēta pieeja, vēlēsies likumīgi piedāvāt savus pakalpojumus Latvijā, tam būs jāiegūst Latvijā licenci minēto pakalpojumu piedāvāšanai.

Tiklīdz komersants būs uzsācis darboties atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem, Inspekcija sniegs pieprasījumu elektronisko sakaru komersantiem pārtraukt konkrētā domēna vārda bloķēšanu.

Papildus vēlos norādīt, ka valstī nelicencētu interneta azartspēļu organizētāju domēna vārdi tiek bloķēti Vācijā, Norvēģijā, Beļģijā, Grieķijā, Dānijā, Igaunijā. Minēto valstu azartspēļu apgrozījuma apjomi ir ievērojami lielāki, nekā Latvijas.

Vispiemērotākais salīdzinājums ir Igaunija, kur interneta vietņu un banku kontu bloķēšana ir spēkā kopš 2012. gada. Igaunijā 2013. gadā no interneta azartspēlēm nodokļos iekasēja gandrīz 623 tūkstošus eiro.

Tāpēc uzskatu, ka Latvija ir izvēlējusies pareizo ceļu! Ir striktāk jākontrolē nelicencētās interaktīvās spēles, kā arī jānodrošina konsekventāka cīņa ar ēnu ekonomiku, arī šajā segmentā sekmējot godprātīgu nodokļu nomaksu no azartspēlēm internetā, kā arī nodrošinot patērētajiem sociāli atbildīgus pakalpojumus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!