Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
Digitālā transformācija ir atslēgvārdi, kas noteikti arī šogad turpina ieņemt būtisku lomu gan uzņēmējdarbībā, gan valsts pārvaldē, – uzņēmējiem pakāpeniski tiek atvērtas iespējas pieteikties atbalsta programmām Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā definētajās prioritārajās jomās, tajā skaitā digitālās transformācijas veicināšanai. Tādēļ dažādu uzņēmējdarbības jomu pārstāvjus aicinu pārdomāt un iesaistīties digitālajā transformācijā, un īstenot citus uzņēmējdarbības mērķus konkurētspējas veicināšanai. Digitāli attīstīta uzņēmējdarbība ir ne vien mūsdienīga un konkurētspējīga starptautiskā mērogā, bet arī darbojas kā Latvijas attīstības un izaugsmes virzītājspēks.

Digitālā transformācija vitāli būtiska uzņēmējdarbības videi Latvijā

2022. gads varēja būt jauns atspēriena punkts digitālās transformācijas jomā, ņemot vērā Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna prioritātes, tostarp digitālo transformāciju, kuras veicināšanai paredzētas dažādas atbalsta programmas grantu un aizdevumu formā. Jāsaka, ka aktuālā situācija pasaulē ir nedaudz aizkavējusi šīs politikas ieviešanu dzīvē, – bija nepieciešams izveidot un īstenot atbalsta mehānismus Krievijas kara Ukrainā dēļ, tai skaitā elektroenerģijas krīzē. Tomēr skaidrs, ka tuvākajā laikā atbalsta programmas dažādiem mērķiem uzņēmējiem būs pieejamas.

Aicinu saprast un pieņemt, ka digitālā transformācija nav tikai ierīču, programmatūras vai citu digitālo risinājumu uzstādīšana un, labākajā gadījumā, arī izmantošana. Tā ir būtiska procesa un domāšanas veida maiņa. Digitālās transformācijas aktualitāte tikai pieaugs, tai skaitā – nepieciešamība strādāt ar datiem.

No 22. februāra pieejamais finanšu atbalsts ļauj īstenot tiešām vērienīgus projektus, tāpēc vēlos iedrošināt uzņēmumus izmantot iespēju, lai kopīgi veidotu digitāli spēcīgāk attīstītu uzņēmējdarbības vidi Latvijā.

Iespēja noteikt piemērotāko atbalsta instrumentu

Plānotās atbalsta investīcijas tautsaimniecībā ir 1,6 miljardi eiro, no tiem 183,5 miljoni ir vērsti tieši uz digitālās transformācijas veicināšanu gan publiskajos pakalpojumos, gan uzņēmējdarbībā. Digitālās transformācijas atbalsts plānots piecās grupās – finanšu instrumentu un procesu digitalizācijai, procesu, jaunu produktu un pakalpojumu izstrādei, digitālo prasmju attīstībai un Eiropas Digitālo inovāciju centru (EDIC) izveidei.

Ar EDIC atbalstu uzņēmumiem tiek sniegta iespēja konkrēti definēt savas vajadzības, balstoties uz digitālā brieduma testu, pēc kura izveidota digitālās attīstības ceļa karte. Tas uzņēmumiem arī palīdz noteikt, kurš no atbalsta instrumentiem ir vislabāk piemērots. Attiecīgi tālāk jau konkrētiem digitālās transformācijas projektiem ir pieejams finanšu atbalsts vaučeru, grantu vai aizdevuma ar kapitāla atlaidi formā.

Digitāli attīstīta uzņēmējdarbības vide – kopīgi ejams ceļš

Jāatzīst, ka uzņēmuma digitālās transformācijas un tehnoloģiju izmantošanas dažādos procesos lielākie ieguvumi ir redzami vien ilgtermiņā. Īpaši tad, ja iepriekš bez tiem "ar neapbruņotu aci" varēja iztikt. Digitālās transformācijas īstenošana un ieviešana nereti ir sarežģīta, prasa pietiekami specifiskas zināšanas un daudz laika resursu, lai procesos iedziļinātos. Turklāt tas ir arī dārgs process. Tādēļ šis atbalsta mehānisms ir lieliska iespēja uzsākt digitālās transformācijas ceļu ar iespējami mazākiem resursiem. Jāņem vērā, ka atbalsts tiek sniegts arī zināšanu un pieredzes formā.

Ar savu piedzīvoto digitālās transformācijas jomā, ko "Tet" uzsāka pirms vairāk nekā sešiem gadiem, varam būt vērtīgs atbalsts tiem uzņēmumiem, kuri šobrīd vēl ir pareizā ceļa un risinājumu izvēles priekšā, – esam gatavi dalīties ar savu pieredzi, sniegt nepieciešamo tehnisko atbalstu un līdzdarboties ar savām zināšanām arī citos veidos. Pavisam drīz teju katram no mums būs nepieciešamība vai nu pieslēgties sava uzņēmuma datubāzēm, pārsūtīt failus, vai piedalīties videokonferencēs. Līdz ar to ikdiena bez stabilas un ātras datu pārraides un dažādu digitālo risinājumu ieviešanas vairs nav iedomājama.

Digitālā transformācija – aktuāli arī valsts pārvaldē

IT nozares uzņēmumiem ir jābūt gataviem sniegt savus pakalpojumus digitālās transformācijas īstenošanai gan biznesa vidē, gan valsts pārvaldē. Ir jābūt kompetencēm, pieejamiem resursiem un pieredzei, kā arī spējai izpildīt visaugstākās drošības prasības. Digitālās transformācijas būtiska attīstība ir plānota arī valsts pārvaldē, kas ir ļoti svarīgi, lai attīstītos vienlīdzīgā līmenī ar biznesa vidi.

Piemēram, viens no svarīgiem soļiem digitālās transformācijas jomā ir pilnībā centralizētas datu pārvaldības un glabāšanas ieviešana valsts pārvaldē. Kopumā tas ir vērtējams ļoti pozitīvi. Taču, lai efektīvi vadītu šo procesu, kas ļautu īstenot un uzturēt pastāvīgi modernizētus un drošus datu pārvaldības risinājumus, valsts pusē gan attiecībā uz digitālās drošības prasībām, gan tehniskajām prasībām ir jādefinē nepieciešamie obligātie kritēriji šādu datu glabāšanas risinājumu nodrošināšanā. Tas svarīgi, lai arī valstī pieejamie risinājumi būtu gan atbilstoši laikam ērti papildināmi un modernizējami, gan drošības prasībām atbilstoši. Definējot šīs konkrētās prasības, iepirkuma procedūrā varētu atlasīt drošāko un spējīgāko partneri, kas nodrošinātu datu uzglabāšanu un pārvaldīšanu. Ticu, ka nozarē ir pakalpojumu sniedzēji, kas spētu ļoti efektīvi to īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!