Latvijā turpinās SFV atbalstītā procikliskā ekonomiskā politika, kas veicina tālāku lejupejošās ekonomiskās spirāles loku, kad nodokļu palielināšana un darbavietu mehāniska samazināšana smagu parādu apstākļos ved pie ekonomikas sarukuma. Tiesa, dažas pazīmes it kā liecina par zināmu ekonomikas stabilizāciju, piemēram, eksporta rādītāju uzlabošanās. Taču tas drīzāk izskaidrojams ne tik daudz ar iekšējo faktoru iespaidu, cik ar ekonomikas stabilizāciju Eiropā un citur pasaulē. Līdz ar to grūti cerēt uz stabilu un noturīgu Latvijas ekonomikas atveseļošanos, vismaz ne drīzumā.

Viens no galvenajiem šādas situācijas iemesliem ir valdības un Latvijas Bankas nespēja izstrādāt konkrētu, kopīgu programmu izejai no krīzes. Problēmas pamatā – kapacitātes un varbūt arī īstas gribas trūkums augstākajā valsts pārvaldes, ekonomikas un finanšu regulēšanas līmenī. Rezultāts – arvien lielāka valsts nonākšana atkarībā no ārvalstu politiskā spiediena un starptautisko institūciju kontroles. Tās nebūt nevēl Latvijai neko ļaunu un nav ieinteresētas mūsu valsti par katru cenu sagraut, kā viens otrs, šķiet, domā. Taču aiz tām dažkārt stāv un to darbību ietekmē dažādas ekonomisko, finanšu un citu grupu intereses, kurām vispirms rūp savs labums.

Kādi šajā situācijā ir iespējamie risinājumi? Atbilde ir šķietami vienkārša – valstij ir vajadzīga valdība un centrālā banka, kuras spējīgas piedāvāt konstruktīvu, saskaņotu ekonomisko programmu un to arī aizstāvēt starptautiskā līmenī, turklāt no Latvijas, nevis kādu citu interešu viedokļa, kā arī šo programmu reāli īstenot. Domāju, ka šādi cilvēki, kas varētu veidot rīcībspējīgas augstākās valsts pārvaldes institūcijas, Latvijā ir. Taču līdzšinējā un arī pašreizējā politiskajā gaisotnē tie uz skatuves nevēlējās nākt. Taču kas tad cits šo situāciju var mainīt, ja ne tie paši enerģiskie un konstruktīvi domājošie cilvēki. Viņiem vienkārši jānāk un jādara tas tūlīt pat, Saeimas vēlēšanām strauji tuvojoties. Viens no pirmajiem šobrīd steidzami darāmajiem darbiem būtu jēgpilnas, konkrētas rīcības programmas izstrādāšana, kas piedāvātu jaunas, konstruktīvas idejas, nevis atgremotu vienas un tās pašas stereotipiskās frāzes, lozungus un novecojušas dogmas, ar kurām pārpilnas neskaitāmās iepriekšējās oficiālās programmas.

Galvenais šīs programmas uzdevums būtu piedāvāt risinājumus pašreizējās lejupejošās spirāles apturēšanai, tai skaitā bezdarba pieaugumam un cilvēku bēgšanai no valsts. Šādi risinājumi ir, dažus no tiem šeit jau biju minējis agrāk (skati: http://nekrize.lv/ekonomists-uldis-osis/), un tie nebūt nav vienīgie.

Nekrize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!