Ha…Vai gaidījāt? Izrādās, ka Padomju skolas audzēkņi var spēlēt arī Eiropas stila hokeju. Un labi to darīt. Par spīti gadiem, jo tas jau ir pierasts, ka Latvijas izlase ir vecākā ne tikai pasaules čempionātā, bet arī Olimpiskajās spēlēs.
Tagad, dažas stundas pēc Latvijas - Slovākijas izlašu spēles, kas prasīja ne vienu vien adrenalīna devu, mierīgi apsēžoties un mēģinot atcerēties, vai vēl pirms tam mūsējie ir parādījuši tādu raksturu un gribasspēku (domājot spēles, kad ir jāatspēlējas no vismaz divu vārtu starpības), man prātā nāk tikai 1998.gada 2.maija spēle pret Krieviju. Tiesa gan, tad mūsējie uzvarot trešo trešdaļu ar divu vārtu pārsvaru, tomēr zaudēja ar 5:7.

Jā, protams, vēl jau bija 0:2 pēc pirmās trešdaļas 2001.gada 8.februārī Klāgenfurtē pret Dāniju, bet tas bija tikai laika jautājums, lai viss nostātos savās vietās.

Katrā no šīm spēlēm pie izlases stūres bija cits treneris - pret Krieviju - Leonīds Beresņevs, Klāgenfurtē Haralds Vasiļjevs, tagad - Kurts Lindstrēms. Es neesmu gaišreģis un nespēšu atbildēt uz tiešu jautājumu - kādā veidā zviedrs Kurts Lindstrēms septiņos mēnešos ir panācis to, ko mēs redzējām pirmajās divās kvalifikācijas spēlēs Olimpiādē un, visticamāk, liks no amata šķirties slovāku vadītājam Janam Filcam?

Var jau, protams, apgalvot, ka pie izlases stūres Kurre ir stājies laikā, kad Olimpiāde ir tas vārds, kas mobilizē un spēlētāji bez īpašas mudināšanas ir gatavi grauzt ledu. Var jau būt, ka spēle pret Austriju nebija nekas īpašs, jo abi pretinieku vārtu guvumi bija tādas Naumova neveiksmes vien un mūsējie spēlēja slikti. Tomēr šādus apgalvojumus apgāza nākamās dienas trilleris ar slovākiem.

Domāju, ka piekritīsiet, ka Latvijas komanda pirmajās divās spēlēs pozitīvi pārsteidza - lai arī no 12 vairākumiem tika izmantoti tikai trīs, tomēr tā ir 25 % efektivitāte - tik augstu precizitāti Latvija pēdējo reizi rādīja 1999.gadā un bija pirmajā vietā Pasaules čempionātā, bet nožēlojami zaudējot Austrijai un Baltkrievijai palika 11.vietā un uz īsu laiku pat šķīrās no augstākās sabiedrības! Tāpat arī spēlētāji ir spējīgi gūt vārtus - četrus pret Austriju un sešus(!) pret 2000.gada PČ sudraba medaļu ieguvējiem - Slovākiju, kas otro Olimpiādi pēc kārtas nenovērtēja pretiniekus.

Un kurš no augstāk pieminētajiem treneriem (Beresņevs, Vasiļjevs - nekā personīga) ir mācējuši līdz galam izmantot NHL zvaigzni Sandi Ozoliņu? Man negribās ticēt, ka šī bija tikai sagadīšanās. Skaitļu izteiksmē - viena spēle, četras piespēles, koeficients -1 un šobrīd rezultatīvākais spēlētājs izlasē. Protams, daudzi atgādinās, ka divas reizes pēc Sanda kļūdām slovāki izrāvās vienatnē pret Sergeju Naumovu, un otrajā gadījumā Latvija zaudēja vārtus (trešos), tāpat viņš bija laukumā pie otrā vārtu zaudējuma, bet mani pārliecināja četras piespēles, it sevišķi pirmā, pa diagonāli Vjačeslavam Fanduļam.

Un kas pārsteidza visvairāk, tad ar dažiem izņēmumiem mūsējie ir iztikuši bez stulbiem noraidījumiem, kas tikai pierāda, ka kaut kas ir mainījies.

Šis ir pirmais augstākā ranga turnīrs Kurtam Lindstrēmam pie Latvijas izlases stūres un mūsu viedoklis ir ļoti atkarīgs no spēles pret Vāciju. Ja mūsējie uzvarēs, tad Kurre atstās treknāko ierakstu Jaunāko laiku Latvijas hokeja vēsturē, ja nē…linčas tiesas nebūs, bet gan kārtējās mieles un jautājumi, kāpēc Kirovam Lipmanam vajadzēja izvēlēties kaut kādu tur zviedru? Domāju, ka vajadzēja tieši šīs spēles pret Slovākiju dēļ, lai mēs visi saprastu, ko nozīmē, kad izlasei aiz muguras ir treneris, kurš lasa spēli un spēj panākt šķietami neiespējamo pret NHL profesionāļiem.

Vācijas TV kanāla ARD komentētāji Kurri Latvijas - Slovākijas spēles laikā saukāja par Gudro Lapsu un tam varam piekrist, jo aiz deguna viņš vazā ne tikai pretiniekus laukumā, bet arī savējos turpat blakus. Kaut vai gadījumā ar Artūru Irbi, par kura nespēlēšanu Latvijas žurnālisti, tur Soltleiksitijā, uzzināja tikai dažas stundas pirms spēles. Šobrīd treneris oficiālajās spēlēs ir ticis cauri sveikā (uzvaras un divi neizšķirti). Dažas sekundes pēc Slovākijas spēles beigām treneris atviegloti pasmaidīja, žaketes kabatā ielika piezīmju blociņu un sāka gatavoties nākamajai, izšķirošajai spēlei pret Vāciju. Uzvar komanda, zaudē treneris. Šobrīd zviedrs Latvijas izlasei ir AUTORITĀTE.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!