Foto: DELFI
Esmu novērojis, ka daudziem no mums, tostarp man pašam, mēdz piemist kāds pavisam cilvēcīgs, bet grūti pārvarams niķis. Labas un derīgas lietas mēs pieņemam kā pašsaprotamas, ļoti īsā laikā aprodam ar tām un aizmirstam, ka mums to kādreiz tik ļoti pietrūcis.

Savukārt uzmanību allaž piesaista tās, kuras atrodam par traucējošām, nepatīkamām un netaisnām. Tā kā par otrajām vienmēr runāts vairāk un skaļāk, šajā rakstā pārmaiņas pēc gribu uzsvērt arī dažas, kuras varbūt jau kļuvušas par pašsaprotamu mūsu valsts un dzīves daļu.

Pirms 241 dienas, kad izdevu Rīkojumu Nr.2, aicinot iedzīvotājus balsot par 10. Saeimas atlaišanu, mūsu dzīvi šajā valstī apgrūtināja vairākas ļoti nepatīkamas un valsts attīstību kavējošas lietas.

Latvijas iedzīvotāju griba politiķiem aizvien likās mazsvarīga. Ieguldot milzu naudu neregulētās reklāmas kampaņās un izmantojot prastas viltības likuma apiešanā, pirms vēlēšanām reizi no reizes tie spēja pārliecināt pilsoņus izdarīt tiem vēlamu izvēli. Par vēlēšanu likuma pārkāpumu nekāda kriminālatbildība nepienācās.

Iedzīvotāju līdzdalība un kolektīvās iniciatīvas valstij nozīmīgu lēmumu pieņemšanā tika kavētas un dažkārt neslēpti uzskatītas par nepieļaujamām.
Ārzonās reģistrētas kompānijas pavisam mierīgi varēja plūkt augļus no valsts budžeta bez mazākā pienākuma atklāt savus patiesos labuma guvējus.
Valstij piederošajā aviokompānijā "airBaltic" gadiem ilgi varēja saimniekot persona, kas ne tikai atteicās pildīt likuma normas un radīja kompānijai milzu zaudējumus, bet arī atļāvās atklāti ņirgāties par Latvijas valsti ārvalstu medijiem rīkotās preses konferencēs.

Privātpersonu sākumdeklarēšanās likums jeb tā saucamā "nulles deklarācija", kas būtiski palīdzētu cīņā ar ēnu ekonomiku, Saeimā bija iestrēdzis uz vairāk nekā 10 gadiem un allaž atradās iegansts tā pieņemšanu aizkavēt.

Augstu amatpersonu – tostarp NEPLP locekļu, ģenerālprokurora, valsts kontroliera, tiesībsarga, tiesnešu, KNAB, SAB un citu – atklāta ievēlēšana, kurā frakcijām un deputātiem būtu jāskaidro savs balsojums, likās tāls sapnis. Šī iniciatīva veiksmīgi nogūla Saeimas atvilktnēs.
Pret deputātu likumpārkāpumiem bija sarežģīti vērsties, jo tos sargāja īpaša deputātu imunitāte, un tās atcelšanas mēģinājumi 2005. un 2007. gadā cieta sakāvi, līdz 2011. gadā Saeimas vairākums ciniski nobalsoja pret kratīšanas veikšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā.

Godprātīga KNAB vadītāja izraudzīšana šķita grūta un mokoša, varbūt pat neiespējama.

Vēl pavisam nesen Saeimas vairākums reizēs, kad bija jābalso par atklātības un godīguma jautājumiem, pārvērtās par mazākumu, jo vairākumā sabloķējās oligarhu partijas un Saskaņas centrs.

Ikgadējā budžeta pieņemšana nereti izrādījās populistisks šovs, kurā, tā vietā, lai darbotos koleģiāli un izprotoši, tika meklēta lēta popularitāte un radīti skandāli.

Valdības darbā vēl pavisam nesen jaucās smagos kriminālnoziegumos apsūdzēts pašvaldības vadītājs, kura ietekmē esoša partija kontrolēja vairākas nozīmīgas ministrijas.

Kopš Rīkojuma Nr.2 ir pagājusi 241 diena, un vairums šo jautājumu ir atrisināti pilnībā, citi – vairs tikai soļa attālumā no atrisinājuma. Divas partijas – Tautas partija un LPP/LC –, pār kuru godprātīgumu gūlās pamatīga šaubu ēna, ir likvidētas, un to "saimnieki", visticamāk, uz visiem laikiem atstājuši Latvijas politiku. Aivaram Lembergam pietuvinātajai partijai nav neviena ministra krēsla. Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi "ofšoru likumu" un likumu par "nulles deklarāciju".
Ceļā uz pieņemšanu ir likumprojekts par deputātu imunitātes atcelšanu.

Iedzīvotājiem ir garantētas tiesības iesniegt petīcijas, kuras Saeimai ir pienākums iekļaut dienaskārtībā. KNAB šefs ir ievēlēts bez lieliem ekscesiem – tīrā balsojumā. AirBaltic "saimnieks" ir pametis Latviju, iespējams, uz neatgriešanos, un valsts atguvusi kontroli pār sev piederošo aviokompāniju. Šajā ceturtdienā NEPLP sastāvs tiks ievēlēts atklātā balsojumā, un turpmāk augstas amatpersonas netiks ievēlētas citādāk kā atklāti. Valdībā valda koleģialitāte un sadarbība, budžets tika pieņemts nepieciešamajā laikā un savstarpēji izprotoši.

Politikā ir ienākuši jauni cilvēki. Šī ir visprofesionālākā un viskompetentākā valdība, kāda Latvijai jelkad bijusi – ar ministriem, kuriem pēc būtības rūp sava nozare un kuri ir gatavi vienoties kopīgā darbā. Rīkojuma Nr. 2 pozitīvās sekas sniedzas tālāk.

Šīs ir lietas, kas varbūt jau kļuvušas par pašsaprotamām vai arī pavisam īsā laikā par tādām kļūs. Taču es aicinu tās neaizmirst un valdības 100 dienu nedēļā runāt arī par tām.

Šis ir pirms vēlēšanām piesauktais "jaunais sākums", un tas patiešām ir tikai sākums. Labākais mums vēl ir priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!