Foto: Publicitātes foto
Ikdienu apgrūtina acu asarošana – nereti ar šādu sūdzību pie acu ārsta vēršas dažāda vecuma pacienti.

Lielākoties pastiprināta acs asarošana liecina par problēmām asaru kanālā. Dažas slimības, kas izsauc asarošanu, piemēram, alerģiju, sausās acs sindromu, var ārstēt ar medikamentiem. Taču, ja ir nosprostota asaru drenāžas sistēma, palīdzēt var vienīgi ar operāciju – endoskopisku dakriocistorinostomiju (Endo DCR).

„AIWA Clinic" šo operāciju veic otorinolaringoloģe (LOR) Jekaterina Kondratiško, kura pirms pieciem gadiem pirmā Latvijā sāka veikt Endo DCR operācijas.
„Mums ir uzkrāta plaša pieredze, un mēs ķirurģiski varam palīdzēt jebkura asaru drenāžas nosprostojuma gadījumā. Īpaši tiem pacientiem, kuriem diskomfortu rada ne vien asarošana, bet iekšējā acs kaktiņā parādās arī apsārtums, piepampums jeb tūska, sāpīgums un strutaini izdalījumi. Šogad esam uzsākuši praktizēt jaunu šīs operācijas paveidu – lakorinostomiju," stāsta Jekaterina Kondratiško.

Kā notiek operācija

Endoskopiskā dakriocistorinostomijas operācija vidēji ilgst 40 minūtes vispārējā narkozē. Operācijas laikā no deguna dobuma puses tiek ievadīts endoskops ar apgaismojumu un videokameru, kas ļauj uz ekrāna precīzi redzēt operējamo vietu. Ārste operē, veicot smalkas un precīzas kustības.

Tajā pašā dienā var doties mājās

Pacienti jau pirmajā pēcoperācijas dienā sajūt uzlabošanos. Uz sejas nav redzamas nekādas pēcoperācijas pazīmes – zilumi vai rētas. Arī sāpju nav.

Pēc operācijas tajā pašā dienā var doties mājās, un jau pēc divām dienām var doties uz darbu, lietot kosmētiku un braukt ar automašīnu. Protams, ja mājup jāmēro garš, nogurdinošs ceļš, var izmantot ērtās „AIWA Clinic" stacionāra palātas.

Pacients pēc operācijas pilnībā atveseļojas mēneša laikā. Šajā laika posmā, līdz sadzīst deguna gļotāda, vidēji trīs reizes ambulatori ir jāapmeklē otorinolaringologs un oftalmologs.

Ko darīt, ja asaro acs?

Ja asaro acs, var doties pie jebkura acu ārsta. Piemēram, Jekaterinai Kondrastiško ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar oftalmoloģi Irinu Korņilovu no VCA poliklīnikas „Pulss". Šī ārste ne vien labi pārzina asaru drenāžas sistēmas ārstēšanas iespējas, bet arī asistē LOR operācijās.
Konsultācijas laikā ārste veic atbilstošus izmeklēšanas testus un, ja ir nosprostota asaru drenāžas sistēma, nosūta uz datortomogrāfijas izmeklējumu. Savukārt ar šo izmeklējumu rezultātiem pacients var doties pie operējošās ārstes, kura nosaka asaru drenāžas sistēmas nobloķēto vietu, deguna veselības stāvokli un precīzi plāno operācijas apjomu. Gadījumā, ja pacientam ir citas LOR patoloģijas, arī tās var novērst plānotās operācijas narkozes laikā.

Kādiem pacientiem veic šo operāciju

Piecu gadu laikā otorinolaringoloģe Jekaterina Kondratiško ir veikusi vairākus simtus Endo DCR operāciju. Jaunākajam pacientam ir trīs gadi, bet vecākajai pacientei – 85 gadi. Ārste katram pacientam individuāli novērtē vispārējo veselības stāvokli, operācijas riskus un ieguvumus, visu pirms operācijas sīki pārrunājot ar pacientu. Operāciju var veikt jebkurā vecumā, un pozitīvs rezultāts iegūstams vairāk nekā 95 % gadījumu. Šīs operācijas ievērojami uzlabo pacienta dzīves kvalitāti. Pēc operācijas cilvēki atskārst, ka velti nav novērsuši problēmu ātrāk un nevajadzīgi samierinājušies ar traucējošu diskomfortu. Jāpiebilst, ka veselības apdrošināšanas polises apmaksā Endo DCR operāciju.


Vai var iztikt bez operācijas?

Dzīvojot un strādājot nekaitīgā vidē, acs var asarot gadiem, pasliktinot tikai dzīves kvalitāti. Bet, ja ik dienu gaisā ir putekļi, ja gadās bieži saaukstēties, berzējot acis, var ienest infekciju nepietiekami drenētos asaru ceļos. Asarošana rada īpašu diskomfortu sievietēm, jo tās dēļ nevar lietot dekoratīvo kosmētiku, gan sievietēm , gan vīriešiem asarošana traucē strādāt vairākās profesijās.

AIWA Clinic LOR (otolaringoloģijas) ārsti specializējas diagnostikas, ārstniecības un dažādu otorinolaringoloģijas operāciju veikšanā endoskopiski visaugstākajā līmenī saskaņā ar mūsdienu pasaules standartiem un prasībām.
Palīdzam pacientiem, kuriem nepieciešama:
● deguna blakusdobumu operācija,
● asaru kanāla operācija,
● tonsilektomija,
● adenoīdektomija,
● labdabīgu kakla audzēju operatīva ārstēšana,
● deguna starpsienas deformācijas korekcijas operācija ar modernām metodēm (septoplastika),
● polipu izņemšana no deguna dobuma.

Pie Irinas Korņilovas un Jekaterinas Kondratiško uz konsultāciju var pieteikties:
- pa tālr. 20 022 581 AIWA Clinic (Maskavas ielā 241, Rīgā);
- pa tālr. 67 799 977 VCA poliklīnikā „Pulss" (Lāčplēša ielā 38, Rīgā).

Privātajā daudzprofilu ķirurģijas klīnikā Aiwa Clinic strādā vairāk nekā 50 augsti kvalificētu dažādu medicīnas nozaru speciālistu un pacientiem tiek piedāvāta diagnostika, plaša spektra ķirurģijas pakalpojumi, augstvērtīga medicīniskā aprūpe.

Klīnikā pieejama plaša spektra ķirurģiskā ārstēšana:
vispārējā ķirurģija,
oftalmoloģija,
ginekoloģija,
uroloģija,
otorinolaringoloģija,
proktoloģija,
traumatoloģija un ortopēdija,
neiroķirurģija,
bariatriskā (kuņģa samazināšanas),
pēdas ķirurģija.

Ķirurģiskās manipulācijas AIWA Clinic tiek veiktas atbilstoši Eiropas standartiem, garantējot augstu kvalitāti un labus rezultātus. Katram pacientam individuāli tiek piemeklēta viņa veselības stāvoklim piemērotākā ķirurģiskās ārstēšanas metode, ņemot vērā moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas, veiktas dažādas manipulācijas un operācijas gan ar endoskopijas un lāzera palīdzību, gan klasiskā veidā.

AIWA Clinic ir ērti nokļūt – tā atrodas Rīgā, Maskavas ielā 241.
Ir bezmaksas autostāvvieta.

Vairāk informācijas par pakalpojumiem www.aiwaclinic.lv

(ārstniecības iestādes kods: 0100-64120).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!