Foto: Shutterstock
Mēdz teikt, ka sunim ir saimnieks, bet kaķim – apkalpojošais personāls. Lai kāda būtu dzīvnieka daba, jebkuram nepieciešamas mūsu rūpes un gādība. Vesels un laimīgs mājdzīvnieks palīdz arī mums pašiem būt mundriem un veseliem.

Ar noderīgiem padomiem dalās veterinārārste AIJA OZOLIŅA. Par pieprasītākajām un vajadzīgajām veterinārajām precēm – "Mēness aptiekas" farmaceite ANTRA RUMBA.

Kā gādāt par kaķi

Nereti šķiet, ka saimnieks dzīvo pie kaķa, nevis tas pie jums, jo mēs viņa noteikumiem pakļaujamies vieglāk nekā tas mūsu.

Ieviešot vai mainot tikai dažas vienkāršas lietas, iespējams būtiski pārvērst kaķa ikdienas dzīvi.

1. Socializējiet dzīvnieku!

Ir jādod tam laiks iepazīties ar jūsu ģimeni, draugiem un citiem dzīvniekiem. Papildinot šīs iepazīšanās ar kādu kārumu un apbalvojumu, dzīvniekam radīsies labas emocijas, tas jutīsies komfortablāk jaunajā cilvēku un dzīvnieku kompānijā. Taču socializēšana ietver ne tikai jaunu draugu iepazīšanu, svarīgi ir arī dzīvnieku radināt un iepazīstināt ar jaunām smaržām un skaņām. Tad dzīvniekam būs mazāka iespēja izbīties, satraukties un arī mazāks stress nākotnē.

2. Gādājiet par aktivitāti!

Pavisam ikdienišķa, bet ne vienmēr pietiekami novērtēta ir aktivitāte un tās saistība ar minkas veselību. Kustības ir īpaši svarīgas kaķa veselībai. Mazkustīgs dzīvnieks ātri apaug ar lieko svaru, bet tas neliecina ne par ko labu – tā tam nav jābūt, tas nav veselīgi! Protams, ne katrs kaķis ar baudu mācīsies staigāt saitītē, lai gan tas ir iespējams. Taču arī tad, ja kaķis nedzīvo savā privātmājā un viņam nav iespējas izskraidīties pagalmā, to var aizstāt ikdienas aktīva rotaļa un dažādu rotaļlietu izmantošana, kas pamudinās kaķi vairāk kustēties.

3. Veidojiet piemērotu vidi!

Aktīvas rotaļas ir svarīgas ne tikai mīluļa fiziskajai veselībai, bet arī tā emocionālai un garīgai labsajūtai. Bagātiniet kaķa ikdienu ar dažādām interaktīvām rotaļlietām, skrāpējamiem paliktņiem, vietām, kur uzlēkt/pastaigāt, kaķu drošiem augiem, ēdiena puzlēm, brīvām palodzēm, plauktiem pie loga un citām lietām. Ja vien patiesi vēlēsieties, izdomāsiet, kā pilnveidot kaķa vidi.

Kā gādāt par suni!



Suns parasti ir uzticīgs savam saimniekam un ne tik neatkarīgs kā kaķis, bet tam tāpat ik dienu nepieciešamas rūpes – un pat vēl personiskākas.

1. Izbrīvējiet laiku garākām pastaigām vismaz pāris dienu nedēļā!

Saimnieks pēc garas darba dienas ne vienmēr vēlas doties ilgākā pastaigā, taču suns gan to ļoti novērtēs, turklāt tas ir svarīgi viņa veselībai. Ja dzīvnieku izved laukā tikai darīšanu nokārtošanai, tas kļūst par tādu mājās vien sēdētāju. Tāpēc, kad dosieties pastaigā nākamreiz, pavadiet ārā kaut pārdesmit minūšu ilgāk. Apvienojiet pastaigas ar rotaļām un sastapšanos ar citiem suņiem – tā nošausiet trīs zaķus vienā reizē. Izveidojiet tādu stundu ilgu pastaigas režīmu pāris reižu nedēļā. Neļaujiet viņam uzaugt garlaikojoties. Atcerieties, ka arī gados vecāki suņi priecāsies par kopīgi ar saimnieku pavadītu laiku.

2. Esiet saprotošs saimnieks!

Iegādājoties suni, izziniet visu par tā sugu un šķirni un veidojiet ar viņu patiesi labas attiecības un saikni. Suņi nav tik sarežģīti kā cilvēki, bet no tiem iespējams iemācīties ko jaunu gandrīz ik dienu. Novērojiet savu dzīvnieku – ko un kā viņš dara, kā arī centieties izprast tā instinktus. To var apgūt, sameklējot vairākas labas grāmatas vai publikācijas par suņiem, kur rodama nepieciešamā informācija un atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem.

3. Dodiet sunim iespēju pabūt vienam!

Atšķirībā no kaķa suns neiebildīs, ja norādīsiet, kur ir viņa vieta, kur viņam jāguļ. Sunim patīk zināt, ka ir kaut kas viņam paredzēts – varbūt dīvāns, mazs matracis/guļvieta kādā istabas stūrī, ērts būrītis vai būdiņa mājas pagalmā. Viņš to novērtēs un vēlēsies tur netraucēti pabūt.

4. Mazgājiet zobus!

Tā ir svarīga procedūra suņiem, jo statistiski tiek minēti dati, ka pat aptuveni 80% suņu pēc triju gadu vecuma ir mutes dobuma problēmas. Tas nav nekāds sīkums, bet ne visi dzīvnieku saimnieki paši tās konstatējuši, bieži vien pat nenojauš par tām, kamēr veterinārārsts nevērš uzmanību, neparāda, nepastāsta, ka tā tam nav jābūt.

Zobu problēmas suņiem nav tikai dzelteni zobi vai slikta elpa. Ja dzīvniekam ir mutes dobuma problēmas, sliktas mutes higiēnas dēļ tas tiek pakļauts riskam, ka var tikt nopietni traucēta arī sirds, aknu un/vai nieru darbība. Tāpēc suņa zobu mazgāšana vismaz reizi nedēļā būtu ļoti ieteicama un vēlama. Nevilcinieties, ņemiet speciālo zobu birsti, dzīvniekiem paredzēto zobu pastu un ķerieties klāt, lai zobakmens pazustu un suņa mutes higiēna būtu labā stāvoklī. Ja problēmas šķiet lielas, noteikti dodieties pie veterinārārsta, lai izvērtētu situāciju.

Svarīgi abiem – kā kaķim, tā sunim



Regulāras vizītes pie veterinārārsta nepieciešamas, lai klīniski izmeklētu dzīvnieku un veiktu vajadzīgos pārbaudes testus un zinātu par mīluļa veselības stāvokli. Dzīvnieka mūžs ir daudz īsāks nekā cilvēkam, tāpēc jo īpaši svarīgi pienācīgi un atbildīgi par to rūpēties – pārbaudīt katru jaunveidojumu vai vizuālo izmaiņu, censties noskaidrot iemeslu, kāpēc mainījusies dzīvnieka uzvedība, dodoties pie veterinārārsta vai aizvedot dzīvnieku uz klīniku. To var izdarīt ātri, un tas nemaz nav tik dārgi, kā dažs saimnieks domā, jo ielaista (hroniska) problēma gandrīz vienmēr izmaksās vairāk.

Ar šo speciālistu jāiepazīstas arī kaķim. Prakse gan liecina, ka kaķus uz regulārām (piemēram, ikgadējām) pārbaudēm pie veterinārārsta ved mazāk, lai gan arī tie pelnījuši pilnvērtīgu apkopi un regulāru ārsta apskati.

Lai mazinātu kaķa stresu, jau laikus pieradiniet to pie transportējamā būra, kā arī tā, ka tiek apskatītas viņa ķepas, ausis un citas jutīgas zonas. Pajautājiet veterinārārstam par papildu iespējām, kā mazināt mīluļa stresu izmeklējumu laikā.

Tāpat svarīga ir regulāra dzīvnieka ķemmēšana. Tā nav tik sarežģīta, kā varētu šķist, bet tajā pašā laikā var nebūt vienkārši. Lai dzīvnieks mazāk protestētu, radiniet viņu pie ķemmēšanas kopš mazotnes. Tas, cik bieža apmatojuma kopšana jūsu sunim vai kaķim nepieciešama, atkarīgs no dzīvnieka šķirnes.

Jebkurā gadījumā regulāra dzīvnieka kopšana ir nepieciešama, un tā ietver apmatojuma ķemmēšanu, sunim – arī mazgāšanu, tāpat nagu un ausu apkopi. Protams, ja saimnieka maciņš atļauj, var doties pie profesionāla dzīvnieku friziera un papildus apgūt kādus labus padomus mājas mīluļu ikdienas kopšanā. Tā prasa laiku un rūpību, bet gādīgs saimnieks to paveiks.

Mēness aptiekas farmaceites Antras Rumbas vērojumi:

"Rūpēs par mīļdzīvniekiem, Mēness aptiekā pieprasītākās veterinārās preces ir līdzekļi pret ārējiem parazītiem – spalvgraužiem, blusām, ērcēm, ausu ērcītēm, un arī pret iekšējiem parazītiem jeb tā dēvētās attārpošanas zāles. Tai pašā reizē zāles pret iekšējiem parazītiem vēlams iegādāties saimniekiem arī sev.

Bieži mājdzīvnieku saimnieki aptiekā jautā kādu antiseptisko līdzekli, lai novērstu iekaisumu brūcēs, kad dzīvnieks savainojas. Populāri ir mūsu aptiekās nopērkamie mājdzīvnieku kopšanai paredzētie līdzekļi – šampūni, balzami. Ievērojot veterinārārsta ieteikumus, iegādājas profesionālo ārstniecisko barību, lai uzlabotu sava mīļdzīvnieka veselību."

https://www.e-menessaptieka.lv/majdzivniekiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!