Gadalaikā, kad tiek atzīmēti ziemas saulgrieži un Jēzus Kristus dzimšanas diena, kad visapkārt ir īsts sniegs, ne tikai uz apsveikumu kartiņām, kad gribas pamest pilsētas un doties uz Latvijas skaistākajiem nostūriem, lai ļautos Ziemassvētku patiesajai sajūtai, uz pārdomām vedina situācija, kad nākas trīs dienas pavadīt bez elektrības, ūdens un siltuma, kam par iemeslu ir mūsu Latvijas Latvenergo nolaidība un nespēja savlaicīgi plānot darbus, piemēram, vasarā iztīrīt maģistrālās elektrolīnijas...

Esam valsts ar neskaidru nākotnes vīziju: ~20% bezdarba līmenis, simtiem tūkstoši Latvijas iedzīvotāju dzīvo un strādā ārpus Latvijas, labi ja 5% no Padomju laika ražošanas uzņēmumiem ir saglabājušies un turpina savu darbību, nemaz nerunājot par eksportu. Spēles noteikumus diktē SVF, rokas sasaistījusi ES un apziņa, ka pie visām problēmām ir vainīgs PSRS posms, ir dzīva.

Dzīvojam tā sauktā brīvā tirgus apstākļos, kur valda finansiāli stiprākie un pieredzējušākie konkurences cīņā. Valsts attīstība un iedzīvotāju labklājība ir otršķirīga lieta. Sabiedrības apziņā dominē doma, kā jebkuriem līdzekļiem tikt pie naudas. Nav vienotas morāli-ētisko vērtību skalas, kas vienotu sabiedrību. Nav vienotas reliģijas, kura daudzām etniskām kopienām ir galvenais virzošais spēks. Trūkst lepnuma par sevi un savu valsti. Esam aizmirsuši teicienus - "katrs pats savas laimes kalējs" un "slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās".

Valsts apzadzēji pie mums tiek godāti un celti demokrātisku institūciju priekšgalā. Starp mums ir daudz it kā godājumu un finansiāli pārtikušu cilvēku, kuru bagātība galvenokārt ir tapusi šaubīgos darījumos ar valsti. Kaut gan, ko var vēlēties no nepieredzējušiem politiķiem un vadītājiem, kuru dzīves līmenis ir tālu no vēlamā, un ir pašsaprotami, ka viņu prioritāte ir nodrošināt sākumā sevi, bet tikai pēc tam rūpēties par valsts labklājību.

Mēs vēl tikai mācāmies demokrātiju, partijas iegūst vēlētāju simpātijas ar agresīvām, dārgām mārketinga kampaņām. Partijas pārsvarā ir saimniecisku interešu biržas, kurās manipulē šaurs cilvēku loks, turot finanšu grožus savās rokās.

Latvijai ir jāpanāk, lai pilsoņi lepotos ar savu valsti un viņu personīgās nākotnes vīzija būtu cieši saistīta ar Latvijas nākotni. Mūsu VĪZIJA - Latvija - ekoloģiski vistīrākā valsts EU ar attīstītu ekonomiku, kas balstās uz ražošanu ar augstu pievienoto vērtību. Latvijā dominē bioloģiskā lauksaimniecība, kuras produkciju, kā ekoloģiski tīrāko eksportē uz visu pasauli. Latvijas augstskolas ir atzītākās pasaulē. Latvijas zinātnieki ir līderi pasaulē. Latvija ir ekoloģiskā tūrisma zeme. Latvijas tirdzniecības ceļi un pakalpojumi ir labākie pasaulē. Latvijas banku sistēma ir progresīvākā pasaulē.

Kamēr valstī nav sasniegts pieņemams iedzīvotāju dzīves līmenis, kurā ikkatrs var reāli atbalstīt partiju, kuras idejas un darbība viņam simpatizē, partijas jāfinansē no valsts budžeta. Jāveido vēlēšanu sistēma, kurā ne tikai šaurs partijas personu loks izvēlas, kuriem uzticēt pārstāvēt iedzīvotāju intereses, bet arī jebkurš Latvijas iedzīvotājs var izvirzīt sevi kā deputāta kandidātu. Jāizveido sistēma, kurā valsts iestāžu vadītāji ir atbildīgi gan materiāli, gan krimināli par savu lēmumu sekām, gluži kā tas ir privātajā uzņēmējdarbībā, kā rezultātā mazinātos korupcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!