Pēc samērā veiksmīgiem startiem Ziemeļeiropas Basketbola līgas (NEBL) turnīrā šodien sākās sezonas lielākā intriga Latvijas Basketbola līgā – cīņa starp “LMT” un “Ventspils” basketbola klubiem.
Divu mēnešu laikā komandas spēkosies savā starpā no minimālām astoņām līdz vienpadsmit reizēm (4-regulārajā sezonā un
play off
). Šo spēļu galvenā intriga ir, kurš būs Latvijas čempions 2001.

Ņemot vērā, ka divas iepriekšējās savstarpējās spēlēs uzvarēja ventspilnieki, šodienas LMT sastāvā ir notikušas būtiskas izmaiņas. Komandu ir papildinājuši četri jauni spēlētāji- Wilkersons, Janisius, Vecvagars un no traumas atguvušais Sandis Valters.

Ventspils basketbolisti pēdējās NEBL spēlēs ar CSKA parādīja augstas klases basketbolu, pierādot, ka pašlaik viņi ir LBL līderi un gaidāmās spēles favorīti. Bet Ventspils komanda ir izteikta “mājas” komanda, kuri savas labākās spēles aizvada Ventspilī.

Ventspilnieki savu vienīgo zaudējumu regulārajā čempionātā divu gadu laikā piedzīvoja izbraukumā pret basketbola komandu “Roja/Zemessargs”.

LMT un Ventspils spēlēs ir gaidāmi arī individuāli intriģējoši dueļi starp atsevišķiem spēlētājiem (Ričs pret Skirmantu, Laksa pret Vecvagaru, Wilkersons pret Stounu, Vītols pret Vaikuli, S. Valters pret Buškevicu) un treneriem (Krauliņš pret Miglinieku).

Ko šīm komandām nozīmē zaudējums LBL čempionātā?

Ventspils klubam: nebūs pieņemams zaudējums, jo komandai ir lielāks budžets (dārgāki spēlētāji). Var sekot kadru politikas maiņa.

LMT klubam : jāatgūst prestižs uzvarot, bet zaudējums nebūs traģēdija, jo sezonas garumā tika iespēlēti vairāki jauni basketbolisti (Janičenoks, Šķēle, Blūms).

Kad Latvijas labākās komandas būs gatavas cīnīties par NEBL kausu?

Reālākais risinājums ir apvienot visu Latvijas labāko basketbola klubu spēlētāju un materiālos resursus. Vai tas šobrīd ir iespējams?

Mana atbilde – domāju, ka divu vadošo klubu stratēģijas ir dažādas. Basketbola kluba Ventspils galvenais uzdevums ir cīnīties pret Rīgas komandu LMT, atstājot starptautiskos mērķus otrajā plānā. Ventspils komandas vadībā ir dažādas nostājas attiecībā pret šo jautājumu. Savukārt LMT klubam pietrūkst stabilas finansiālās bāzes, kas praktiski neļauj komandai nospraust augstākus mērķus.

Pašlaik Eiropā lielākais notikums ir lielāko basketbola organizāciju FIBA un ULEB apvienošana nolūkā izveidot vienotu basketbola līgu Eiropā, atstājot NEBL kompetencē reģionālās līgu sacensības (Saporta, Korača kausu vietā).

Vai kādam Latvijas klubam ir izredzes spēlēt Eiropas spēcīgākajā līgā?

Šodien nav, bet, realizējot ideju par spēcīgāko klubu apvienošanu, dalība Eiropas līgā būtu reāla apmēram pēc trīs gadiem. Ja nebūs apvienošanās, tad šībrīža situācija Latvijas basketbolā nemainīsies un labākie spēlētāji turpinās aizplūst no Latvijas uz ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!