Foto: Privātais arhīvs
Janvārī stāsies spēkā likuma grozījumi, kas sniegs iespēju atstāt mantojumā 2. pensiju līmeņa uzkrājumus. Šis ir spilgts piemērs tam, kā sabiedrība, bizness un valsts var sadarboties, lai panāktu veiksmīgas pārmaiņas. Proti, šīs likumdošanas izmaiņas izcīnīja Latvijas iedzīvotāji ar aktīvu līdzdalību INDEXO aizsāktā parakstu vākšanas kampaņā, kuras rezultātā Saeimas deputāti pieņēma gadiem ilgi atliktu lēmumu.

Līdz šim, ja 2. pensiju līmeņa dalībnieks nenodzīvoja līdz pensijas vecumam, viņa uzkrājums nonāca atpakaļ valsts budžetā. Šāda kārtība mazināja iedzīvotāju uzticību pensiju sistēmai, tādēļ doma par 2. pensiju līmeņa mantošanu politiķu un pensiju pārvaldītāju vidē tika apspriesta gadiem ilgi. Tomēr praktiska rīcība nesekoja. Kādi apstākļi un notikumu gaita ļāva idejai izkļūt no bezgalīgām debatēm un pārvērsties realitātei?

Vairāk nekā gadu ilgo procesu var iedalīt piecos posmos, kas var kalpot par ceļa karti arī citu pārmaiņu panākšanā:


  1. posms: Sabiedrībai aktuālas idejas identifikācija

Kad INDEXO 2017. gada vasarā sāka darboties 2. pensiju līmenī, secinājām, ka nozares lielākais izaicinājums bija iedzīvotāju uzticēšanās – kā politiskajai varai, tā finanšu sektoram kopumā. Uzticības trūkums mazina iedzīvotāju vēlmi maksāt nodokļus un veikt pensijas uzkrājumus. Sarunās ar potenciālajiem klientiem bieži dzirdējām argumentu, ka ar 2. pensiju līmeni nevar rēķināties, jo tā tāpat ir tikai valsts nauda – to nevar mantot. Sapratām, ka, mainot šo situāciju, iedzīvotāju uzticība sistēmai ievērojami augs.

2017.gada oktobrī publiskojām iniciatīvu portālā manabalss.lv. Tā pāris mēnešu laikā guva vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju atbalstu. Jau janvārī Saeimā iesniedzām kolektīvo iesniegumu par nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā.

Straujā sabiedrības atsaucība skaidri parādīja, cik šis ierosinājums ir aktuāls iedzīvotāju vidū. Sabiedrības lielā interese iedvesmoja arī deputātus, kuri aktīvi virzīja tālāk līdz šim Saeimas komisiju koridoros iestrēgušo ideju.


  1. posms: Aktīva privātā – publiskā partnerība


Iedzīvotāju iesniegums bija tikai pirmais solis, lai iniciatīva no idejas kļūtu par praktisku iespēju katram Latvijas iedzīvotājam. Tam seko diskusijas Saeimas komisijās un starpiestāžu darba grupās par mantojamības ieviešanas riskiem, ieguvumiem, praktiskajiem un juridiskajiem aspektiem. Šis ir sarežģīts posms likumprojekta dzīvē, kurā daudzas iniciatīvas apstājas vai tiek pārvērstas līdz nepazīšanai. Lai motivētu šo procesu virzīties raiti, INDEXO ne tikai aktīvi piedalījās darba grupās, bet arī turpināja skaidrot notiekošo sabiedrībai. Šī aktīvā privātā – publiskā partnerība radīja vidi, kurā ierosinājums tika izvērtēts pēc būtības un salīdzinoši strauji virzīts uz priekšu.


  1. posms: Apstiprināšana Saeimā


Gadu pēc iniciatīvas publikācijas portālā manabalss.lv, 2018. gada 11.oktobrī, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, kas no 2020. gada 1. janvāra paredz iespēju iedzīvotājiem mantot 2. pensiju līmenī uzkrāto kapitālu gadījumā, ja kapitāla īpašnieks mirst, nesasniedzis pensijas vecumu.

Lai gan tagad, atskatoties uz iniciatīvas virzību, rezultāts šķiet pašsaprotams, 2018. gada oktobrī valdības koridoros bija gana daudz tādu, kas pret izmaiņām iebilda. Saeimas deputāti varētu būt lēmuši arī savādāk, ja iniciatīvai nebūtu bijis tik pārliecinošs atbalsts iedzīvotāju vidū.


  1. posms: Ieviešana


Saeimas lēmumam sekoja vairāk nekā gadu garš periods valsts procesu sakārtošanai. Laika posmā no 2018. gada oktobra līdz 2020. gada janvārim Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai sadarbībā ar citām iesaistītajām pusēm bija jāveic apjomīgs sagatavošanās darbs, lai jaunos principus varētu ieviest praksē. VSAA bija jārada kārtība, gan kā iedzīvotāji var veikt izvēli par sava uzkrājuma mantošanu, gan kā tiks nodrošināta mantojuma izmaksa, kā arī jāatrisina virkni citu tehnisku jautājumi.


  1. posms: Plašāka industrijas iesaistīšanās


Lai izmantotu likuma grozījumu sniegto iespēju, Latvijas iedzīvotājiem pašiem aktīvi jāiesaistās un jāpieņem lēmums par sava uzkrājuma likteni. Tādēļ nozīmīgs ir arī šis – noslēdzošais iniciatīvas ieviešanas posms –, kurā jauno kārtību nepieciešams skaidrot plašākai sabiedrība. Lai tas izdotos veiksmīgi, jāiesaistās visām pusēm, neatstājot visu atbildību tikai valsts pārziņā. Ar prieku vērojam, ka jau šobrīd par iniciatīvu plaši stāsta bankas un pensiju pārvaldītāji.

Mēs ceram, ka 2. pensiju līmeņa mantojamības ieviešana kalpos par labu piemēru tam, kā var sadarboties valsts, bizness un sabiedrība, lai izcīnītu vērtīgas pārmaiņas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!