Foto: Privātais arhīvs
Kad pērnā gada pavasarī tika viestas cerības par to, ka Liepājā uzņēmējdarbība stabilizēsies, jo darbu atsāka metalurģijas kompānija "KVV Liepājas Metalurgs" ar jaunajiem investoriem priekšgalā un milzīgu valsts doto uzticības kredītu, neviens pat nevarēja iedomāties, ka dažu mēnešu laikā lieliskais "starts" novedīs pie kārtējām maksātspējas problēmām un "beigu sākuma". Tā īsumā varu raksturot to, kas noticis pēdējā laikā un kāpēc paredzama metalurģijas milža kārtējā bojāeja.

Pērnā gada maijā "KVV Liepājas Metalurgs" atsāka darbu. Tika noslēgts līgums ar gāzu piegādātāju "Elme Messer Metalurgs", paredzot ikmēneša maksājumus par skābekļa un slāpekļa piegādi. Lai arī vienošanās nebija tik izdevīga, kā ar iepriekšējo maksātnespējīgo "Liepājas Metalrugu", rūpnīcas darba atsākšana viesa cerības, ka pavasaris arī Liepājai atnesis tik ilgi gaidīto uzplaukumu, jo tika pieņemti darbinieki un iedarbinātas iekārtas, kas jau ilgstoši stāvēja un gaidīja jaunos saimniekus. Gāzu piegāde ražotājam ir vitāli nepieciešama, jo citādi nevar notikt darba process, ko apzinājās arī investori, parakstot līgumu, un solot rūpnīcas darbināšanu pilnā apjomā.

Atgriežoties pie laika, kad vēl iepriekšējais "Liepājas Metalurgs" bija maksātspējīgs, pirmkārt, jānorāda, ka 1999.gadā tika izveidots kopuzņēmums ar gāzu piegādātāju. Gadiem ejot, tika pieņemts lēmums, ka metalurģijas kompānija veiks investīcijas savos projektos, savukārt "Elme Messer Metalurgs", investējot aptuveni 15 miljonus eiro, lai nodrošinātu nepieciešamās papildus tehnisko gāzu piegādes, kas nepieciešamas "Liepājas Metalurgs" jaunai tehnoloģiskai iekārtai.

Toreiz arī tika noslēgts līgums ar "Liepājas Metalurgs" par skābekļa un slāpekļa nodrošināšanu ražošanas procesiem uz 15 gadiem, paredzot ikmēneša minimālo maksu. Tas ir līdzīgi kā ar mobilo telefonu operatoriem - izvelies tarifa plānu un apjomu gan sarunām, gan īsziņām, gan internetam, un tā ir katra klienta paša atbildība, cik kopumā tiek iztērēts.

Pēc tam, kad "Liepājas Metalurgs" kļuva maksātnespējīgs, līgums ar "Elme Messer Metalurgs" tika lauzts. Taču zinot, cik nozīmīgs ir metalurģijas uzņēmums ne tikai Liepājas pilsētai, bet ari visai valstij kopumā, investori pieņēma lēmumu nogaidīt - saglabāt gāzes piegādes ražotni ar visām darbavietām, cerot uz jauno investoru. Tāds arī tika atrasts, dibinot jaunu kompāniju - "KVV Liepājas Metalurgs".

Pagājušā gada maijā "KVV Liepājas Metalurgs" noslēdza līgumu ar "Elme Messer Metalurgs" par nepieciešamo gāzu piegādi, nosakot gan pakalpojuma apjomu, gan ikmēneša maksu, gan atrisinot citus būtiskus jautājumus, piemēram, par atlaižu sistēmu uzsākot sadarbību, gan nosakot, ka tas būs spēkā desmit gadus. Diemžēl, vilšanās jaunajos investoros nāca ātri. Neviens ikmēneša rēķins kopš līguma noslēgšanas tā arī netika samaksāts, parāda apjomam pakāpeniski pieaugot līdz gandrīz pusotram miljonam eiro. Interesanti, ka "KVV Liepājas Metalurgs" apstiprināja, ka rēķini ir saņemti un pat atguva pievienotās vērtības nodokļa atmaksu no valsts par dažiem rēķiniem, lai arī fiziski šie maksājumi tā arī netika veikti.

Redzot izveidojušos situāciju, "Elma Messer Metalurgs" nolēma vērsties tiesā, prasot "KVV Liepājas Metalurgs" maksātnespējas procesa uzsākšanu, taču tas tika noraidīts, jo "KVV Liepājas Metalurgs" vērsās pret gāzu piegādātāju šķīrējtiesā, prasot atzīt pašu parakstīto savstarpēji noslēgto līgumu par nebijušu.

Pēc tam, izrādījās, ka "KVV Liepājas Metalurgs" neplāno veikt arī parāda atmaksu valstij 2,7 miljonu eiro apjomā, taču publiski stāstīja, ka drīzumā palielinās ražošanas jaudu un pieņems papildu darbiniekus. Tā arī atklājās patiesība par uzņēmuma patieso finansiālo situāciju. Diemžēl, jāatzīst, ka jaunie investori atklāti melo ne tikai liepājniekiem, bet arī valstij un privātajiem sadarbības partneriem. Ikmēneša rēķini netiek maksāti. Medijos tiek izplatīta nepatiesība, un "KVV Liepājas Metalurgs" investori maldina sabiedrību un amatpersonas par to, kādā patiesībā stāvoklī atrodas uzņēmums.

Prasot šķīrējtiesā līguma atzīšanu par spēkā neesošu ar "Elme Messer Metalurgs", "KVV Liepājas Metalurgs" patiesībā paziņo, ka neplāno atsākt darbu, jo bez gāzu piegādēm, tas faktiski nav iespējams. Protams, ir iespējamas arī alternatīvas, piemēram, piesaistot jaunu investoru, kurš uzņemtos ieguldīt naudu iekārtās utt. Taču jārēķinās, ka šis process prasīs vismaz divus gadus un vairāk nekā desmit miljoniem eiro lielas investīcijas. Zinot mūsu līdzšinējo pieredzi, diez vai uzticamība "KVV Liepājas Metalurgs" investoriem ļaus to veikt pietiekami ātri, lai "nenolaistu" uzņēmumu līdz pilnīgai sagrāvei.

Ir tāds teiciens - ar labiem nodomiem tiek bruģēts ceļš uz elli. Šajā gadījumā gan valstij, gan Liepājas pilsētai, gan privātajiem uzņēmumiem bija labi nodomi, kurus "KVV Liepājas Metalurgs" ļaunprātīgi izmantojis, novedot gandrīz līdz bankrotam vienu no lielākajām reģiona kompānijām un riskējot ar liepājnieku darbavietām, kā arī valsts doto uzticības kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!