Foto: Privātais arhīvs
2021.gadu kopā ar Inovāciju akadēmijas komandas biedru Jāni Altgauzenu noslēdzām ar pozitīvu bilanci. Attālinātās ideju attīstīšanas nometnē (Inovāciju akadēmijā) pirmajā "sasaukumā" tās dalībnieki izveidoja 28 komandas, lai jau 2022. gada sākumā tālāk attīstītu konkrētu ideju komercializācijas iespējas. Lielākā daļa komandu turpinās strādāt arī programmas otrajā jeb pirmsakcelerācijas programmas daļā, lai jau daudz detalizētāk mentoru un dažādu ekspertu vadībā ļautu idejām sasniegt tādu stadiju, kad ar tām būtu iespēja ieinteresēt investorus ārpus Latvijas.

Inovāciju akadēmijas programma apvieno inovācijietilpīgu ideju komercializēšanai nepieciešama satura pasniegšanu ar praktisku, intensīvi mentorētu darbu pie savu ideju komerciālā potenciāla agrīnas pārbaudes. Programma ir fokusēta uz mērogojamu un tehnoloģiski ietilpīgu ideju ar globālu potenciālu attīstīšanu un galvenais uzsvars tajā tiek likts tieši uz praktisku ideju validēšanu, saņemot starptautiski pieredzējušu mentoru atbalstu visas programmas garumā.

Izziņojot pieteikšanos programmai, Inovāciju akadēmijai prognozējām lielu atsaucību, taču tik daudz pieteikumi tajā bija zināms pozitīvs pārsteigums. Tāpat par pozitīvu pārsteigumu noteikti var uzskatīt dalībnieku ļoti lielo kompetenču dažādību un ideju gatavības pakāpi. Pirmajā programmas daļā, kuras uzdevums bija interesanta un noderīga satura piedāvāšana, komandu veidošana un to papildināšana, kopumā piedalījās 198 dalībnieki.

To vidū bija gan jau izveidotas komandas, gan ideju autori, gan arī dalībnieki, kuri vēlējās pievienoties citu autoru ideju attīstīšanai. Sešu nedēļu laikā kopumā norisinājās semināri 32 stundu garumā par inovāciju prakses, kultūras, komandu veidošanas un tehnoloģiju tendenču tēmām. Papildu ik nedēļu noritēja dalībnieku attālināta tīklošanās, aktīva komunikācija programmas saziņas kanālos un programmas veidotāju individuālas konsultācijas ar visiem programmas dalībniekiem.

Cilvēki mani uzrunā ar jautājumu, cik daudz šādām iniciatīvām vēl vieta un kāda ir to atdeve, jo jaunie vienradži tomēr rodas lēnām, reti un pirmsakselerācijas posms bieži vien ir ar zemu rezultativitāti spožu komercializācijas piemēru radīšanā?

Mana atbilde uz šo jautājumu balstās pašas jaunuzņēmumu ekosistēmas veidošanas un stiprināšanas idejā. Lai arī jaunuzņēmumi strādā pie ambiciozu un globāli mērogojamu ideju komercializēšanas, savā pašā agrīnākajā posmā tie parasti ir ļoti lokāli – dibinātāju komanda visbiežāk atrodas vienuviet un arī pirmie investori ir meklējami ģeogrāfiski netālu. Tas nozīmē, ka, lai globāli pilnībā realizētu potenciālu, kāds ir Latvijā, ir fokusēti jāstrādā pie lokālo ideju un komandu sagatavošanas izaugsmei pasaules mērogā. Tāpēc Inovāciju akadēmija ir viena no retajām pirmsakselerācijas programmām, kas paredzēta tieši Latvijas ideju autoriem.

Latvijā ir bijušas pieejamas līdzīgas pirmsakselerācijas programmas, kuru mērķis ir aizvest cilvēku no idejas līdz kaut kam, par ko kāds cits gribētu maksāt ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās. Kā piemērus šeit var minēt Igaunijas un Latvijas kopīgi realizēto programmu Prototron, Startup Wise Guys akceleratora rīkotās online pirmsakcelerācijas programmas, dažādas aktivitātes, kas fokusētas tieši uz zinātnisku tehnoloģiju projektu attīstību, kā arī TechHub Riga piedāvātās jaunuzņēmēju apmācību programmas.

Tomēr līdz šim Latvijā nav tikusi piedāvāta ilgstošāka pirmsakcelerācijas programma, kura ilgākā nogrieznī dod iespēju sistemātiski novalidēt savas idejas dzīvotspēju. Dažādu nozaru profesionāļiem un zinātniekiem ir daudz ambiciozu ideju ar globālu potenciālu, tomēr dažādu iemeslu dēļ tās netiek komercializētas. Ar tādu cilvēku atbalstu, kuri radījuši jaunus pakalpojumus un validējuši ideju, tas kļūst iespējams.

Šis arī ir galvenais iemesls, kādēļ Riga Business School paspārnē tika izveidota Inovāciju akadēmija - pirmsakselerācijas programma, kurā, papildinošu kompetenču komandām sistemātiski un pietiekami ilgi darbojoties pie savu ideju dzīvotspējas pārbaudes ar tādu cilvēku atbalstu, kuriem jau ir jaunu produktu veidošanas un jaunuzņēmumu attīstīšanas pieredze, Latvijā rastos veselīgu, investējamu jaunu ņēmumu plūsma. Programma tiek īstenota ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju biznesa centra un Norvēģijas valsts grantu atbalstu.

Inovāciju akadēmijas būtiska atšķirība no citām, līdzīgām pirmsakselerācijas programmām ir ļoti nozīmīgā mentorēšanas komponente tajā. Dažādas online pirmsakselerācijas programmas piedāvā vispirms jau labas zināšanas un nelielu mentoru atbalstu. Inovāciju akadēmija būvēta tā, lai tās būtiskākā pievienotā vērtība būtu pastāvīgie komandu mentori – pieredzējuši jaunuzņēmumu un inovāciju vides profesionāļi, kuri ar komandām strādās visu četru mēnešu garumā. Padoms un intelektuālais izaicinājums ideju pārbaudīšanā bieži vien ir kritiskākie ātras izaugsmes priekšnosacījumi, kas komandām ir nepieciešami pašā ceļa sākumā.

Kā Riga Business School esam pateicīgi, ka mums ir dots trīs gadu mandāts šo programmu attīstīt, lai to padarītu par pastāvīgu Latvijas pirmsakselerācijas programmu ceļā uz ambiciozu projektu investīciju gatavības sasniegšanu. Mūsu mērķis ir attīstīt jaunuzņēmumu ekosistēmas praktisko apmācību, lai palīdzētu attīstīt globāli mērogojamus biznesus un tādējādi veicināt sabiedrības izaugsmi. Esam ceļā uz kaut ko pastāvīgu un lielu. Šobrīd ideju attīstība iespējama, pateicoties LIAA un Norvēģijas finansējuma atbalstam, bet mēs jau cerīgi raugāmies uz iespējām šo iniciatīvu padarīt ilgtspējīgu nākotnē.

No citām programmām redzu, ka agrīnu komandu mentorēšana ir patiešām kritiski svarīga ideju ātrākai attīstībai un arī jaunās komandas to ļoti novērtē – tas regulāri parādās atgriezeniskajā saitē. Mentorēšana disciplinē darbam, jo atskaites punkti, kurus komandas kopā ar mentoru sev izvirza, ļauj kustēties uz priekšu ātrāk un sistemātiskāk. Inovāciju akadēmijas dizains paredz komandu pastāvīgo mentoru kombinēšanu ar mentoriem, kas tām palīdzēs dažādās specifiskās tēmās.

Inovāciju akadēmija savā veidā ir unikāla Latvijas kontekstā. Par tādu to padara strikts fokuss uz idejām, kas radušās Latvijā, attīstīšanu, koncentrēšanās uz globāla potenciāla ambiciozu projektu komercializēšanu un pastāvīgs mentoru - jau jaunuzņēmumu vidē pieredzējušu cilvēku - atbalsts pašu pirmo idejas dzīvotspējas pārbaudes soļu brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!