Foto: LETA
Bieži, braucot ar autobusu vai trolejbusu, ir jāredz liels uzraksts Puškina ielā 20 "Veiksme. Astroloģija, Zīlēšana. Baltā maģija". Es dzīvoju savu dzīvīti, uz nekādu īpašu veiksmi vairs neceru un šajā kantorī neesmu iegriezies – gan jau ir tādi, kas to dara, un labprāt samaksā par piedāvāto pakalpojumu, jo par brīvu jau nekas netiek darīts.

No ziņu portāla "Delfi" žurnālistes Kristīnes Bērziņas raksta, kas balstīts uz organizācijas "Antisekt" vadītāju, ļoti kritiskā pasniegumā uzzināju par man diviem līdz šim nezināmiem reliģiskas ievirzes iestādījumiem ar ļoti vilinošiem piedāvājumiem palīdzēt, nepasakot, cik tie maksā. Šivas centrs piedāvā "Šivas lekcijas" un "Šivas pareģojumus" un piedalīšanos ekskluzīvā seminārā par seno tantrisko seksuālo tehniku, ko vada pats Šiva.

Varenais hindu dievs ar neparedzamo uzvedību un kā viņu pašu pielūgto vareno, simboliskā veidā pat arhitektūrā attēloto dzimumlocekli kaujas kārtībā jeb tā iemiesojums Latvijā mums stāsta par seksu. Nodarbību sarakstos, kuras vada tikai priekšvārdā nosauktas dažas personas vairākās Latvijas pilsētās un kurās jāpiesakās pēc iepriekšēja pieraksta pa telefonu, redzamā veidā parādās Ājurveda (tā ir jāraksta šis vārds un ir "veda", jo sanskritā nav garā "e") un vediskā astroloģija, hatha joga un citas gudrības. Ir pieejama arī "ātrā astroloģiskā palīdzība". Vareni, kad mums tik daudz kas draud!.

Vēl izvērstāka darbība ir "Starptautiskajam mācību centram "Cilvēka ceļš"". Tur visas neaptverami plaša satura gudrības māca četri vārdā nenosaukti cilvēki, saukti par instruktoriem vai skolotājiem. Kāda ir viņu izglītība un algas netiek paskaidrots. Bet mums ir jātic, ka dziļo relaksāciju, primoriālās skaņas paradentālo meditāciju, tīrās apziņas sasniegšanu un atbrīvošanos no ego programmas, plus vēl trīs nenosaukti šīs izglītības augstākie posmi, ir svētība un to nodarbības var apmeklēt dažādās Latvijas malās, aicinot sadarboties arī atzītās nevalstiskās organizācijās.

Šajos trijos posmos droši vien arī atklājas, kas tieši tiek mācīts, izbeidzoties virspusēji it kā ideoloģiski neitrālai sākuma programmai un tajos var tikt izvērsta vairs ne tik nevainīga darbība. Nekur neparādās arī centra starptautiskais raksturs.

Pirmais no šiem diviem neskaidrajiem veidojumiem varētu būt pieskaitāms pie reliģiskajām organizācijām, bet Šivas vārds un "ātrā astroloģiskā palīdzība" tomēr nav savienojamas lietas. Otrs veidojums laikam var tikt pieskaitīts pie neformālās izglītības iestādēm, par kurām vēl tiks runāts. 

Bet neko vairs nevar noskaidrot, jo vismaz es Uzņēmumu reģistrā nekādus statistiskus datus vairs nevaru atrast. Tomēr tiek uzrādīts, ka patlaban ir 1281 reliģiskās draudzes. 2013. gada beigās, kad bija pieejama visa statistika, to bija 1244. Tātad parādījušies jauni 37 iespējamie reliģiskie uzņēmumi, kuri par tādiem gan netiek saukti, un 16 reliģiskās savienības, kādu agrāk nebija.

Kāpēc es lietoju apzīmējumu "reliģiskie uzņēmumi"? Tāpēc, ka jau 1995. gadā ar prezidenta Gunta Ulmaņa parakstu ir izsludinātajā Reliģisko organizāciju likumā, kurš daudzkārt ir tikai nebūtiski pielabots, varam izlasīt:

"1. Reliģiskajām organizācijām ir tiesības veikt saimniecisko darbību. Ja reliģiskās organizācijas ieņēmumi no saimnieciskās darbības kalendārā gada laikā 500 reizes pārsniedz minimālo mēnešalgu, kuru valdība noteikusi attiecīgajam laika posmam, šai organizācijai jādibina savs uzņēmums, kas jāreģistrē saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem.

2. Reliģiskajām organizācijām ir tiesības veikt uzņēmējdarbību atbilstoši likumam "Par uzņēmējdarbību". Kas spēj izzināt, ko katrs no iespējamiem ne tik sīkajiem 1281 uzņēmumiem ražo un kā izmanto iegūto peļņu? Izņemot tik tiešām nepieciešamo un ne vienmēr īpaši dārgo priesteru apģērbu, kurš ir nepieciešamas nebūt ne visām reliģijām, vajadzīgo literatūru, maksas koncertu sarīkošanu Rīgas dievnamos un vismaz tradicionālo kristīgo baznīcu plašo labdarību, par kuru likumā kā mazsvarīgu nekas nav teikts.

Salīdzinājumam: Igaunijas "Churches and Congregations Act" 3.(2) pantā ir noteikts, ka visu veidu reliģisko organizāciju un to iestāžu pamatdarbība nav ienākumu gūšana no ekonomiskās darbības un to reģistrs ir daļa bezpeļņas asociāciju reģistra.

Lietuvas "Law on religious communities and associations of the Republic of Lithuania" likumā  reliģisko organizāciju saimnieciskā darbība ir ļoti ierobežota un, cik var saprast, attiecas tikai uz deviņām Lietuvā par tradicionālajām atzītajām reliģijām: Romas katoļu, grieķu katoļu, evanģēliskā luterāņu, evanģēliskā reformētā, krievu ortodoksā (citvalodās vārds "pravoslavnaja" netiek tulkots), vecticībnieku, sunnī musulmaņu un karaītu). Lietuvā jaunas reliģijas, jau būdamas "religious associations", bet ne tikai "religious communities", kas laikam ir ekvivalents mūsu "draudzēm",  var iegūt valsts atzīšanu tikai ar parlamenta lēmumu un paejot 25 gadiem kopš to pirmās piereģistrēšanās.

Latvijas Reliģisko organizāciju esošajā likumā par "draudzēm" nosauktais  zemākais posms kļūst par juridisku personu uzreiz pēc reģistrēšanas. Turklāt 7. pantā (1) ir pateikts, ka "Draudzes dibinātāju vidū jābūt ne mazāk kā 20 Latvijas pilsoņiem vai personām, kuras ir reģistrētas iedzīvotāju reģistrā un ir sasniegušas 18 gadu vecumu". Tātad, piemēram, katoļu vai luterāņu draudzēm līdzīgas tiesības  

var iegūt arī svaigi, nepilsoņu radīti veidojumi. Jāpiezīmē, ka mūsu ļoti pretrunīgajā un nepilnīgajā likumā apzīmējumu "draudze" varētu attiecināt tikai uz kristīgo ticību. Lietuvas likuma normas un reliģiskie termini nav pakārtoti tradicionālajās kristīgajās ticības lietotajiem, kam tā vajadzētu būt arī attiecībā uz mūsu zemes reliģiski raibo īstenību.

Jau redzējām, ka saistībā ar ticībām parādās arī astroloģija. Tas ir loģiski, jo izcelsmē un nopietnā mūsdienu aplūkojumā tā ir pa vidu starp zinātni un reliģiju tāpēc, ka līdzīgi astronomijai astroloģija iedziļinās debess spīdekļu un to stāvokļa raksturošanā, bet reliģija tā ir tāpēc, ka astroloģijas izsecinājumi ir bez jebkāda zinātniska pamatojuma. Tādēļ nav dzirdēts, ka astrologu vidū būtu astronomi un daudzo Latvijas astroloģijas skolu visādi slavētie pedagogi, kā tie tiek saukti, sagatavo anonīmus horoskopus visam kam, lasa lekcijas un notur seminārus par tēmām, kuras paši nav vismaz augstskolā apguvuši. 

Bieži nav vairs nekādu datu par mācību maksu, kas vēl nesen bija redzama internetā, un tās vietā mācīties gribētāji tiek aicināti individuāli pieteikties pa pastu vai pa e-pastu, dažkārt uzrādot visus savus personas datus. Bet ir skatāmas gandrīz tikai vidēja vecuma smaidīgu sieviešu - laimīgo absolventu izlaiduma bildes pēc divu līdz četru mācību gadu nodarbībām un iegūtai ne tikai viņu pašu augstu vērtētai astroloģiskai izglītībai.

Šķiet, ka pēdējos gados ir notikušas lielas pārmaiņas varbūt kādu divdesmit neseno astroloģija skolu darbībā un laikam vairs nepastāv visām kopēja to beigušo iekšējā sertifikācija. "Baltijas astroloģijas skola" ar centru Hamburgā un "Astrologs" jau ir SIA un tātad laikam vispār nav pakļaujama kaut kādai valstiskai uzraudzībai, kaut arī tās ir mācību iestādes ar mācību maksu. Mācību ilgums "Baltijas astroloģijas skolā ir četri gadi, diplomdarbi jāaizstāv Hamburgā un tas izdevies jau 230 cilvēkiem, mācību maksa nesen bija 50 latu mēnesī. Tikpat dārgas plus vēl dārgākās individuāli iegūtās papildus gudrības maksā arī laikam par SIA vēl nekļuvušajā Pētera Globas četrgadīgajā astroloģijas institūtā, kura diplomdarbi ir jāaizstāv Maskavā. 

Laikam vēl nav SIA arī "Mācību centrs "Garīgās kultūras studijas". Tam Izglītības valsts kvalitātes dienests 2011. gada 2. februārī ir izsniedzis Izglītības iestādes reģistrācijas apliecību, kas ir kļuvusi par pamatu bieži dzirdamajam aicinājumam "Apgūsti astroloģiju atzītā izglītības iestādē". Vēl pirms tam, pamatojoties uz Ministru kabineta 2010. gada 18. maija noteikumiem Nr.461 "Noteikumi par profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību", ir iekļauta profesija "astrologs" (5. pamatgrupa, 51. apakšgrupa, 516. mazā grupa, 5161. atsevišķā grupa: profesijas kods: 5161).

Atverot "Profesiju klasifikatoru", atrodam, ka 3230. atsevišķās grupas profesijas ir: dziednieks, fitoterapeits, jogas terapeits, jogas meistars, jogas speciālists. 5161. atsevišķās grupas profesijas ir: astrologs, hiromants, okultists, zīlnieks, ekstrasenss, bioenerģētiķis. Visiem šiem ļaudīm darbības pamatuzdevumi ir noteikti vienā ļoti garā teikumā, kura pirmā daļa skan tā: "sastādīt klientiem horoskopus, sniedzot informāciju par viņu pagātni un nākotni; noteikt piemērotāko laiku dažādu veidu darbībai; pētīt zvaigznāju un zvaigžņu ietekmi uz klienta  dzīvi; dot padomus par attiecīgu aizsardzības līdzekļu lietošanu; atšifrēt klienta plaukstu līniju nozīmi, interpretēt klienta izvilkto kāršu nozīmi, tējas vai kafijas biezumu izvietojumu tasītē un, pamatojoties uz šo informāciju, paredzēt nākotnes notikumus" u.tml...

Tas laikam būs nepieņemami norādīts, ka nav zināms, kur un kā savas gudrības apguvuši patiesi nopietni ņemamās, bet laikam Indijā jau pirmsvedu laikā radušās, tomēr zinātniski joprojām neizpētītās un dažādās zemēs dažādi ieviesušās hatha jogas-fizisko vingrinājumu  profesionālie pārzinātāji Latvijā.'' Bet šie cilvēki taču faktiski nodarbojas ar nopietnu ārstniecību.

Par to, vai 5161. grupas profesijas ir pielīdzināmas mūsu citu grūtā darbā iegūtajām, lai spriež šī raksta lasītājs.

Bieži dzirdam, ka gandrīz visās jomās Igaunija un - mazāk - Lietuva mums ir priekšā. Taču jau no mūsu reliģisko organizāciju likuma izriet, ka mēs esam viņus tālu apsteiguši bieži piesaukto mazo un vidējo uzņēmumu attīstīšanā visā valstī. Neko tamlīdzīgu neizdodas atrast arī nevienā citā Eiropas zemē. Tas nekas, ka 1281 reliģisko uzņēmumu vidū varētu būt ne mazums līdzinieku labi zināmajam "Durgas templim" krāpnieciski iegūtas peļņas ziņā. 

Grūtāk ir uzmeklēt šķiet neapšaubāmu, bet tomēr nepierādītu apliecinājumu mūsu augstajai vietai profesiju nosaukumu piešķiršanas skaita ziņā. Tomēr, ja vismaz astrologu pareģojumu autoritātes straujā izaugsme turpināsies, tiks, piemēram, izsludināts, ka deputātu, varbūt pat ministru ievēlēšana nevarēs notikt bez astrologu un numerologu pieaicināšanas,  pilnīgi droši arī ar to varēsim starptautiski lepoties.

Bet, ja nopietni, varētu teikt, ka tautai, kuras izdzīvošana jau ir zem jautājuma, tās garīgās veselības saglabāšanai varētu būt izšķiroša nozīme. Tāpēc jau pirms kāda laika Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa savā sēdē pieņēma lēmumu lūgt Tieslietu ministriju pārstrādāt pretrunīgi uzrakstīto un nepieņemami visatļaujošo Reliģisko organizāciju likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!