Foto: LETA
Lai gan Latvijas sporta federācijas ir biedrības un saņem valsts finansējumu (tātad nodokļu maksātāju naudu, arī manu), tikai retais sporta aprindu cilvēks ļautos biedrību "Latvijas Futbola federācija" nosaukt par atklātu un pretimnākošu organizāciju. Drīzāk jau "Sabiedrība ar ierobežotu atbildību"…Vai vispār bez atbildības.

Jau vairākkārt esmu kritizējis (un arī daudzi mani kolēģi) LFF par noslēpumainību un klusēšanu, dažādu faktu slēpšanu no cilvēku acīm. Allaž LFF uz to reaģē asi un nosodoši, ka lūk, mēs - žurnālisti, tikai par slikto rakstām. Uz ko žurnālisti var atbildēt - tad izdariet ko labu un neslepeni, tad arī rakstīsim slavas dziesmas.

Atceros, ka vienā no LFF gada noslēguma ballēm viens no vadošajiem futbola darboņiem, ejot garām žurnālistu galdiņam, nepienāca aprunāties neoficiāli par futbolā notiekošo (kā tas bija parasti šādos pasākumos), bet gan nikni nocirta, ka "Jūs te visi pērkami un rakstāt tikai slikto". Taču nez kāpēc neviens no šiem LFF darboņiem nespēj norādīt, kas žurnālistu kritikā ir nepareizs vai sagrozīts. Tāpēc, ka nav ko noliegt. Visa kritika ir bijusi pamatota, argumentēta, bez lieku samazgu gāšanas virsū bez vajadzības, bet LFF to neņem vērā.

Pagājušā gada nogalē skarbu kritiku LFF darboņiem veltīja Krišjānis Kļaviņš (labi, šis puisis jau arī nav "zelta gabaliņš", pats savulaik izmests no LFF par zināmām darbībām), arī viens no LFF valdes locekļiem Ģirts Mihelsons. Ja līdzīgus apvainojumus izteiktu kādai sporta amatpersonai ārzemēs vai kaut vai kādam Latvijas politiķim, sekotu tiesāšanās - vai nu tiesātu abus kungus par neslavas celšanu, vai nu tiesātu LFF darboņus par izsaimniekošanu un izvirzītajām apsūdzībām. Katrā gadījumā, "galvām" vajadzētu lidot.

Bet kas notiek LFF gadījumā? Nekas. Pilnīgi nekas. Ja Kļaviņa gadījumā LFF vispār neko nav pasākusi, tad Mihelsona jautājumu izskatīja LFF valde. Notikušā apraksts ir smieklīgs - "Valdes locekļi kopā ar Ģirtu Mihelsonu apmainījās ar savstarpējiem viedokļiem un abpusēji pieņēma informāciju zināšanai". Daži Mihelsona izteicieni par LFF un dažādu tās institūciju darbību - "Šiem kungiem iesaku aiziet pašiem prom no LFF un vairs nekaitēt Latvijas futbola tēlam"; " LFF ir tendence visu apklusināt. Tā ir apklusinātas daudzas lietas". Bet vēl skaļāk (te principā vajadzētu krimināllietu, bet, visticamāk, ir noilgums) Mihelsons saka par iepriekšējos gados notikušo LFF - "Tajā laikā krāpās ar UEFA naudu lielos apmēros. "Mini-pitch" projekts, kura dēļ vien vairāki simti tūkstoši latu tika izsaimniekoti. To pajautājiet jebkuram no LFF un gūsiet apstiprinājumu. Neviens nezināja UEFA Solidaritātes maksājumu apjomu, kas pienākas klubiem, lai attīstītu bērnu un jaunatnes futbolu. Reāli apzaga bērnus. Nekaunība."

Ja mani apvainotu izsaimniekošanā un zagšanā, es iesniegtu prasību par apmelošanu. LFF laikam nejūtas apvainota. LFF, tad tā ir taisnība, ko stāsta Mihelsons? Vai kāds LFF rindās ir sodīts par šiem pārkāpumiem? Tagad jādomā, ko vēl bez argumentiem varētu pateikt un kādos vārdos nozākāt LFF, jo viņi jau neapvainojas un nesūdzēs tiesā.

Gan LFF prezidents Guntis Indriksons, gan LFF otrais (vai tomēr pirmais?) cilvēks Jānis Mežeckis, gan arī zemāki vīriņi šajā organizācijā publiski visu laiku kladzina, ka mēs esam atklāti, mēs neko neslēpjam. Ok, tad, kā teica vienā no raidījumiem, "Pierādījumus studijā!". Pagājušajā gadā pieteicos apmeklēt LFF valdes sēdi, lai dzirdētu un redzētu, kā notiek diskusija par stadiona celtniecību. LFF ģenerālsekretārs Mežeckis, kurš nav valdes loceklis, atteica manu lūgumu, bet neviens no valdes locekļiem par žurnālista vēlmi apmeklēt sēdi nebija informēts. Arguments skanēja vispār brīnišķīgi no Mežecka kunga mutes - "Uldi, es taču nelienu Tavā guļamistabā!". Nezināju, ka LFF valdē valda mīlas prieki!

Ļoti labs ir arī vēlāk izteiktais skaidrojums. Ja žurnālists vēlas pieteikties apmeklēt valdes sēdi, tad šo prasību varbūt varēs izskatīt iepriekšējā valdes sēdē. Bet es jau tajā brīdī vēl nezinu, vai LFF valde izskatīs kaut ko sabiedrībai svarīgu. Līdz ar to ir praktiski neiespējami (jā, pieteikties apmeklēt visas sēdes) žurnālistam iekļūt LFF valdē un vērot, kā notiek diskusija.

Šogad LFF zaudēja vienu no saviem ilggadīgajiem sponsoriem LMT, par ko arī uzrakstīju rakstiņu, jo LFF šobrīd nav neviena reāla sponsora (ir tikai partneri). Sociālajos tīklos man, protams, uzbrauca viens no LFF dižgariem. Kad palūdzu argumentus, vai es rakstu kaut ko aplamu un neatbilstošu, dižgars nespēja neko atbildēt, tikai kaut ko uzrakstīt - "atkal jūs neko labu nevarat uzrakstīt". Vēlāk šo diskusiju dižgars izdzēsa...

Nākamā "pilnīgi atklātās un sadarboties gribošās" LFF darbība situācijā, kas ir tīri nevainīga un bez skandāliem. Pagājušajā nedēļā LFF Apelāciju komisija apmierināja "Skonto" prasību un ļāva šim klubam spēlēt virslīgā, bet divām "Daugavām" - Rīgas un Daugavpils - licences spēlēšanai virslīgā neiedeva. Pērn licencēšanas gaitā bija līdzīga situācija ar "Skonto" un "FC Jūrmala". Jau toreiz prasīju LFF skaidrojumu - kas notiek ar šīm komandām, kur drīkstēs spēlēt, jo lēmums ir tikai attiecībā uz virslīgu?  Toreiz LFF vadība teica - pagaidīsim Apelācijas komisijas lēmumu un tad skatīsimies. Tad abas komandas pielaida spēlēšanai virslīgā, bet šogad - divas nepielaida, vienu pielaida.

Tāpēc vērsos pie LFF ar lūgumu skaidrot, kādās sacensībās drīkstēs spēlēt abas "Daugavas" (Rīgas "Daugava" vēl cīnās arī Latvijas kausā un tur komandu tā nevar izslēgt, jo sacensībās tomēr startē arī citu līgu klubi). Nez kāpēc, mani atbilde nepārsteidza - LFF nekomentē šo situāciju! Kā? Es jau neprasīju komentēt - izskaidrojiet futbola sabiedrībai, līdzjutējiem, kādos turnīros šīs komandas drīkst spēlēt (vai tās ir izmestas uz 1.līgu, izslēgtas no LFF?). Nekas. Klusums. Lēmums pieņemts, bet ko tas nozīmē - tas nav svarīgi.

LFF par šo gadījumu mēdz pieminēt, ka pasaulē taču sodīti ir daudz slavenāki klubi, utt. Jā, bet šiem klubiem ierāda vietu - piemēram, izmet uz zemāku līgu, utt. Latvijas gadījumā - hmmm, nemākam teikt. LFF kungi - argumenti??? Es neattaisnoju abas "Daugavas", kuru spēle laukumā, maigi sakot, ir aizdomīga. Bet es vēlos, lai LFF izskaidro - vai šīs komandas drīkst spēlēt, piemēram, 1.līgā un nākamgad atgriezties virslīgā, ja iegūs tādas tiesības.

Tik atklāta un sabiedriska ir šī organizācija. Tik caurspīdīga. Bail iedomāties, cik "caurspīdīga un atklāta" būs jaunā stadiona (ui, kad tas vēl būs?) virzība... Domāju, ka neko sabiedrība par stadiona celtniecības gaitu, izmaksām neuzzinās. Tikai to, kas ceļ, un viss. Un tad sekos simtiem tūkstošu vērta atklāšana ar svinīgām uzrunām. Bet pēc tam kāds no LFF atkal varēs sev nopirkt jaunākā modeļa auto, vai aizbraukt mierīgi atpūsties uz siltajām zemēm ar visu ģimeni uz kādu mēnesi. Jo darbiņš būs izdarīts. Atklāti un bez slepenības.

P.S. Otrdien, 24.februārī, sākās LFF iniciēta iedzīvotāju publiska apspriešana par koku izciršanu Krišjāņa Barona un Ērgļu ielā jaunā stadiona vajadzībām. Cien. lasītāj! Ja Tu domā, ka LFF publiski par to informēja (ka ir tāda iespēja), tad nāksies apbēdināt - viss noritēja klusi un slepeni. Tikai pēc publikācijas portālā "Delfi" LFF sarosījās un informēja sabiedrību, ka ir tāda iespēja - izteikt viedokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!