Foto: DELFI

Nepilnu diennakti pēc Krievijas uzbrukuma Ukrainai daudzās ASV pilsētās, to vidū arī Sanfrancisko, notika Ukrainas atbalsta un solidaritātes piketi.

Pēc tam, kad nakti un dienu biju vērojusi baismīgo Krievijas iebrukumu Ukrainā, atsaucos Amerikas latviešu apvienības aicinājumam pievienoties Ukrainas atbalsta piketā, kurā piedalījās arī citi latviešu diasporas pārstāvji no Sanfrancisko un Silīcija ielejas.

Piketā pie Sanfrancisko pilsētas domes bija pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku. Plīvoja Ukrainas, ASV, Lietuvas, Latvijas, Polijas, kā arī citu valstu karogi, starp tiem pārsteidzoši daudz Baltkrievijas karogu.

Sastapu vairākus latviešu kopienas pārstāvjus, un kamēr mēs runājām, fonā skanēja ukraiņu tautas dziesmas – skumjas, smeldzīgas. Bet vēl vairāk skanēja uzmundrinājuma, vienotības un pretošanās apliecinājumi no daudzajiem runātājiem.

Mēs pulcējāmies ap Amerikas latviešu apvienības (ALA) priekšsēdi Mārtiņu Andersonu, kuršu turēja lielu sarkanbaltsarkano karogu. Jautāju, ko šobrīd mēs katrs varam darīt, lai atbalstītu savus kaimiņus ukraiņus šajā kritiskajā laikā un kāds ir aicinājums, ko ALA grib nodot mūsu tautiešiem Amerikā.

Mārtiņš Andersons: "Jau vakar vakarā, tikko sākās uzbrukums Ukrainai, daudziem no mums radās jautājums – ko es varu darīt? ALA strādā ciešā sadarbībā ar citām pasaules latviešu organizācijām, kā arī ar Latvijas Ārlietu ministriju. Svarīgākais – izpaust atbalstu Ukrainai un ukraiņu tautai. Viens no šiem veidiem ir tas, ko pašreiz mēs darām - piedalāmies solidaritātes piketā. Ne katrs varbūt dosies piketēt, bet Ukrainai var palīdzēt arī ar ziedojumiem.

ALA cieši sadarbojas ar Apvienoto Amerikas baltiešu komiteju (AABK), un šodien ALA pārstāvji kopā ar AABK piedalās piketā Vašingtonas pilsētā, tāpat arī Ņujorkā. Mēs esam rakstījuši vēstules ASV valdības pārstāvjiem, lūdzot ieviest stingras un vēl stingrākas sankcijas pret Krieviju. Tāpat esam izsūtījuši aicinājumu mūsu tautiešiem sazināties ar vēlētajiem pārstāvjiem gan Senātā, gan Pārstāvju palātā, lai atbalstītu šīs stingrās sankcijas, un lai ASV notur stingru mugurkaulu."

Uzrunājot piketa dalībniekus, Mārtiņš Andersons teica, ka Latvijas tauta zina, ko nozīmē cīnīties: "Mēs sūtīsim jums raķetes, savas asinis un naudu! Mēs esam vienoti ar Ukrainu!"

Jautāju latvietēm no Silīcija ielejas Mārai Lindei un Gundegai Ozolai-Bitei, kādēļ likās svarīgi būt šeit, Ukrainas atbalsta piketā? Māra Linde: "Tas ir labākais veids, kā parādīt pasaulei, ka arī latvieši atbalsta Ukrainu. Šis iebrukums ir liels drauds - ja nepalīdzēsim Ukrainai, kurš būs nākošais?"

Gundega Ozola-Bite: "Redzēt izmisušos, raudošos ukraiņus, tik skumji... bet tad iedomājos par šo kopā sanākšanu, par daudz un dažādām tautām, kas izrāda atbalstu, un sapratu, ka nomāktībai nav vietas."

Netālu stāvēja kāds pāris ar Lietuvas karogiem pār pleciem. Viņi ir pārliecināti, ka Putina nodoms ir atjaunot bijušo Krievijas impēriju, un Baltijas valstis var būt nākošais mērķis. Tieši tāpēc ir tik svarīgi atbalstīt Ukrainu šodien.

Cilvēku pašu, uz ātru roku gatavotie plakāti runā vienu: Apturēt karu! Rokas nost no Ukrainas! Apturiet Putina karu! Pasaules demokrātijas, nepalieciet malā! Slava varoņiem! Brīvība uzvarēs! Esi stipra, Ukraina!

Atbalstot Ukrainu, arī es vēlu spēku, izturību un saules mūžu Ukrainai un Ukrainas tautai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!