Man kā sporta žurnālistam vajadzētu tagad rakstīt par Latvijas hokeja izlases gatavošanos pasaules čempionātam, jo ir sācies Lielais Pavasara Trakums, taču pēdējās dienās izlases sakarā domas ir par vienu cilvēku - galveno treneri Oļegu Znaroku. Drīzāk par viņa pretrunīgo personību (uzskatu, ka katrs cilvēks ir personība) un divējādām sajūtām šajā sakarā, kas man neliek mieru.
Atgādinājums, ja kāds ir palaidis garām un nezina par ko ir stāsts. Šonedēļ hokeja izlases preses konferencē (notika "Hansabankas" ēkā!!!) "Hansabankas" valdes priekšsēdētāja vietniece Irīna Pīgozne centās no Znaroka izspiest solījumu, ka viņš nodzīs ūsas, ja Latvijas izlase veiksmīgi nostartēs pasaules čempionātā. Pīgoznes kundze pieklājīgi un brīvā atmosfērā lūdza Znarokam apsolīt, ka viņš nodzīs ūsas, bet izlases galvenais treneris viņai ļoti skaidri atbildēja: "Jesli vi obrašajeķes ko mne, togda govorite na jazike, kotorij ja poņimaju." [Ja Jūs vēršaties pie manis, tad runājiet valodā, kuru saprotu]. Kā sacīt jāsaka: no comments!

Un par šo gadījumu arī radās tās divējādās sajūtas...

No vienas puses – man kā Latvijas pilsonim un patriotam ņirgāšanās par Latviju, latviešu valodu nav pieņemama. Znaroks dzīvo jau ilgus gadus Latvijā, savulaik par īpašiem nopelniem saņēma pilsonību, taču vēlāk no tās pilsonības atteicās, jo viņam gribējās profesionālo hokejista karjeru turpināt Vācijā, bet tur vajadzēja Vācijas pilsonību. To viņš arī pieņēma, pasūtot Latvijas pilsonību... Joprojām Znaroks nerunā latviski, kaut gan latviešu valodu saprot. Jautājums, vai viņš nerunā arī vāciski?

Viņa attieksmes dēļ man pret viņu (kā pret cilvēku) nav nekādas cieņas.

Bet monētai ir arī otra puse – profesionālā. Viņš savu darbu veic perfekti, treniņu process ir noorganizēts augstā līmenī, izlase tiek vadīta ļoti profesionāli, taktiski viņa rīcībā ir daudzi ieroči, pats savulaik spēlējis hokeju augstā līmenī, "kapājies" laukumā kā neviens vēl "nekapājas" šobrīd vārtu priekšā- praktiski nekur piesieties!!! Tad jautājums – izlasi vada cilvēks, kas atteicās no Latvijas pilsonības, vai profesionāls speciālists ar Vācijas pasi kabatā?

Hokeja izlasi līdz šim ir vadījuši Kurts Lindstrēms (zviedrs) un arī Pjotrs Vorobjovs (krievs), kuram Latvija nav sveša... Tagad Latvijas vīriešu basketbola izlasi vada serbs Trajkovičs... Latvijas futbola čempionus "Ventspils" trenē ukrainis Romāns Grigorčuks, kurš ilglaicīgi dzīvo Latvijā... Latvijas čempionus basketbolā "ASK Rīga" trenē lietuvietis Ramūns Butauts...Vai viņiem piemērot to pašu mērauklu, kādā vērtē Znaroku?

Piektdien "šajā lietā" iejaucās arī Valsts valodas centrs, kurš izsaucis Znaroku uz paklāja. Ja Znaroka izteicieni publiskajā telpā nebūtu "uzpeldējuši", vai VVC pievērstos šai problēmai? Diez vai... Ja jau VVC ir pievērsies sporta lauciņam, es ieteiktu VVC darboņiem pastaigāt uz futbola sabiedrības preses konferencēm – soda naudas varētu iekasēt uz nebēdu.

Bet Latvijas izlasei novēlu pasaules čempionātā to labāko, lai čaļi cīnās līdz galam un klausa Znaroku-speciālistu, kas stāvēs aiz viņiem spēļu laikā. Bet vai būs iespējams šajā Pavasara Trakumā aizmirst par Znaroku-cilvēku?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!