Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropa jau no paša krīzes sākuma savu atbildību pret pasaules sabiedrību ir uztvērusi ļoti nopietni. Mums nekad nav bijis svarīgi priekšplānā izvirzīt tikai ES intereses, jo solidaritāte vakcīnu jomā bija mūsu iecere jau no paša sākuma, un esam apņēmušies līdz 2022. gada septembra beigām panākt, ka 70% pasaules iedzīvotāju ir vakcinēti.

Šodien realitāte ir tāda, ka daudzām valstīm ar zemiem un vidēji zemiem ienākumiem vēl ir daudz darāmā šā mērķa sasniegšanai. Piemēram, Āfrikā, mūsu brālīgajā kontinentā, vakcinēti ir tikai 4 % iedzīvotāju.

Tas mums ir vēl nepieredzēts izaicinājums, bet kopā mēs varam šo izaicinājumu pieņemt, un mums tas ir jādara.

Mūsu dalībvalstis spēj dot būtisku ieguldījumu, lai glābtu dzīvības un izbeigtu pandēmiju visā pasaulē. Tas lielā mērā ir skaidrojams ar ES vakcīnu stratēģijas panākumiem.

ES un pasaules iedzīvotāju labā esam izveidojuši daudzveidīgu vakcīnu portfeli ar vairāk nekā 4,2 miljardiem drošu un efektīvu, dzīvību glābjošu vakcīnu devu.

Līdz šim ES dalībvalstīm ir piegādāti vairāk nekā 800 miljoni Covid-19 vakcīnu devu, un tas ļauj pilnībā vakcinēt vairāk nekā 290 miljonus ES iedzīvotāju.

Tieši šādā solidaritātes un koordinācijas garā mēs izpildījām solījumu līdz vasaras beigām pret Covid-19 vakcinēt 70 % pieaugušo ES iedzīvotāju.

Turklāt devu mums ir pietiekami daudz, lai pietiktu pašiem un dalītos ar citiem.

ES un tās dalībvalstis, būdamas Eiropas komanda, ir apņēmušās nodrošināt vienlīdzību un solidaritāti vakcīnu jomā. Kā pasaules aptieka un pasaulē lielākā vakcīnu eksportētāja mēs turpināsim palīdzēt pārējai pasaulei. Mēs esam eksportējuši pusi no ES ražotajām vakcīnām – līdz šim 900 miljonus devu.

Un mēs esam piešķīruši vairāk nekā 3 miljardus eiro, lai atbalstītu globālo iniciatīvu COVAX, kuras mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi Covid-19 vakcīnām vairāk nekā 140 valstīs.

Mēs kā Eiropas komanda un jo īpaši ES dalībvalstis esam apņēmušies atbalstīt valstis ar zemiem un vidējiem ienākumiem, līdz 2021. gada beigām sadalot vairāk nekā 250 miljonus devu. Šobrīd dalībvalstis ir sadalījušas tikai vairāk nekā 50 miljoni devu. Tagad ir pienācis laiks izpildīt arī šo apņemšanos. Komisija turpina pie tā strādāt un mobilizēs resursus, lai līdz nākamā gada vidum ziedotu papildu 200 miljonus devu.

Eiropā mēs esam ceļā uz atveseļošanos pēc pandēmijas. Uzlabojoties veselības stāvoklim un atvieglojot ierobežojumus, mūsu ekonomikas atkal sāk darboties, un tagad tiek prognozēts, ka ES IKP 2021. gadā pieaugs par 4,8 % un 2022. gadā – par 4,5 %.

Taču šī situācija nav stabila. Lai gan pandēmija turpinās, globālā atveseļošanās joprojām ir nevienmērīga. Novēlota vakcinācija pasaulē palielina risku, ka var rasties jauni, infekciozāki un bīstamāki varianti.

Covid-19 neievēro robežas. Kamēr drošībā nebūs visi, drošībā nebūs neviens. Tā nav tikai klišeja. Tas ir ne tikai morāls pienākums, bet arī sabiedrības veselības un ģeopolitiska nepieciešamība.

Mēs joprojām esam apņēmušies atvieglot un atbalstīt ziedojumus. Lai palīdzētu valstīm plānot izvēršanu, ir būtiski nodrošināt ražošanas un piegādes grafiku pārredzamību.

Tikai aizvien plašāka vakcinācija visā pasaulē ļaus atsākt ceļošanu, atgriezties pie plaukstošām ekonomikām un dzīvot bez bailēm no Covid-19.

Papildus ziedojumiem mēs ieguldām vietējā vakcīnu un zāļu ražošanā, lai apmierinātu strukturālās vajadzības Āfrikā, un tas palīdzēs risināt vakcinācijas kampaņu problēmas šajā kontinentā un stiprināt gatavību un reaģēšanas spējas.

Eiropas komandai ir svarīga loma, lai tiktu iedvesmota globālā solidaritāte vakcīnu jomā, izbeigta pandēmija un atgūšanās būtu labāka. Tas ietver globālās veselības aizsardzības arhitektūras stiprināšanu un gatavību veselības apdraudējumiem pasaules mērogā. Tā ir mūsu prioritāte un neatņemama Eiropas veselības savienības daļa.

Konkrēts piemērs ir Eiropas Veselības ārkārtas situāciju gatavības un reaģēšanas iestādes (HERA) darbības uzsākšana, kas palīdzēs stiprināt starptautisko sadarbību un uzlabot globālo reakciju uz turpmākiem pārrobežu veselības apdraudējumiem ārkārtas situācijās.

Šo pandēmiju mēs varam uzveikt tikai kopā.

Un gatavāki nākamajām mēs spēsim būt tikai tad, ja sadarbosimies visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!